• SUMATRA IN SIBERUT Azija
  • SUMATRA IN SIBERUT Azija

Nepredvidljiva in divja, je največji otok v Indoneziji in šesti največji otok na svetu. Vrvi od življenja, polna je skrajnosti in divjine. Ima enega najbolj pestrih ekosistemov na svetu. Njene ognjene gore so v velikem številu še vedno aktivne. Leži na tektonski prelomnici, ki pomaga ustvarjati to barvitost in dviga gorovje... Skoraj na polovico jo razdeli ekvator, ki predstavlja tudi mejo med dvema popolnoma različnima si svetovoma. Ljudje so utrjeni in navajeni divjine ter preživetja na tem nemirnem otoku, a nikoli ne zmanjka časa za še en nasmeh in klepet z naključnim obiskovalcem...

Tam nekje preko morja pa živi še eno ljudstvo, ki predstavlja še en košček sestavljanke z imenom Sumatra... To so ljudje, ki žive kot nekoč, so lovci in nabiralci. Obisk Mentawajcev je pravo doživetje in nepozabna izkušnja v življenju vsakega popotnika. Prav zato, ker je potrebno nekaj truda, da jih obiščemo, so ohranili svojo kulturo tako, kot je bila...  Kot pika na i nas na koncu čakajo še rajske počitnice na odmaknjenih plažah Siberuta!

 

Cena pri najmanj 20 udeležencih: 2.550 Eur 
Cena pri najmanj 15 udeležencih2.650 Eur 
Cena pri najmanj 10 udeležencih: 2.750 Eur


* OPOMBA - Odpotujete lahko tudi samo na Sumatro  - odhod 24.4.
Cena pri najmanj 20 udeležencih: 2.150 Eur *
Cena pri najmanj 15 udeležencih2.250 Eur *
Cena pri najmanj 10 udeležencih: 2.350 Eur *


1. dan: Maribor-Ljubljana-Azija

Prevoz iz Maribora in Ljubljane do enega izmed bližnjih letališč, od koder poletimo v Azijo. Počitek na letalu. 

2. dan: Kuala Lumpur/Jakarta/Singapur
Pristanek v enem izmed večjih azijskih mest. Sledi ureditev obmejnih formalnosti ter prevoz do hotela. Nočitev.

3. dan: Azija-Padang-nočni trajekt na Siberut
Po zgodnjem zajtrku se odpeljemo na letališče, od koder poletimo v mesto Padang, na Zahodni Sumatri. Sedaj se potovanje lahko začne. Pripravimo vse potrebno za odhod v divjino. Odpeljemo se v središče Padanga, kjer se založimo z vsem tistim, kar še potrebujemo za našo pustolovščino. Proti večeru vožnja v pristanišče, vkrcanje na ladjo in že plujemo proti divjemu Siberutu, tja v neznano. Večerja in nočitev na ladji. 

4.–7. dan Otok Siberut, treking po otoku 
Čas je za popoln odklop, daleč stran od ponorelega sveta. Vstopimo v svet  Mentawajcev, kjer prav zares in čisto od blizu, doživimo njihovo močno tradicionalno življenje, ki še vedno pretežno temelji na lovu in nabiralništvu. To je svet brez elektrike, tekoče vode, brez interneta in mobitela. Svet, ki ga je pozabil čas. Po tropskem deževnem gozdu se odpravimo do prijaznih Mentawajcev. Spoznamo njihovo nam nenavadno kulturo, vsakodnevno življenje, morda se jim pridružimo pri lovu, plesu, kuhanju večerje? Se vklopimo v njihov svet in pozabimo na civilizacijo...Naučimo se preživeti v divjini, na izgubljenih poteh... Spoznamo, kateri od nenavadnih sadežev ob poti so užitni, kako si iz lubja narediti oblačila... Klepetamo z domačini brez skupnega jezika in drug drugemu podarjamo nasmehe... Se jim pridružimo pri obrednih ritualih in se prepustimo tej pravi divjini, tam daleč sredi morja, kjer tudi nas čas ne najde več. Štiri dni hodimo po neuhojenih poteh med vasicami in osamljenimi bivališči po pravi džungli. Prenočujemo kar tam nekje pri domačinih, ki nam bodo gostoljubno odstopili kak košček svojega prostora...Nepozabna pustolovščina v prvobitni džungli in svet, kot ga skoraj ni več. Vključeni zajtrk, kosilo in večerja. Nočitve so pri domačinih. 7. dan popoldne se vrnemo v pristanišče, od koder zaplujemo proti Padangu. Prevoz do hotela, večerja in nočitev.

8. dan Padang-jezero Maninjau
Zajtrk. Ob morju se odpeljemo v notranjost zahodne Sumatre. Postanemo v obmorskem Pariamanu in na kakšni od plaž. Privoščimo si prvi stik s kulinariko zahodne Sumatre – hrano, pripravljeno na slaven padanški način, nato zapustimo obalo in se povzpnemo na rob kraterja ugaslega ognjenika, v katerem je danes čarobno jezero Maninjau. Spustimo se do jezera skozi spokojna naselja, postanemo pri jezeru, nato pa se po 44 zavojih pripeljemo do našega hotela s čudovitim pogledom na krater in njegovo jezero. Večerja in nočitev.

9. dan: jezero Maninjau-rezervat z Raflessio-Bukittinggi
Zajtrk. Odpeljemo se do naravnega rezervata, za katerega skrbijo domačini, kjer z malo sreče (če cveti) najdemo rožo z največjim cvetom na svetu, Rafflesio Arnoldii. Na poti do Bukittinggija postanemo v kakšni domači delavnici in se spoznamo z lokalnimi obrtmi. Popoldan prispemo v Bukittinggi, »prestolnico« ponosnega ljudstva Minangkabau, kjer z razgledne točke občudujemo okolico, nato pa se spustimo v center in obiščemo pisano mestno tržnico. Bukittinggi je mesto z živahnim utripom, mnogimi lokali, restavracijami, trgovinami ter nadvse gostoljubnimi domačini. Večerja in nočitev.

10. dan: Bukittinggi-vasice Minangkabau
Zajtrk. Danes nas pot vodi v vasice ljudstva Minangkabau, kjer so prav zares glavne ženske! Obliko njihovih tradicionalnih hiš, ki jih ponosno gradijo še danes, so navdahnili bivolji rogovi, najstarejša med njimi pa je nabrala skoraj 400 – letno zgodovino. Vozimo se po ozkih cesticah pod vulkanom Merapi, občudujemo arhitekturo prelepe kraljeve »palače«, obiščemo  predelovalnico kave, postanemo pri jezeru Singkarak in se sprehodimo skozi kakšno od tradicionalnih vasic. Zvečer nam v Bukittinggiju domačini predstavijo tradicionalne plese! Večerja in nočitev.


11. dan: Bukittinggi-Dolina Harau 
Zajtrk. Današnji dan preživimo v naravi. Mimo nasadov tapioke se odpeljemo do pravljične doline Harau, ki je obkrožena z riževimi polji in obdana s pravo džunglo. Po prihodu se odpravimo na daljši sprehod med riževimi polji, za nekaj časa pa vstopimo tudi v tropski gozd in se spoznamo z nekaterimi rastlinami, ki tu rastejo. Po koncu sprehoda se lahko osvežimo v jezeru pod slapom, nato pa se vrnemo nazaj v Bukittinggi. Še en mestni večer si privoščimo v deželi ljudstva Minangkabau. Večerja in nočitev.

12. dan: Bukittinggi-Padang-Medan-Bukit Lawang
Zajtrk. Zapustimo Bukittinggi in se spustimo v bližino morja, na letališče v Padangu. Poslovimo se od zahodne Sumatre ter poletimo na sever,  v Medan. Od tam se takoj odpeljemo džungli naproti, v prijetno vasico Bukit Lawang. Namestitev v hotelu, nato pa odpravimo raziskovat okolico. Umirjen sprehod ob reki nas pripelje do jame netopirjev, ki je z dolžino 500 metrov ena najdaljših na Sumatri. Vrnemo se v vasico in raziščemo središče z raznovrstno ponudbo trgovinic, lokalov, restavracij. Večerja in nočitev.

13. dan: Bukit Lawang-Gunung Leuser (narodni park)
Zajtrk. Današnji dan je namenjen džungli. S čolnom prečkamo džungelsko reko in obiščemo znameniti rehabilitacijski center za orangutane. Te mogočne, zelo ogrožene, prijazne primate, s katerimi imamo ljudje skupnega kar 97% DNK, srečamo prav v času dopoldanskega hranjenja. Zatem se odpravimo v Narodni park Gunug Leuser, ki velja za enega boljših na Sumatri in kjer orangutani živijo še v naravnem okolju. Poleg orangutanov je v narodnem parku moč najti Thomasovo opico – langurja, gibone, kuščarje, tukane in ostale pisane ptice. V parku živita tudi izjemno ogroženi živalski vrsti, sumatranski nosorog ter sumatranski tiger, katera je izjemno težko srečati. Cel dan lepo počasi hodimo po pravi zeleni džungli, raziskujemo in opazujemo. Privoščimo si kosilo v naravi, nazaj v Bukit Lawang pa se zapeljemo kar s čolni po džungelski reki. Večerja in nočitev.

14. dan: Bukit Lawang-Berastagi
Zajtrk. Poslovimo se od džungle in se odpeljemo višje proti hribom. Na poti postanemo na plantaži, kjer rastejo oljne palme, kakav… Pozno popoldne prispemo na svež višinski zrak mesta Berastagi, ki leži med visokimi ognjeniki. Zapeljemo se na razgledno točko nad mestom, hrib Gundaling ter se sprehodimo po okolici. Zatem se spustimo v mestno središče, ki slovi po zelo pisani tržnici z različnimi vrstami tropskega sadja. Na mestnih ulicah domačini zvečer postavijo »prenosne« restavracije, kjer ponujajo mnoge različne domače poslastice! Večerja in nočitev.

15. dan: Berastagi-jezero Toba-Tuk Tuk
Zajtrk. Jutranji sprehod skozi tradicionalno vasico ljudstva Karo Batak, Lingga, kjer nas navdušijo njihove znamenite tradicionalne hiše. Nadaljujemo našo pot proti čudovitemu jezeru Toba. Najlepši razgled nanj se nam ponudi pri slapu Sipiso–piso. V Parapatu se vkrcamo na trajekt in zaplujemo do polotoka Samosir, v majhno naselje Tuk Tuk. V skladu s časom morda že danes preizkusimo vodo jezera Toba, ki  je na nekaterih predelih globoko do 450 metrov. Prileže se pravo počitniško vzdušje. Popoldan se sprehodimo po naselju v barvah čudovitega sončnega zahoda in mogoče z domačini popijemo kozarček džungelskega soka...  Večerja in nočitev.

16. dan: Tuk Tuk-jezero Toba-izlet po okolici
Zajtrk. Dopoldne namenimo spoznavanju jezera Toba. S površino 1.707 km2 je Toba največje jezero Jugovzhodne Azije! Vkrcamo se na ladjico in zaplujemo ob otoku Samosir. V Ambariti izvemo vse o ljudstvu Toba Batak, v Simanindu si pogledamo značilne bataške plese. Zapeljemo se do vročih vrelcev, kjer se lahko tudi okopamo in opazujemo vulkanske pojave v bližini, saj je bil Toba nekoč ogromen super vulkan! Vrnemo se proti Tuk Tuku ter se ustavimo še v Tomoku, kjer se poklonimo kraljevim grobnicam. Povratek nazaj do našega hotela. Večerja in nočitev.

17. dan: Tuk Tuk-jezero Toba 
Zajtrk. Prost dan lahko namenite samostojnemu raziskovanju Tuk Tuka in Samosirja ali zgolj užitkom v dopustniškem vzdušju simpatičnega naselja. Večerja in nočitev.

18. dan: Jezero Toba-Medan- Azija-Evropa
Zajtrk. Dopoldan se vrnemo v Parapat, od koder se odpeljemo na letališče v Medanu. Poletimo proti enemu od večjih azijskih mest in naprej proti Evropi.

19. dan: Ljubljana-Maribor
Pristanek na enem od bližnjih letališč. Sledi še prevoz do Ljubljane in Maribora in konec potovanja.

CENA VKLJUČUJE:

letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje v hotelih 3*** (hoteli so preverjeni, čisti, s tušem in WC-jem) z zajtrkom in večerjo (2. dan ni večerje), vse lokalne prevoze z avtobusom, notranje lete po programu, oglede in vstopnine, indonezijski vizum, slovenskega vodnika in lokalne spremljevalce, zdravstveno zavarovanje.

DOPLAČILA IN POPUSTI:


PUSTOLOVŠČINA NA SIBERUTU VKLJUČUJE: prevoz z ladjo do otoka Siberut in nazaj, prenočevanje v hiši domačinov, spimo na nekaj centimetrov debelih podlogah, zaščiteni pa smo tudi z mrežo proti komarjem. Na otoku ni urejenih kopalnic, wc-jev in tušev, za vse nam je na voljo narava, tuširamo se v džungelski reki. Vključen imamo polni penzion, pijemo prekuhano vodo.
OBVEZNA DOPLAČILA: letališke pristojbine za notranje lete cca 30 evrov (plačilo na kraju samem), izhodna pristojbina iz Indonezije cca 15 evrov (plačilo na kraju samem).
DOPLAČILA PO ŽELJI: enoposteljna soba 190 evrov (možno samo na Sumatri, na Siberutu te možnosti ni), priporočljive napitnine 60 evrov (vodiču na poti).Vizum: pridobi se na kraju samem. Potrebujete potni list z veljavnostjo najmanj 6 mesecev (vključen v ceno); 
POGOJI:


Akontacija: 30% od osnovne cene.
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 15,00 € na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.


Izračun upošteva udeležbo najmanj 20, 15 oz. 10.  oseb! Splošni pogoji so sestavni del programa.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

SUMATRA IN SIBERUT

od
2.150,00 €

Potniki

1
2
 

SUMATRA IN SIBERUT


  • od 2.150,00 €Morda vas zanima tudi...

IRAN IN ZAPUŠČINA STARODAVNE PERZIJE Azija

IRAN IN ZAPUŠČINA STARODAVNE PERZIJE

0/5

od 1.545,00 € Brez DDV: 1.545,00 €

KLASIČNA KITAJSKA TURA Azija

KLASIČNA KITAJSKA TURA

0/5

od 1.890,00 € Brez DDV: 1.890,00 €

ZLATI INDIJSKI TRIKOTNIK Azija

ZLATI INDIJSKI TRIKOTNIK

0/5

od 1.360,00 € Brez DDV: 1.360,00 €

ARMENIJA, GRUZIJA in SVANETI TER AZERBAJDŽAN Azija

ARMENIJA, GRUZIJA in SVANETI TER AZERBAJDŽAN

0/5

od 2.390,00 € Brez DDV: 2.390,00 €

LADAK IN KAŠMIR Azija

LADAK IN KAŠMIR

0/5

od 2.590,00 € Brez DDV: 2.590,00 €

S TRANSSIBIRSKO ŽELEZNICO V MONGOLIJO IN NA KITAJSKO Rusija

S TRANSSIBIRSKO ŽELEZNICO V MONGOLIJO IN NA KITAJSKO

0/5

od 3.980,00 € Brez DDV: 3.980,00 €

GRUZIJA IN ARMENIJA

GRUZIJA IN ARMENIJA

0/5

od 1.399,00 € Brez DDV: 1.399,00 €