• UZBEKISTAN
  • UZBEKISTAN

Čez Uzbekistan se je nekdaj vila najbolj slavna trgovska pot vseh časov, po kateri so trgovci prenašali dragoceni tovor iz daljne Azije vse do sredozemskih obal. Blišč in bogastvo teh karavan bomo občudovali na prelepih trgih, mogočnih mošejah, elegantnih palačah, medresah… Od moderne prestolnice Taškent preko starodavnih cvetočih mest Hive, Buhare in Samarkanda bomo spoznavali resnične bisere Svilene poti.


Cena pri najmanj 25 udeležencih: 1.590 € 
Cena pri najmanj 20 udeležencih: 1.640 €
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 1.690 €


1. dan: Ljubljana-Taškent
Zbrali se bomo na ljubljanskem letališču ali se odpeljali do enega od bližnjih letališč (v tem primeru prevoz iz Ljubljane in Maribora) ter z enim postankom poleteli v Uzbekistan. Nočni let. Krajši počitek v hotelu.

2. dan: Taškent-Urgench-Hiva
Spoznali bomo uzbeško glavno mesto, kjer danes živi več kot dva milijona ljudi. Taškent pomeni kamnita trdnjava in tako mu pravijo od 11. stoletja, čeprav je njegova zgodovina stara že dva tisoč let. Danes je moderno mesto, saj je po rušilnem potresu leta 1966 sovjetska oblast zgradila sodobno prestolnico s prostranimi parki in žuborečimi fontanami. Spoznali bomo stari del mesta s Kukeldashovo medreso, lepim umetniškim muzejem, medreso Barak Khan in mavzolejem Kafali Sashi, ki je posvečen domačinu, ki je bil zdravnik, filozof in pesnik hkrati. Imeli bomo tudi dovolj časa, da se sprehodimo po bazarju Chorsu, kjer bomo lahko nakupili vse od sadja do lokalnih umetniških izdelkov. Proti večeru sledi polet v Urgench na zahod države. Večerja in nočitev.

3. dan: Hiva
Odpeljali se bomo v bližnjo Hivo, najbolje ohranjeno mesto na Svileni poti. Pravijo mu tudi muzej pod modrim nebom. Po legendi ga je ustanovil Šem, Noetov sin. Za obzidjem s štirimi vhodi so čudoviti arhitekturni spomeniki iz različnih stoletij: palače, hiše, javna poslopja, mavzoleji. Minareti so obdani s prvovrstno keramiko, vse se blešči v značilni turkizni barvi. Številne medrese pričajo, kako pomembno izobraževalno središče je bilo mesto. Tu bomo lahko kupovali uzbeško svilo in lesene rezljane izdelke. Zanimiv bo sprehod po živahni tržnici, kjer je bil največji sejem s sužnji v centralni Aziji. Večerja in nočitev.

4. dan: Hiva-Buhara
Čez slikovito puščavsko pokrajino Kizil Kum se bomo odpeljali proti Buhari. To je pot, ki so jo nekoč premagovala trgovske karavane. Redka naselja so danes odmaknjena od civilizacije. Ustavili se bomo ob legendarni reki Amu Darja. Popoldan prispemo v Buharo in že začutimo utrip Rjavega mesta. Pomembno versko prestolnico je nekoč sicer zasedel Džingiskan, vendar se minareta Kalyan ni dotaknil, saj je tudi njega prevzel s svojo lepoto. Ta je še danes zaščitni znak mesta in najvišja stavba v tem delu Azije. Domačini ohranjajo veliko legend, ki nas spremljajo, ko se povzpnemo nanj po sto petih stopnicah. Večerja in nočitev.

5. dan: Buhara
S svojimi ozkimi uličicami nam bo Buhara pričarala zares pravo srednjeveško ozračje. V starem središču bomo spoznali Lyabi Khauz, številne medrese, trdnjave, obiskali bomo mavzolej Samani. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji preprog, ki bodo uživali ob pogledu na rdeče vzorce čudovitih izdelkov. Obiskali bomo poletno palačo zadnjega emirja, mavzolej Chor Bakr, kompleks Baho-udDin. Imeli bomo tudi dovolj prostega časa za kakšen nakup ali samostojen ogled. Večerja in nočitev.

6. dan: Buhara-Shakhrisabs-Samarkand
Pot nas bo vodila proti Samarkandu, vendar se bomo še prej posvetili in si ogledali Shakhrisabs, mestece v majhni dolini, obdani z griči pogorja Pamir. Rojstni kraj Timurlenka je dosegel svoj višek v 14. in 15. stoletju. Tamkajšnja palača Ak-Saray je nastajala dvajset let. V 17. stoletju so jo porušili tekmeci iz Buhare, do danes pa se je ohranil masiven vhodni stolp iz 14. stoletja. V mavzolejih Dorussiadat sta pokopana Timurlenkova sinova Jahangir in Umar Sheikh. Kompleks je izreden primer korazmianske arhitekture, ki je ime dobila po sužnjih, ki so jo ustvarjali. Poznopopoldanski prihod v Samarkand, še eno bleščeče mesto na naši poti. Večerja in nočitev.

7. dan: Samarkand
Čeprav so mesto porušili Aleksander Veliki, Arabci in Džingiskan, se je vedno kot ptič Feniks dvignilo iz pepela in ponosno stoji že skoraj tri tisočletja. Mogočna mošeja Bibi-Khanum se dviga nad živahno tržnico s pisanim sadjem in začimbami. V 15. stoletju, ko je mošeja nastala, je bila ena največjih na svetu. Mavzolej Gur-Emir je eden od najlepših primerov centralnoazijske arhitekture. Nanj sta vplivali mošeji v Cordobi in Granadi ter Taj Mahal v Indiji. Najbolj pa nas bo verjetno prevzel trg Registan, ki ga obkrožajo ene najlepših stavb islamske arhitekture. Vse se blešči v značilni modri barvi in zagotovo je to eden od najlepših trgov na svetu. Obiskali bomo grobnico Timurlenka, ki je pokopan v prestolnici svojega nekdanjega imperija. Dovolj bo tudi časa, da se bomo sprehodili med domačini na glavnem bazarju. Večerja in nočitev.

8. dan: Samarkand-Taškent
Čaka nas še ogled observatorija Ulugbek. Zgrajen je bil v začetku 15. stoletja in priča o cvetoči znanstveni aktivnosti v mestu, ki je imelo veliko vzdevkov: zrcalo sveta, vrt v duši, dragulj islama, biser Vzhoda, središče vesolja... Mnogi pomembni možje tega mesta so pokopani v kompleksu mavzolejev Shakh-i-Zinda. To je eden najbolj svetih krajev Samarkanda, zato ga bomo spoznali tudi sami. Popoldan se odpravimo na pot proti Taškentu. Odhod na letališče.

9. dan: Taškent-Ljubljana
Polet z enim postankom v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, od koder se z avtobusom vrnemo v Ljubljano in Maribor.

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz in notranji polet Taškent-Urgench, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*** in 4****, polpenzione po programu, dve dodatni kosili, vse oglede in vstopnine, vse lokalne prevoze, slovenskega vodiča in lokalne spremljevalce, urejanje vizuma, zdravstveno in nezgodno zavarovanje.
DOPLAČILA: Doplačilo po želji: enoposteljna soba 170 evrov, pričakovane napitnine 40 USD (vodiču na poti).
VIZUM: je vključen v ceno. Najkasneje dva tedna pred odhodom bomo potrebovali vaš potni list, eno fotografijo in izpolnjen formular.


POGOJI:

Akontacija: 30% od osnovne cene. 
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanjo odločili. 
Prijavnina: 15 EUR na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.

Izračun upošteva udeležbo najmanj 25, 20 oz. 15  oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

UZBEKISTAN

od
1.590,00 €

Potniki

1
2
 

UZBEKISTAN


  • od 1.590,00 €Morda vas zanima tudi...

IRAN IN ZAPUŠČINA STARODAVNE PERZIJE Azija

IRAN IN ZAPUŠČINA STARODAVNE PERZIJE

0/5

od 1.545,00 € Brez DDV: 1.545,00 €

UKRAJINA IN BELORUSIJA

UKRAJINA IN BELORUSIJA

0/5

od 940,00 € Brez DDV: 940,00 €

KLASIČNA KITAJSKA TURA Azija

KLASIČNA KITAJSKA TURA

0/5

od 1.890,00 € Brez DDV: 1.890,00 €

PEKING IN SEVERNA KOREJA

SEVERNA KOREJA

0/5

od 2.990,00 € Brez DDV: 2.990,00 €

INDONEZIJA Azija

INDONEZIJA

0/5

od 1.599,00 € Brez DDV: 1.599,00 €

UKRAJINA IN BELORUSIJA

KIJEV - PRESTOLNICA UKRAJINE

0/5

od 599,00 € Brez DDV: 599,00 €

KITAJSKA in SEVERNA KOREJA

KITAJSKA in SEVERNA KOREJA

0/5

od 2.950,00 € Brez DDV: 2.950,00 €

UKRAJINA IN KRIŽARJENJE PO DNEPRU

UKRAJINA IN KRIŽARJENJE PO DNEPRU

0/5

od 1.599,00 € Brez DDV: 1.599,00 €

Tags: UZBEKISTAN