Čez Uzbekistan se je nekdaj vila najbolj slavna trgovska pot vseh časov, po kateri so trgovci prenašali dragoceni tovor iz daljne Azije vse do sredozemskih obal. Blišč in bogastvo teh karavan bomo občudovali na prelepih trgih, mogočnih mošejah, elegantnih palačah, medresah… Od moderne prestolnice Taškent preko starodavnih cvetočih mest Hive, Buhare in Samarkanda bomo spoznavali resnične bisere Svilene poti.

TERMIN: 24. 4. - 3. 5. 2023

Cena pri najmanj 35 udeležencih: 1.695 EUR
Cena pri najmanj 25 udeležencih: 1.795 EUR
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 1.895 EUR

1. dan: Ljubljana - Abu Dhabi
Odhod iz Ljubljane do bližnjega letališča ter polet v Združene arabske emirate.

2. dan: Dubaj
Zajtrk. Odpeljali se bomo v futuristični Dubaj, kjer se najvišji nebotičnik Burj Khalifa s svojimi 829 metri skoraj dotika neba... Arabski Emirati so dežela šejkov, nafte, luksuza, eksotike, blišča. Vožnja do obale Perzijskega zaliva, kjer se nam odpre pogled na znameniti hotel Burj Al Arab. Postanek za fotografiranje ob znameniti plaži Jumeirah. Naš naslednji cilj je znameniti umetni otok Palma ter hotel Atlantis. Pot nadaljujemo do marine, kjer vidimo jahte milijonarjev z vsega sveta. Za konec si po želji privoščimo vzpon na najvišjo stavbo na svetu Burj Khalifa, kjer se zvečer začne show magičnih fontan. Nočitev.

3. dan: Taškent - Urgench - Hiva
Zgodnji odhod na letališče in polet v Taškent. Po pristanku bomo spoznali uzbeško glavno mesto, kjer danes živi več kot dva milijona ljudi. Taškent pomeni kamnita trdnjava in tako mu  pravijo od 11. stoletja, čeprav je njegova zgodovina stara že dva tisoč let. Danes je moderno mesto, saj je po rušilnem potresu leta 1966 sovjetska oblast zgradila sodobno prestolnico s prostranimi parki in žuborečimi fontanami. Spoznali bomo stari del mesta s Kukeldashovo medreso, lepim umetniškim muzejem, medreso Barak Khan in mavzolejem Kafali Sashi, ki je posvečen domačinu, ki je bil zdravnik, filozof in pesnik hkrati. Imeli bomo tudi dovolj časa, da se sprehodimo po bazarju Chorsu, kjer bomo lahko nakupili vse od sadja do lokalnih umetniških izdelkov. Proti večeru sledi polet v Urgench na zahod države. Večerja in nočitev.

4. dan: Hiva
Zajtrk. Odpeljali se bomo v bližnjo Hivo, najbolje ohranjeno mesto na Svileni poti. Pravijo mu tudi muzej pod modrim nebom. Po legendi ga je ustanovil Šem, Noetov sin. Za obzidjem s štirimi vhodi so čudoviti arhitekturni spomeniki iz različnih stoletij: palače, hiše, javna poslopja, mavzoleji. Minareti so obdani s prvovrstno keramiko, vse se blešči v značilni turkizni barvi. Številne medrese pričajo, kako pomembno izobraževalno središče je bilo mesto. Tu bomo lahko kupovali uzbeško svilo in lesene rezljane izdelke. Zanimiv bo sprehod po živahni tržnici, kjer je bil največji sejem s sužnji v centralni Aziji. Večerja in nočitev.

5. dan: Hiva - Buhara
Zajtrk. Čez slikovito puščavsko pokrajino Kizil Kum se bomo odpeljali proti Buhari. To je pot, ki so jo nekoč premagovala trgovske karavane. Redka naselja so danes odmaknjena od  civilizacije. Ustavili se bomo ob legendarni reki Amu Darja.Kosilo na poti. Popoldan prispemo v Buharo in že začutimo utrip Rjavega mesta. Pomembno versko prestolnico je nekoč sicer zasedel Džingiskan, vendar se minareta Kalyan ni dotaknil, saj je tudi njega prevzel s svojo lepoto. Ta je še danes zaščitni znak mesta in najvišja stavba v tem delu Azije. Večerja in nočitev.

6. dan: Buhara
Zajtrk. S svojimi ozkimi uličicami nam bo Buhara pričarala zares pravo srednjeveško ozračje. V starem središču bomo spoznali Lyabi Khauz, številne medrese, trdnjave, obiskali bomo mavzolej Samani. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji preprog, ki bodo uživali ob pogledu na rdeče vzorce čudovitih izdelkov. Obiskali bomo poletno palačo zadnjega emirja, kompleks Baho-udDin... Imeli bomo tudi dovolj prostega časa za kakšen nakup ali samostojen ogled. Večerja in nočitev.

7. dan: Buhara - Shakhrisabs - Samarkand
Zajtrk. Pot nas bo vodila proti Samarkandu, vendar se bomo še prej posvetili in si ogledali Shakhrisabs, mestece v majhni dolini, obdani z griči pogorja Pamir. Kosilo na poti. Rojstni kraj Timurlenka je dosegel svoj višek v 14. in 15. stoletju. Tamkajšnja palača Ak-Saray je nastajala dvajset let. V 17. stoletju so jo porušili tekmeci iz Buhare, do danes pa se je ohranil masiven vhodni stolp iz 14. stoletja. V mavzolejih Dorussiadat sta pokopana Timurlenkova sinova Jahangir in Umar Sheikh. Kompleks je izreden primer korazmianske arhitekture, ki je ime dobila po sužnjih, ki so jo ustvarjali. Poznopopoldanski prihod v Samarkand, še eno bleščeče mesto na naši poti. Večerja in nočitev.

8. dan: Samarkand
Zajtrk. Čeprav so mesto porušili Aleksander Veliki, Arabci in Džingiskan, se je vedno kot ptič Feniks dvignilo iz pepela in ponosno stoji že skoraj tri tisočletja. Mogočna mošeja Bibi-Khanum se dviga nad živahno tržnico s pisanim sadjem in začimbami. V 15. stoletju, ko je mošeja  nastala, je bila ena največjih na svetu. Mavzolej Gur-Emir je eden od najlepših primerov centralno azijske arhitekture. Nanj sta vplivali mošeji v Cordobi in Granadi ter Taj Mahal v Indiji. Najbolj pa nas bo verjetno prevzel trg Registan, ki ga obkrožajo ene najlepših stavb islamske arhitekture. Vse se blešči v značilni modri barvi in zagotovo je to eden od najlepših trgov na svetu. Obiskali bomo grobnico Timurlenka, ki je pokopan v prestolnici svojega nekdanjega imperija. Dovolj bo tudi časa, da se bomo sprehodili med domačini na glavnem bazarju. Večerja in nočitev.

9. dan: Samarkand - Taškent
Zajtrk. Čaka nas še ogled observatorija Ulugbek. Zgrajen je bil v začetku 15. stoletja in priča o cvetoči znanstveni aktivnosti v mestu, ki je imelo veliko vzdevkov: zrcalo sveta, vrt v duši,  dragulj islama, biser Vzhoda, središče vesolja...Mnogi pomembni možje tega mesta so pokopani v kompleksu mavzolejev Shakh-i-Zinda. To je eden najbolj svetih krajev Samarkanda, zato ga bomo spoznali tudi sami. Popoldan se odpravimo na pot proti Taškentu. Nočitev.

10. dan: Taškent - Ljubljana
Zajtrk. Polet z enim vmesnim postankom proti enemu od okoliških letališč, nato še avtobusni prevoz do Ljubljane.

CENA VKLJUČUJE: mednarodni letalski prevoz in notranji polet Taškent-Urgench, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje hotelih 3*** in 4****, polpenzione v Uzbekistanu (razen 9. dneva, ko ni večerje), dve nočitvi v Abu Dhabiju, dve dodatni kosili v Uzbekistanu, vse oglede in vstopnine v Uzbekistanu, lokalne prevoze, slovenskega vodnika in lokalne spremljevalce, nezgodno zavarovanje.
DOPLAČILA: enoposteljna soba 310 EUR, pričakovane napitnine 50 USD (vodniku na poti), vzpon na Burj Khalifo cca 50 EUR.
POGOJI:

Akontacija: 30 % od osnovne cene.
Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko:
Premije: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf

Izračun upošteva udeležbo najmanj 35, 25 oz. 15 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih februarja 2023. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

UZBEKISTAN IN DUBAJ - 10 DNI

od
1.695,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

UZBEKISTAN IN DUBAJ - 10 DNI

od
1.695,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

UZBEKISTAN IN DUBAJ - 10 DNI


  • od 1.695,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

SULTANAT OMAN - 9 DNIOman

SULTANAT OMAN - 9 DNI

0/5

od 1.599,00 € Brez DDV: 1.599,00 €

SAUDSKA ARABIJA - 13 DNI

SAUDSKA ARABIJA - 13 DNI

0/5

od 4.590,00 € Brez DDV: 4.590,00 €

GRUZIJA - 9 DNI

GRUZIJA - 9 DNI

0/5

od 1.595,00 € Brez DDV: 1.595,00 €

JORDANIJA - 7 DNI

JORDANIJA - 7 DNI

0/5

od 1.489,00 € Brez DDV: 1.489,00 €

NEPOZABNA JORDANIJA - 8 DNI

NEPOZABNA JORDANIJA - 8 DNI

0/5

od 1.179,00 € Brez DDV: 1.179,00 €

Tags: Uzbekistan, Dubaj, ZAE, Emirati