Dežela, ki nam je bila do leta 1988 poznana kot Burma, je spremenila ime v Mjanmar (678.500 km², 42,5 mio prebivalcev) in ponovno odprla vrata turistom. Sedaj nas prijazni prebivalci sprejemajo z odprtimi rokami in pozdravljajo »Mingalabar!« (Dobrodošli!). Zares imajo marsikaj pokazati – čudovito kulturo, neokrnjeno naravo, množico veličastnih budističnih templjev in pagod ...

    

Cena pri najmanj 20 udeležencih: 2.699 Eur
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 2.899 Eur
Cena pri najmanj 10 udeležencih: 3.099. Eur

1. in 2. dan: Ljubljana - Yangon
Polet proti večjemu evropskemu letališkemu vozlišču** in nato naprej proti jugovzhodu oz. Aziji. Po letu z vmesnim postankom v kateremu od središč jugovzhodne Azije bomo pristali v Yangonu, največjem mestu v Burmi, ki je bilo do februarja 2006 tudi državna prestolnica. Že na poti z letališča proti hotelu boste lahko v tem tipično azijskem mestu videli, kako osupljivo se med seboj mešajo red in spontanost, staro in moderno, bogastvo in revščina. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

3. dan: Yangon
Po zajtrku bomo ugotovili, da so Britanci YANGON (Rangoon) v 19. stoletju zasnovali kot »vrtno mesto Vzhoda«, s širokimi avenijami, nasadi bujnih tropskih drevesnih vrst, cvetočimi parki in jezeri. Ogledali si bomo nekdanje mestno središče okrog pagode Sule Paya, kjer je ohranjeno veliko stare kolonialne arhitekture. Sprehod okoli jezera Kandawgyi, kjer zeleno pregrinjalo »skriva« tudi številne kolonialne stavbe, zlasti mogočne pagode in budistične templje. Med njimi zagotovo izstopa pagoda Chauk Htat Gyi z največjim Budovim kipom v ležečem položaju v državi. Dan bomo okronali z obiskom 98 metrov visoke zlate pagode Shwedagon, ki naj bi hranila več zlata kot Banka Velike Britanije in ki kot neverjetni arhitekturni dosežek nedvomno sodi med največja čudesa sveta. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

4. dan: Yangon - Kyaikhtiyo
Zjutraj vožnja proti vzhodu preko reke Sittang, kjer bomo v državi Mon obiskali enega od najsvetejših romarskih krajev v Burmi, Zlato skalo na gori KYAIKHTIYO. Ravnotežje pozlačene skale, ki stoji na robu prepada in daje vtis, da bo vsak čas zgrmela v dolino, po legendi ohranja las Bude. Z avtobusom se bomo pripeljali do vasi Kinpun, nato pa se skupaj z domačini skozi čudovito naravo podali s tovornimi vozili proti gori. Zadnji del poti, po grebenu hriba, bomo v znak spoštovanja do romarjev prehodili (pribl. 15 minut). Razgled na vrhu se ob jasnem vremenu razteza od morja na zahodu do gorskih grebenov Tajske na vzhodu. Namestitev v hotelu. Ob sončnem zahodu skala zasije v neverjetni škrlatni in rdeči barvi, ob mraku pa v zlatem soju zasveti na stotine sveč. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

5. dan: Kyaikhtiyo - Bago - Inle
Po želji boste lahko s številnimi romarji in budističnimi menihi tudi v zgodnjem jutru občudovali igro svetlobe ob prebujanju dneva, po zajtrku pa se bomo odpravili nazaj proti avtobusu v dolini. Med povratkom se bomo ustavili v mestecu BAGO, ki se kot nekdanja prestolnica juga države ponaša z neprecenljivo kulturno dediščino. V pagodi Shwethalyaung bomo z obiskom počastili najlepši kip ležečega Bude v deželi, v senci tempeljske ploščadi pa zrli v 114 metrov visoko pagodo Shwemawdaw, ki je najvišja v državi. Popoldne bomo poleteli z letališča v Yangonu proti Hehu, ki leži v osrčju Burme v državi Šan, od tod pa bo sledil prevoz do jezera Inle, bisera dežele, kjer je leta 1955 preživljal počitnice tudi Josip Broz Tito. Nastanitev v hotelu ob slikovitem jezeru. Večerja in nočitev.

6. dan: Jezero Inle
Po zajtrku nas čaka ena največjih znamenitosti dežele, jezero INLE, ki je znano po svojih na vodi plavajočih vrtovih, med katerimi bomo zapluli s čolni in se med drugim podrobneje seznanili z edinstveno tehniko veslanja z nogo. Obiskali bomo več vasi in delavnic tradicionalnih obrti. Spoznali bomo postopke ročnega tkanja svile, celo svile iz lotosovih pecljev, kovaštva in obdelovanje srebra ter izdelovanje posebnih burmanskih cigar čarot. Popoldne nas čakajo plovba po edem od pritokov jezera, obisk vasice Indein z množico majhnih kamnitih in opečnatih pagod sredi divjine, samostan Nga Phe Kyaung in ne nazadnje številne vasi na kolih, ki spominjajo na barjanske koliščarje. Zagotovo boste v objektiv ujeli tudi podobe ribičev, ki so s stožčastimi mrežami simbol jezera Inle. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

7. dan: Pindaya
Dan bomo začeli z vožnjo proti mestecu PINDAYA v šanskih gorah. Zlasti druga polovica poti je ena najslikovitejših v deželi, zato ni naključno, da so Britanci to gorsko pokrajino poimenovali burmanska Švica. Pindaya slovi po kraški jami, ki v labirintu podzemeljskih hodnikov in soban skriva na tisoče Budovih kipcev. To daje kraškemu podzemlju povsem drugačen čar, kot smo ga vajeni iz slovenskih jam. Z občutki miru in spokojnosti vas bo navdal pogled na vernike, ki se v tišini zemeljske notranjosti posvečajo molitvi in meditaciji. Po ogledu jame bomo obiskali še delavnico, v kateri spretni domačini izdelujejo izvirne tradicionalne dežnike, nato pa se bomo nastanili v hotelu. Popoldne lahko izkoristite za sprehod po spokojnem mestecu, ki se ponaša z barvitim jezerom. Večerja in nočitev.

8. dan: Pindaya - Mandalay
Po zajtrku vožnja do letališča v Hehu. Sledi polet naprej proti severu v MANDALAY, mesto z bogato kraljevsko tradicijo, ki se je končala z angleško kolonialno zasedbo. Na nekdanjo monarhično slavo spominjajo številni arhitekturni dosežki. Blišč preteklosti se nas bo dotaknil, ko se bomo sprehodili skozi obnovljeno veličastno kraljevo palačo, v tikovem samostanu Shwenandaw vdihavali vonj tega dragocenega lesa, v pagodi Kuthodaw brali svete spise iz največje knjige na svetu in v pagodi Mahamuni občudovali kip Bude, prekrit z nekaj tonami zlatih lističev. Skrivnosti izdelovanja takšnih lističev bomo spoznali v eni od delavnic. Dan bomo zaključili na mandalayskem griču nad reko Iravadi ob nepozabnem sončnem zahodu. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

9. dan: Mandalay - Amarapura - Inwa
Zjutraj nas bo pot vodila v AMARAPURO, še eno od nekdanjih kraljevih mest, kjer se bomo sprehodili čez most U Bein, najdaljši most iz tikovega lesa na svetu, ki je eden najbolj zaželenih fotografskih motivov v Burmi. V samostanu Mahaganda-yon bomo priča veličastnemu obedu nekaj tisoč menihov. Po poteh nekdanje kraljeve prestolnice INWA (Ava) se bomo peljali s konjsko vprego, kar nam bo pričaralo še bolj avtentičen občutek preteklosti. Obiskali bomo leseni samostan Bagaya, ki velja za najlepšega v deželi. Nato bomo lahko v daljavi opazili griče, posejane z neštetimi belimi in zlatimi pagodami, ki napovedujejo SAGAING. V tem mestu, ki je središče budistične vere in meditacije, bomo dan zaključili ob pogledu na reko Iravadi in zeleno okoliško pokrajino. Povratek v Mandalay. Večerja in nočitev.

10. dan: Popa - Bagan
Po zajtrku nas čaka vožnja proti vulkanski gori POPA, ki se kot privid dviga nad široko sušno ravnino, ki jo zaradi zaprtosti proti morju dež redkeje namoči, zato je rastje tu skromnejše, predvsem pa drugačno kot drugod. Na vrhu enega od hribov, ki so del kraterja vulkana, stoji mogočni tempelj, s katerega se razpre čudovit razgled na pokrajino. Da bomo užili lepoto razgleda, bomo morali premagati kar nekaj stopnic, medtem pa nam bodo družbo delale razposajene opice. Popoldne bomo pot nadaljevali skozi nasade sezama, arašidov, papaje in mangovcev in spoznali tudi nekaj od več kot 800 načinov uporabe palm in njihovih plodov. Proti večeru bomo prispeli v sloviti Bagan, največje arheološko območje jugovzhodne Azije, kjer se na 40 km2 razprostira več tisoč pagod. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

11. dan: Bagan
Dan bomo posvetili odkrivanju BAGANA, mesta tisočerih tempeljev. Templji in pagode, kot so Ananda, Shweizigon, Mingalazedi, Dhammazaka, Tayokpyi, Sulamani, Shwesandaw in Dhammayangyi, so le nekatere od največjih  človeških stvaritev na baganski razsežni planoti, ki so nastale v 11. in 12. stoletju, ko je Bagan postal center prvič združene Burme. Skozi mnoge od njih se boste lahko prosto sprehodili in pri tem občudovali umetnost kamnosekov, štukaterjev in slikarjev. Sušno podnebje je vplivalo, ali bolje, sploh omogočilo, da so se umetnine ohranile stoletja. Sončni zahod bomo opazovali z vrha ene od pagod. Za mnoge obiskovalce je pogled na morje pagod, ki so obsijane z zlato svetlobo zahajajočega sonca, eden od najlepših trenutkov na potovanju. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.

12. in 13. dan: Yangon - Ljubljana
Po zajtrku prevoz na letališče in polet nazaj proti Yangonu. Pred popoldanskim ali večernim letom proti domu bomo nekaj časa preživeli na eni od najbolj živahnih tržnic v YANGONU Bogyoke Aung San Market, ki je posvečena velikemu burmanskemu osvoboditelju izpod britanske kolonialne oblasti ter dedku Nobelove nagrajenke za mir in borke za človekove pravice v Burmi Aung San Suu Kyi. Na veliki tržnici prodajajo najrazličnejše predmete in blago, predvsem pa poldrage kamne, svilo, izdelke iz lesa in številne druge umetnine, ki jih boste lahko kupili pred odhodom v Slovenijo. Popoldne se bomo odpravili proti letališču, od koder bo sledil polet preko enega od letaliških vozlišč jugovzhodne Azije nazaj proti Evropi in Sloveniji, kamor bomo prispeli naslednji dan zvečer. CENA VKLJUČUJE:

letalske prevoze ter prevoze s turističnimi avtobusi in ladjami po programu, letališke in varnostne takse, prehrano po programu (L-obrok na medcelinskem letalu, Z-zajtrk, K-kosilo, V-večerja) v hotelih s 3* in 4* ob namestitvi v dvoposteljni sobi (prha, wc), kompetentno slovensko vodstvo in vodstvo lokalnega vodnika, vstopnine in izlete po programu, organizacijo, osnovno nezgodno zavarovanje in DDV.
DOPLAČILA: Doplačilo (na poti) 80 USD za napitnine Obvezno doplačilo (ob prijavi): 50  € za vstopni vizum. Doplačila po želji (ob prijavi): 479  € za enoposteljna soba.

Izvedba je predvidena v sodelovanju s TA ARS LONGA.

Akontacija: 30% od osnovne cene. 

Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 18,00 EUR na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb. Izračun upošteva udeležbo najmanj 20, 15 oz. 10 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
 

 

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

MYANMAR ALI BURMA

od
2.699,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

MYANMAR ALI BURMA

od
2.699,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

MYANMAR ALI BURMA


  • od 2.699,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

SENEGAL, GAMBIJA IN GVINEJA BISSAU

SENEGAL, GAMBIJA IN GVINEJA BISSAU

0/5

od 3.150,00 € Brez DDV: 3.150,00 €

JUŽNA AFRIKA, VIKTORIJINI SLAPOVI IN CHOBE

JUŽNA AFRIKA, VIKTORIJINI SLAPOVI IN CHOBE

0/5

od 3.490,00 € Brez DDV: 3.490,00 €

VZHODNO SREDOZEMLJE IN TURČIJA II. (8 dni)

VZHODNO SREDOZEMLJE IN TURČIJA II. (8 dni)

0/5

od 899,00 € Brez DDV: 899,00 €

Tags: MYANMAR, ALI, BURMA, Azija