VELIKA TURA APULIJA IN BAZILIKATA Z DR. FERDINANDOM ŠERBELJEM

TERMIN ODHODA:

OKTOBER: 1.10.-9.10.2022

CENIK: 

  919 EUR (najmanj 30 potnikov)
1059 EUR (najmanj 20 potnikov)

Program potovanja:

Na potovanju pod strokovnim vodstvom dr. Ferdinanda Šerbelja bomo odkrivali najlepše kotičke Apulije in Bazilikate, dveh dežel, ki nas bosta navdušili s čudovito pokrajino, nepreglednimi oljčnimi gaji ter izjemnimi umetnostnimi biseri.
Apulija se nahaja med ostrogo in peto italijanskega škornja ob obali Jadranskega morja, Bazilikata pa je njena bolj gorata in razgibana soseda v notranjosti južne Italije, ki se ponaša kar z dvema morjema na jugovzhodu z Jonskim in na jugozahodu s Tirenskim. Baha se s številnimi narodnimi parki, tako da ljubitelji narave in visokih gora pridejo na svoj račun. Izredno zanimiva je tudi njena zgodovina, ki sega daleč nazaj v pradavnino. Najbolj nas bodo navduševala obdobja jamskih prebivališč in cerkva v Materi, Stare Grčije (Magna Graecia) z arheološkimi parki in pa Friderika II. z mogočnimi gradovi.

1. dan: Rimini - Loreto
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk v Rimini, svetovno znano letovišče. Zaradi pomembne lege na križišču dveh cest, Via Emilia in Via Flaminia, je mesto cvetelo že v rimskih časih - na to nas spominja Avgustov slavolok ter veličasten Tiberijev most. Od 13. do začetka 16. stol. je mestu vladala močna družina Malatesta, med predstavniki je najbolj izstopal Sigismondo I. Malatesta, ki je bil spreten politik in velik ljubitelj umetnosti. Na sprehodu po mestu bomo videli mestno hišo, palačo Arengo, palačo Podestà, Sigismondov grad, tempelj Malatesta … V mestnem središču bomo videli tudi izjemno arheološko odkritje 21. stol.: hišo pomembnega rimskega kirurga iz pozne antike, kar dokazujejo najdeni predmeti. Prevzeli nas bodo dobro ohranjeni mozaiki. Nadaljevanje poti ob Jadranskem morju v Loreto. Mestece je zgrajeno na griču okoli zanimive bazilike. V njej hranijo nazareško hišico s kipom Marije z Jezusom. V notranjosti skromna hišica je zunaj obložena z marmornimi reliefi, ki so jih po naročilu papeža Julija II. in po zamisli Bramanteja izdelali veliki italijanski renesančni mojstri, med njimi Sansovino in Sangallo. Ogled bazilike, Trga Matere božje z vodometom in okoliških palač - stvaritev velikih italijanskih umetnikov. Nadaljevanje vožnje ob Jadranski obali do hotela. Namestitev, večerja in nočitev.

2. dan: Monte Sant'Angelo - San Giovanni Rotondo
Zajtrk. Vožnja na Monte Sant'Angelo (796 m nad morjem) - kraj se ponaša z imenitno lego na skalni štrlini, od koder je lep razgled na Garganski polotok in Jadransko morje. Sprehodu po srednjeveškem mestu sledi obisk romansko-gotske cerkve sv. Mihaela, pod katero je še starejša podzemna cerkev, ki je zaradi zgodovinskega pomena na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Nato obisk romarskega središča San Giovanni Rotondo s kar sedemnajstimi cerkvami. Kraj je povezan z življenjem in delom leta 2002 kanoniziranega kapucina sv. p. Pija. Obiskali bomo baziliko Matere milosti ter novo svetišče sv. Pija, ki sodi med največje cerkve v Italiji - odlična moderna arhitektura z mozaiki (okoli 2000 m2) izvedeni po načrtih našega umetnika p. Marka Rupnika. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: Castel del Monte - Bari
Po zajtrku vožnja v notranjost dežele do gradu Castel del Monte. Že od daleč ga bomo zagledali, kako ponosno kraljuje vrh griča, pretežno ravninske pokrajine. Grad osmerokotnih oblik, a kljub mnogim raziskavam uglednih strokovnjakov pa njegova namembnost ostaja izzivalna uganka v prepletu matematičnih in geometrijskih razmerij. Gradnjo je leta 1240 naročil cesar Friderik II., in med vsemi objekti nastalih po njegovem naročilu, slovi vladar ravno po tem enigmatičnem objektu. Vožnja v Bari, prestolnico Apulije, veliko pristanišče, univerzitetno mesto in mesto sv. Miklavža. Mesto je najbolj cvetelo v srednjem veku, saj so se od tod križarji z ladjami odpravljali v Sveto deželo, hkrati pa je k sv. Miklavžu vodila romarska pot. Srce starega mesta, ki se je razvilo na manjšem polotoku, predstavlja bazilika sv. Nikolaja oz. sv. Miklavža. Graditi so jo začeli konec 11. stol., da bi v njej shranili svetnikove relikvije, ki so jih prinesli iz Mire v Mali Aziji. Bazilika sodi v sam vrh apulijske romanike. Na sprehodu po mestu bomo videli še belo romansko katedralo sv. Sabina in mogočen štaufovski grad … Še vožnja v hotel. Namestitev, večerja in nočitev.

4. dan: Alberobello - Martina Franca - Ostuni
Po zajtrku vožnja v deželo trulov, značilnih kamnitih bivališč okroglih oblik s konično zašiljenimi strehami. Področje slovi tudi po odličnem oljčnem olju, zato se bomo najprej zapeljali do oljarne in olje poskusili (možnost nakupa). Obiskali bomo Alberobello, ki je zaradi izjemne arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Sledi ogled mesta Martina Franca s slikovitim urbanim jedrom ter baziliko sv. Martina, z impresivno baročno fasado. Nadaljevanje vožnje po rodovitni dolini Itria s posejanimi truli v Ostuni, strnjeno mesto, ki se ga je zaradi belih hiš prijelo tudi ime »Golobica Apulije«. Mesto se zleknjeno razprostira na griču sredi oljčnih nasadov in slovi kot arhitekturni dragulj. Ogled glavnih znamenitosti. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

5. dan: Altamura - Matera
Zajtrk. Nadaljevanje poti v Altamuro, slovečo po izredno obsežnih najdbah dinozavrov in neandertalca (Uomo di Altamura), megalitskih obzidjih z bogatim stavbnim rastrom mesta, s prečudovito monumentalno in v južni Italiji neponovljivo štaufovsko/anžuinsko »kapelo palatino«. Sprehod po srednjeveškem mestu nas bo gotovo navdušil, kje se še danes folklorno neguje spomin na cesarja Friderika II. Altamura je tudi mesto kruha, saj pravijo, da tukaj pečejo najboljši kruh - ga bo treba pač poskusiti. Še vožnja v Matero, ki leži na pobočju griča, že v sosednji deželi Bazilikati. Brez primere slikoviti kraj slovi po starem delu mesta t. i. Sassi di Matera. Sassi so pradavna bivališča v naravnih jamah ali pa izklesana v skale, le redka so še naseljena. Po panoramski cesti "Strada dei Sassi" se bomo napotili mimo najznačilnejših jamskih prebivališč in cerkva, ki nam nudijo vpogled v bivalno kulturo preteklosti. Leta 2019 je bila razglašena za mesto evropske kulture. Vožnja v hotel. Večerja in nočitev.

6. dan: Miglionico - Craco - Metaponto
Zajtrk. Najprej se bomo zapeljali v Miglionico, ki leži vrh griča med rekama Bradano in Basento. Mestna zgodovina je povezana z mogočnim gradom (Castello di Malconsiglio), kjer se je leta 1485 odvijala dramatična zarota baronov proti neapeljskemu kralju. Začetki segajo v 8. in 9. stol., povečali pa so ga v 12. in 15. stol. Ogledi. Nato nas čaka dih jemajoče, a zapuščeno mesto Craco, lokacija, kjer so snemali znameniti film Kristusov pasijon. Popoldne se bomo posvetili Veliki Grčiji (Magna Graecia). To je ime za področje južne Italije, ki so ga v 8. stol. pr. n. št. naselili Grki. Njihova kultura je imela velik vpliv na Rimljane. Obiskali bomo Metaponto, prijetno letovišče na Jonski obali z lepimi plažami, nekoč Metapontion, zelo pomembno mesto Velike Grčije. Tu je nekaj časa živel in tudi umrl (okoli 495 pr. n. št.) veliki starogrški filozof in matematik Pitagora. Ogledali si bomo arheološko področje antičnega mesta, še posebej Tavole Palatine z ostanki grškega templja boginje Here, in bogat arheološki muzej. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

7. dan: Pietrapertosa - Castelmezzano - Potenza
Zajtrk. Najprej nas čaka obisk mestec visoko v Lukanskih Dolomitih, ki sta zaradi izjemne lege med skalnimi vrhovi nenavadnih oblik in vznemirljive divje lepote na seznamu najlepših italijanskih mestec. To sta Pietrapertosa in Castelmezzano. Pietrapertosa ali »Mesto med oblaki« je zgrajena na živi skali in s svojim saracenskim gradom jemlje dih. Castelmezzano, normanska utrdba, gnezdi med orjaškimi skalami ter od daleč spominja na žive jaslice. Do tja bo kar nekaj hoje, vendar nam ne bo žal! Vožnja v Potenzo. Popoldne bo namenjeno raziskovanju znamenitosti glavnega mesta Bazilikate, ki leži visoko v Apeninih nad dolino reke Basento. Začetki segajo v antični čas. Zgodovinsko jedro domuje v najvišjem delu mesta. Sprehodili se bomo po živahni Via Pretoria, kjer bomo našli glavne znamenitosti: cerkev sv. Frančiška, mestno hišo, katedralo … Vožnja v hotel, namestitev, večerja in nočitev.

8. dan: Acerenza - Venosa - Melfi
Po zajtrku vožnja v Acerenzo, ki velja za eno izmed najlepših italijanskih mestec. Srednjeveško zgodovinsko središče se razprostira vrh razglednega griča v objemu vinogradov. Bogata zemlja omogoča pridelavo odličnega vina aglianico. Na sprehodu po labirintu ozkih ulic se bomo napotili do prelepe romansko-gotske katedrale, po kateri se mesto imenuje tudi »Stolno mesto«. Očarala nas bo arhitektura, v notranjosti pa freske in renesančna kripta. Nadaljevanje poti v Venoso, nekoč rimsko mesto Venusia, kjer se je leta 65 pr. n. št. rodil nesmrtni rimski pesnik Horacij, danes pa je zaradi svojega šarma pristalo na seznamu najlepših italijanskih mestec. Slovi po velikem aragonskem gradu iz 15. stol., izjemnem zgodovinskem kompleksu opatije Svete Trojice (Abbazia della Santissima Trinità) s staro cerkvijo (10. stol.), samostanskimi poslopji in nedokončano novo cerkvijo (11. stol.), rimskih izkopaninah ter judovskih katakombah iz 4. in 5. stol. Za konec dneva nas čaka še Melfi, srednjeveško mestece ob vznožju ugaslega vulkana Vulture, ki se ponaša z imenitno zgodovino: normanska prestolnica, sedež Friderika II., cesarja Svetega rimskega cesarstva … Mestece obdaja dobro ohranjeno normansko obzidje, ki mu skoraj ni para v Italiji. Nad mestom dominira mogočen grad, ki sodi med najlepše v Italiji. Začetki segajo v čas normanskega osvajanja, slovi pa kot najbolj priljubljena rezidenca Friderika II. - tu so nastali Melfijski zakoni. Danes je v gradu pomemben arheološki muzej. Do gradu bo treba malce peš. Ogledi. Vožnja v hotel, namestitev, večerja in nočitev.

9. dan: Arezzo
Zajtrk. Vožnja mimo Rima v Arezzo, ki se sonči sredi vinogradov in sadovnjakov vrh griča. Korenine mesta segajo daleč nazaj: Arezzo je bilo pomembno etruščansko, kasneje kot Arretium cvetoče rimsko mesto, v srednjem veku pa svobodna komuna, ki je v 14. stol. prešla v roke Firenc. Mesto ima dolgo tradicijo umetnosti. V Arezzu se je rodil Mecen, pesnik, prijatelj cesarja Avgusta in "mecen" največjih genijev svojega časa: Vergila, Horacija in Propercija. Tudi v kasnejših časih je Arezzo izstopal po velikih umetnikih, kot so Guido d'Arezzo, pesnika Petrarca in Pietro Aretino, slikar, arhitekt in zgodovinar Giorgio Vasari ter slikar Piero della Francesca, ki je mestu zapustil najžlahtnejše umetnine. Sprehod po mestu, ki je do danes z lepimi cerkvami in slikovitimi palačami ohranilo romantičen srednjeveški videz. Vožnja mimo Benetk v Ljubljano.

CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom, 8 polpenzionov (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, osnovno nezgodno zavarovanje, vodstvo in organizacija.

DOPLAČILA PO ŽELJI: enoposteljna soba 220 EUR, vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi.

POGOJI:
Akontacija: 30% od osnovne cene.
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 20 EUR na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.
Izračun upošteva udeležbo najmanj 30 oz. 20 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

VELIKA TURA APULIJA IN BAZILIKATA - 9 dni

od
919,00 €

Potniki

1
2
 

VELIKA TURA APULIJA IN BAZILIKATA - 9 dni


  • od 919,00 €Morda vas zanima tudi...

NORMANDIJA IN BRETANIJA Francija

NORMANDIJA IN BRETANIJA - 6 DNI

0/5

od 645,00 € Brez DDV: 645,00 €

PARIZ IN PO ŽELJI VERSAILLES ALI DISNEYLAND - 5 DNI  Francija

PARIZ IN PO ŽELJI VERSAILLES ALI DISNEYLAND - 5 DNI

0/5

od 269,00 € Brez DDV: 269,00 €

ŠKOTSKA MED KLANI IN KILTI - 8 DNIVelika Britanija

ŠKOTSKA MED KLANI IN KILTI - 8 DNI

0/5

od 1.198,00 € Brez DDV: 1.198,00 €

Tags: APULIJA, BAZILIKATA, Italija