Lepote vzhodne Turčije, Istanbul, Trabzon, jezero Van, orok Akdamar, Nemrut, Sanli Urfi...


Cena pri najmanj 35 udeležencih: od 999 €
Cena pri najmanj 25 udeležencih: od 1.059 €
Cena pri najmanj 15 udeležencih: od 1.089 €


1. DAN: SLOVENIJA - MARDIN
Zbor potnikov na letališču JP Ljubljana ali bližnjem letališču (doplačilo za prevoz) in polet preko Istanbula v Mardin, mesto z več stoletij staro tradicijo. Pravljično mesto na 1100 m n.v. v jugozahodni Anatoliji uvrščajo med najlepša mesta Turčije. Prav to je tudi razlog, da so ga uvrstili na seznamu Unescove kulturne dediščine. Po pristanku vožnja v hotel.


2. DAN: MARDIN – MIDYAT – SAMOSTAN MOR GABRIEL - MARDIN
Vožnja v asirsko zgodovinko mestece Midyat, ki obiskovalca navduši z ljubkimi kamnitimi uličicami, cerkvicami z gracioznimi zvoniki, labirintom ozkih uličic in slikovitimi bazarji. Za izjemno arhitekturo v mestu so poskrbeli gradbinci, poznani pod imenom teklari. Dekorativne izdelke, nekaj teklarjev, ki so ostali v mestu najdemo na bazarjih. Mesto slovi tudi po izdelkih iz srebra. Mor Gabriel, znan tudi kot Deyrulumur, je najstarejši sirski samostan na svetu. V 4. stoletju sta ga ustanovila Mor Shmu'el in njegov učenec Mor Shem'un; v 6 stoletju je tu živelo že 1.000 menihov, ki so prejeli celo neposredne donacije bizantinskih cesarjev. Samostan je še vedno aktiven, z dovoljenjem je mogoče celo prenočiti v njem. Povratek v Mardin. Sprehod po neskončnem labirintu slikovitih, kamnitih uličic je posebno doživetje. Težko se boste uprli vonju svežega peciva iz lokalnih pekarn in pogledu na slikovito založene tržnice. Lega mesta na hribu ponuja čudovite razglede in odlične fotografije minaretov, templjev in pokrajine.


3. DAN: MARDIN – SAMOSTAN DEYRUL ZAFARRAN – GOBEKLI TEPE - SANLIURFA
Obiskovalec se težko poslovi od mesteca Merdin, ki je pravi muzej na prostem. Obiskali bomo samostan Deyrul Zafarran, ki ponosno bdi nad mardinsko ravnico. Samostan so poimenovali Žafranov samostan, zaradi nekdaj številnih žafranovih polj v okolici. Samostan so ustanovili v 5. stoletju in pomeni enega izmed najpomembnejših pravoslavnih samostanov, ki ga vodijo sirski pravoslavni menihi. Na tleh današnjega samostana je nekdaj stal asirski templej posvečen bogu Sonca. Nadaljujemo pot do izjemnega arheološkega središča Göbekli Tepe, najverjetneje najstarejši primer monumentalne arhitekture iz leta 9.000 p. n. š. Glede na starost, pomen in obliko megalitske arhitekture je od leta 2018 uvrščen na seznam Unescove kulturne dediščine. Vožnja v Sanliurfo, mesto prerokov. Je najbolj konzervativno in sveto mesto Turčije ter rojstni kraj prerokov Jakoba, Abrahama, Joba in Elija.


4. DAN: SANLIURFA – HARRAN – SANLIURFA
Ogled mesta, ki mu domačini običajno pravijo kar Urfa. Še en muzej na prostem s slikovitimi uličicami, kopališči, fontanami in labirintom uličic. Ogledali si bomo odličen Muzej Urfa, ki so ga odprli leta 2016 in je posvečen zgodovin in etnografiji regije. Obiskali bomo tudi “Abrahamov bazen”, kjer je po legendi Nimrod Abraham spal v ognju, a Bog je ogenj pretvoril v vodo in oglje v ribe. Vožnja v Harran, mesto kjer naj bi se na poti v sveto deželo ustavil Abraham. Posebnost mesta so stožčaste hišice, grajene iz slame, blata in celo jajc in spominjajo na satovje. Način gradnje, ki so ga v ta prostor zanesli Sirci. Tehnika gradnje iz leta 3.000 omogoča odlično izolacijo. Stožčasta oblika z odprtino na vrhu pa je namenjena izpuščanju vročega zraka pri visokih temperaturah. Hišice so odporne na veter in dež ter celo potrese. Povratek v Sanliurfo.


5. DAN: SANLIURFA – NEMRUT - ADIYAMAN
Vožnja po dolini reke Évfrat. Évfrat je grško ime za bližnjevzhodno reko, ki je zahodnejša od dveh rek, ki določata Mezopotamijo. Njeno ime izvira iz staroperzijske besede huperethuua, ki pomeni »primerna za prečkanje« in predstavlja najdaljšo reko v zahodni Aziji s 2.800 km. Reki Evfrat in Tigris sta imeli pomembno vlogo pri razvoju civilizacij v Mezopotamiji in predstavljata razvoj civilizacij. Vožnja mimo prve hidroelektrarne »Ataturk« iz leta 1977 do kraja Kahta, izhodiščne točke za vzpon na goro Nemrut. Gora Nemrut je znana po skulpturah, ki datirajo v čas Kraljevine Commagena. Na vrhu nas pričakajo fascinantnikipi visoki od osem do devet metrov, prikazujejo pa menihe, monarhe, orle in različna grška, armenska in ostala božanstva. Kipe so uničili, glave pa so bile raztresene na mesta, kjer jih vidimo še danes. Nadaljevanje vožnje v Adiyaman, danes eno izmed najbolj rastočih mest v Turčiji.


6. DAN: ADIYAMAN - HALFETI – BIRECIK - GAZIENTEP
Nadaljevanje poti v mesto Gazientep mimo nepreglednih nasadov pistacij. Na poti poskanek ob reki Evfrat v mestu Halfeti, ki ga je leta 855 p.n.š. ustanovil asirski kralj Shalmanaser II. Leta 2.000 je popustil jez in od tedaj je napol potopljeno in služi kot scenografija mnogim popularnim turškim serijam. Vkrcanje na čoln in plovba po jezeru, na gladini katerega je opaziti nenavadne sence potopljenih hiš. Nadaljevanje poti v Birecik ob reki Evfrat kjer gnezdi ogrožena vrsta ptic – klavžarji. Naslednji postanek je v kraju Zeugma. Mesto so leta 265 p. n. š. ustanovili Rimljani. V času rimske vladavine se je mesto utrdilo zaradi strateškega položaja na Svilni poti. Mesto je bil dom številnih vojakov, visokih uradnikov in častnikov rimskega cesarstva, ki so svoje kulturno razumevanje in življenjski slog prenesli v regijo. Kot rezultat vsega so številni ohranjeni mozaiki. Žal je bil tudi ta kraj delno potopljen zaradi gradnje jezov in veliko ohranjenih mozaikov ter ostalih ostankov je od leta 2011 shranjenih v Muzeju mozaikov Zeugma v Gazientepu. Mesto Gazientep je predvsem mesto kulinarike. Turki ime mesta takoj povežejo s hrano oziroma predvsem z baklavo. V mestu najdemo kar 180 različnih delavnic baklave, praktično v vsaki peti hiši v mestu izdelujejo baklave. Celo Unesco je leta 2015 uvrstil mesto na seznam najbolj kreativnih mest.


7. DAN: GAZIENTEP - SLOVENIJA
Vožnja na letališča in predvidoma dopoldne polet preko Istanbula v Ljubljano ali bližnje letališče.

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz po programu, letališče in varnostne pristojbine, 6x polpenzion v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*, prevoze po programu, vse zunanje oglede po programu, vožnja s čolnom po jezeru in mini bus za vzpon na goro Nemrut,  spremstvo in organizacijo potovanja.
DOPLAČILA IN POPUSTI:

Doplačila - MOŽNA DOPLAČILA na poti: morebitne dodatne vstopnine, predstava tradicionalnega turškega plesa: 35 €. MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi: enoposteljna soba 139 € (v primeru, da potuje 1 oseba je doplačilo obvezno in se obračuna ob prijavi) paket vstopnin: 49 €.
POPUSTI ob prijavi: otrok od 2 – 12 let na dodatnem ležišču – 15 % (popust se obračuna ob prijavi 2 odraslih oseb in otroka)

POGOJI:

Akontacija: 30% od osnovne cene.
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 18 EUR na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb. 

Izračun upošteva udeležbo najmanj 35, 25 oz. 15 oseb. Splošni pogoji so sestavni del tega programa.

 

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

VZHODNA TURČIJA

od
1.259,00 €

Potniki

1
2
 

VZHODNA TURČIJA


  • od 1.259,00 €Morda vas zanima tudi...

ISTANBUL (5 dni) Turčija

ISTANBUL (5 dni)

0/5

od 489,00 € Brez DDV: 489,00 €

ISTANBUL (4 dni) Turčija

ISTANBUL (4 dni)

0/5

od 469,00 € Brez DDV: 469,00 €

Tags: VZHODNA TURČIJA