Grčaste oljke, vitke ciprese pod bleščečo sinjino neba, sončnice s cvetnimi listi, ki spominjajo na ognjene zublje, pisani ribiški čolni, zlati valovi pšeničnih polj, predvsem pa svetla, trepetajoča svetloba juga - Vincent van Gogh je s svojimi slikami prinesel Provansi nesmrtno slavo. In ne samo on. Mnoge njegove slavne slikarske tovariše sta očarali pokrajina francoskega juga in svetloba, kakršne ni nikjer drugje. Vsak provansalski kraj ima svojo posebnost, ki jo bomo spoznali v kraju samem.

Cena pri najmanj 40 udeležencih: 399 Eur
Cena pri najmanj 30 udeležencih: 458 Eur

OPOMBA: odhod *26. 6. 2020 cvetenje sivke.

1. DAN: LJUBLJANA - BRESCIA - VENTIMIGLIA - NICA
Odhod ob 6. uri s parkirišča na Dolgem mostu v Ljubljani. Vožnja s turističnim avtobusom čez Fernetiče, z vmesnimi postanki mimo Verone, Brescie, Cremone in Piacenze do Ventimiglie in prehod italijansko-francoske meje. V Nici avtobusni ogled tega zanimivega letoviškega mesta. Nastanitev v hotelu in nočitev.

2. DAN: NICA - CAGNES - AIX-EN-PROVENCE - ARLES
Po zajtrku odhod v bližnje mestece Cagnes-Sur-Mer, kjer so hišo, v kateri je prebival slavni francoski slikar Renoir, preuredili v muzej. Poleg originalne opreme je na ogled tudi deset njegovih platen. Pot bomo nadaljevali po Azurni obali do Cannesa. Po kratkem ogledu tega luksuznega letovišča in filmskega mesta se bomo po provansalski avtocesti odpeljali do kraja Aix-en-Provence. Mesto ima bogato zgodovino, imenujejo ga mesto fontan, v njem pa so živeli znani in slavni ljudje: dobri kralj Rene, grof Mirabeau, Paul Cezanne, Emile Zola in drugi. Ogled katedrale St. Sauveur in sprehod po starem delu mesta. V prijetni senci platan si bomo privoščili osvežitev v enem od številnih bistrojev in poskusili specialiteto Aixa, imenovano calissons. Pot bomo nadaljevali do Arlesa, kjer se bomo v hotelu nastanili za tri dni. Večerja in nočitev.

3. DAN: ARLES - PONT-DU-GARD - AVIGNON - ST. REMYLES BAUX - FONTVIEILLE - ARLES
Po zajtrku vožnja do imenitno ohranjenega 2000 let starega rimskega akvadukta Pont du Gard, ki je zaradi svoje skladnosti in lepote postal umetnina. Po njem je tekla voda v 50 kilometrov oddaljeni Nîmes. Nadaljevanje poti do starega mesta Avignon, nekdanje papeške rezidence, zgrajene na skalnati planoti. Ogledali si bomo predel okoli papeške palače, park in ostanke prvega zidanega mostu čez Rono, ki ga opeva znana pesmica “Sur le pont d’Avignon”. Odpeljali se bomo do kraškega izvira Fontaine de Vaucuse, kjer je ob izviru reke Sorgue dobival navdihe slavni pesnik Petrarca. Po sprehodu po prelepi okolici, se bomo skozi slikovito provansalsko pokrajino peljali skozi St. Remy-de-Provence, kjer ima hišo tudi monaška princesa Carolina. Pot bomo nadaljevali mimo preostankov enega največjih rimskih mest v Provansi, starodavnega Glanuma, nato pa se odpeljali še do južnega dela pogorja Alpilles. Na visoki planoti bomo obiskali nekdaj slavno in ponosno mestece Les Baux, ki je dalo ime boksitu. Na krožni poti skozi Provanso se bomo zapeljali še do mesteca Fontvieille in si ogledali mlin na veter, ki ga je v znanem delu “Pisma iz mojega mlina” opisal francoski pisatelj Daudet. Vrnitev v Arles, večerja in nočitev.

4. DAN: ARLES - CAMARGUE - SAINTES MARIES DE-LAMER - AIGUES MORTES - NÎMES - ARLES
Po zajtrku si bomo ogledali stari del mesta Arlesa z rimsko areno in romansko katedralo sv. Trophima. Portal katedrale in stari samostan z najslavnejšim križnim hodnikom v Provansi sta pod pokroviteljstvom Unesca. Ogled zunanjosti etnografskega muzeja, ki ga je ustanovil Frederik Mistral. V njem je nazorno prikazana zgodovina Arlesa. Ogledali si bomo tudi Espace van Gogh, nekdanjo bolnišnico, ki so jo uredili tako, kot jo je videl in upodobil slavni slikar na svojih platnih. Arles je že v srednjem veku slovel po bogato založeni tržnici. Ta je ob sobotah, ko je v mestu tržni dan, še vedno zelo slikovita in privlačna. Obiskali bomo delto Rone. Reka se v dveh širokih rokavih izliva v Levji zaliv, v trikotniku med malo in veliko Rono pa se nahaja slikovit rastlinski in živalski naravni rezervat Camargue, ki se deli na tri dele: poljedeljski, močvirni in peščine z živim peskom. Odpravili se bomo v glavno mesto Camargueja Saintes Maries-de-la-Mer. Slikovito mestece ob morju, kjer večinoma prebivajo Romi, se lahko pohvali z odličnimi ribjimi restavracijami in temperamentno romsko glasbo. Med vožnjo po Camargu bomo videli značilne kamarške konje, ki se rodijo črnosivi ali rjavi, v petem ali šestem letu pa dobijo belo dlako, in črne kamarške bike z značilnimi lirastimi rogovi. Z muzejskim vlakcem se bomo popeljali prav v osrčje močvirnega dela Camargue in od blizu opazovali številne vrste ptičev, plamence in druge živali. Ne pozabite daljnogleda in fotoaparata! Ob vrnitvi si bomo ogledali še Aigues- Mortes, mestece, ki leži znotraj dobro ohranjenega srednjeveškega obzidja in gaje dal urediti francoski kralj Ludvik Sveti. Ob povratku si bomo ogledali še Nîmes, nekdanji rimski Nemausus, ki se nahaja na obrobju planjave malega Camargua in hrani številne ostanke slavne rimske preteklosti. Kratek sprehod po mestu, nato pa vrnitev v Arles in nočitev.

5. DAN: ARLES - MONAKO - GENOVA - LJUBLJANA
Po zajtrku se bomo odpeljali mimo Aixa po provansalski avtocesti do Nice, nato pa po slikoviti cesti, ki se vije po sredini pogorja Alpes Maritimes. Imeli bomo čudovit pogled na majhna letoviška mesteca francoske riviere, ki se nizajo drugo za drugim vse do kneževine Monako, žepne državice, ki ji že 700 let vlada dinastija Grimaldi. Postanek za ogled kneževine, trga pred knežjo palačo, katedrale z grobnico kneginje Gracije Patricije, zunanjosti Oceanografskega muzeja (po želji tudi ogled notranjosti) in eksotičnega botaničnega parka sv. Martina. Popoldne bomo nadaljevali vožnjo do Ventimiglie, prvega mesta na italijanski cvetlični rivieri in se nato peljali mimo San Rema in drugih slikovitih mestec italijanske Riviere di Ponente do Genove. Z vmesnimi postanki bomo nadaljevali pot mimo Cremone, Brescie, Verone, Padove v Slovenijo. Prihod v Ljubljano v poznih večernih urah.

CENA VKLJUČUJE: prevoz z avtobusom, 2x polpenzion in 2x nočitev z zajtrkom v hotelih 2*/3* Iux (dvoposteljne sobe), oglede brez vstopnin, osnovno nezgodno zavarovanje, spremstvo in organizacijo potovanja.
DOPLAČILA: enoposteljna soba 180 €, vstopnine pribl. 30 €. POPUSTI: otrok do 12. leta na tretjem ležišču 40 €. 

OPOMBA: tri posteljne sobe so dvoposteljne z dodatnim ležiščem in so na vprašanje.

POGOJI:

Akontacija: 30% od osnovne cene. 

Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 18,00 € na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.

Izračun upošteva udeležbo najmanj 40 oz. 30 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

PROVANSA IN FRANCOSKA RIVIERA

od
399,00 €

Potniki

1
2
 

PROVANSA IN FRANCOSKA RIVIERA


  • od 399,00 €Morda vas zanima tudi...

NORMANDIJA IN BRETANIJA Francija

NORMANDIJA IN BRETANIJA

0/5

od 568,00 € Brez DDV: 568,00 €

PROVANSA IN DIVJI CAMARGUE Francija

PROVANSA IN DIVJI CAMARGUE

0/5

od 298,00 € Brez DDV: 298,00 €

PARIZ IN PO ŽELJI VERSAILLES ALI DISNEYLAND Francija

PARIZ IN PO ŽELJI VERSAILLES ALI DISNEYLAND

0/5

od 249,00 € Brez DDV: 249,00 €

ROMANTIČNI PARIZ  (3 dni) Francija

ROMANTIČNI PARIZ (3 dni)

0/5

od 379,00 € Brez DDV: 379,00 €

PARIZ Z LETALOM - 3 DNI

PARIZ Z LETALOM-3 DNI - ZIMSKE POČITNICE

0/5

od 378,00 € Brez DDV: 378,00 €

PARIZ IN PO ŽELJI VERSAILLES TER DISNEYLAND II.

PARIZ IN PO ŽELJI VERSAILLES TER DISNEYLAND II.

0/5

od 239,00 € Brez DDV: 239,00 €

PARIZ - Tour de France

PARIZ - Tour de France

0/5

od 298,00 € Brez DDV: 298,00 €

Tags: PROVANSA, FRANCOSKA, RIVIERA, Francija