Dordonja oz. fr. Dordogne je departma v jugozahodni Franciji. Poimenovali so jo po istoimenski glavni reki. Težko bi našli pokrajino, ki je bolj francoska glede na številčnost  privlačnih gradov, slikovitih vasi in utrjenih mest, odličnost prazgodovinskih jamskih poslikav ter glede na izvrstnost kulinarike.

TERMIN: 27. 4. - 3. 5. 2023

Cena pri najmanj 35 udeležencih: 775 EUR
Cena pri najmanj 25 udeležencih: 875 EUR

1. dan: CHAMBERY

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk in Torina ter skozi predor Frejus v Francijo. Naš prvi postanek bomo naredili v Chamberyju, zgodovinski prestolnici Savoje, ki se razprostira v dolini med alpskimi masivi. Sprehod po starem delu mesta, kjer bomo občudovali lepe arhitekturne spomenike: katedralo sv. Frančiška Saleškega v slogu plameneče gotike (fr. termin »gothique flamboyant«), Vodnjak slonov, Grad savojskih vojvod … Nadaljevanje vožnje do našega hotela, nočitev.

2. dan: GRAD HAUTEFORT

Zajtrk. Vožnja mimo Clermont-Ferranda v Dordonjo, kjer bomo v raziskovanju te čudovite dežele preživeli nekaj dni. Prvi na vrsti bo grad Hautefort, ki po mogočnosti bolj spominja na enega od gradov v dolini Loare kot pa na utrdbo v Périgordu. Grad stoji na hribu sredi prostranega amfiteatra in se vidi že od daleč. Že v 9. stol. so tukaj zgradili trdnjavo, ki se je skozi stoletja spreminjala, današnji eleganten videz pa sodi v 17. stol. Grad obdajajo francosko oblikovani terasasti vrtovi, zahodno od gradu pa se nadaljuje prostran angleški park (30 ha). Ogledi. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: SARLAT-LA-CANÉDA - BEYNAC - ROCAMADOUR

Zajtrk. Dopoldne bo namenjeno potepanju po mestu Sarlat-la-Canéda, središču področja Périgord Noir. Nastalo je v 8. stol. okoli benediktinskega samostana. Všeč nam bodo ozke srednjeveške ulice ter obnovljene gotske in renesančne hiše, katedrala, škofija … Sledi ogled srednjeveškega gradu Beynac, ki kraljuje na divjih pečinah visoko nad reko Dordonjo in sodi med najbolje ohranjene te vrste. Začetki segajo v 12. stol., današnja oblika pa je iz 15. in 16. stol. Grad je bil močno utrjen, kar pa ni motilo Riharda Levjesrčnega, da ga ne bi zavzel. Z gradu je prelep razgled na reko Dordonjo. Nato se bomo spustili v vas, ki sodi med najlepše francoske vasi, kar bomo na sprehodu ugotovili tudi sami. Vožnja v Rocamadour, enega najbolj obiskanih krajev v Dordonji. Že od daleč se nam bo odprl čudovit razgled na mesto s cerkvami in utrdbami, pripeto na strmi pečini nad globokim kanjonom reke Alzou. Tu naj bi davno nekoč živel puščavnik sv. Amadour - od tod izvira tudi ime kraja. V 12. in 13. stol. je bil Rocamadour eno izmed najbolj priljubljenih romarskih središč. Sem so hodile množice romarjev, od najpreprostejših pa vse do kraljev. Številne stopnice nas bodo vodile do glavnega trga, ki ga obkroža sedem svetišč. Nato sprehod po živahnem naselju. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: LA ROQUE-GAGEAC - VRTOVI MARQUEYSSAC - LASCAUX

Zajtrk. Obiskali bomo še eno vas, ki nosi oznako "najlepša francoska vas". To bo La Roque-Gageac, ki leži stisnjena pod velikanskimi previsnimi skalami in tik nad gladino Dordonje. Nato bodo na vrsti nenavadni viseči vrtovi Marqueyssac. Nastajali so v 19. stol., v končni obliki pa so jih za javnost odprli 1997. Razprostirajo se na skalnem pomolu nad dolino Dordonje in nudijo 6 km senčnih poti, ki v obliki nekakšnega labirinta vodijo do razgledišča, od koder se odpira fantastičen razgled na reko z gradovi in vasmi. V vrtovih je zasajenih več kot 150.000 stoletnih pušpanov, ki so ročno obrezani v različne oblike. Popoldne nas čaka posebno doživetje: ogled prazgodovinske jame Lascaux. Glavna vrednost jame, ki so jo odkrili leta 1940, so izjemne paleolitske stenske podobe bikov, bizonov in konj. Preštevilni obiskovalci in podnebne spremembe so slikam povzročale vedno več škode, zato so originalno jamo zaprli. Leta 2016 so odprli verodostojno kopijo in multimedijsko predstavitev v novi podzemni zgradbi, ki je že sama po sebi umetniško delo. Prosto za večerjo po želji. Vrnitev v hotel in nočitev.

5. dan: DOMME - GRAD CASTELNAUD - GRAD MILANDES - MONPAZIER

Zajtrk. Najprej nas čaka Domme, akropola Dordonje, ki ima edinstveno lego na skalnem pomolu nad dolino reke Dordonje. Mesto je leta 1283 kot strateško točko ustanovil Filip Plešasti. Sprehod skozi utrjena vrata obzidanega srednjeveškega mesta (bastide) ter mimo mestne hiše in cerkve do razgledne točke, kjer bomo uživali v razgledu na rečno pokrajino. Naslednji bo grad Castelnaud z odličnim položajem na vrhu hriba, tako da je popolnoma obvladoval dolino Dordonje. Bližnji renesančni grad Milandes so zgradili konec 15. stol., leta 1949 pa ga je kupila slavna ameriška pevka, plesalka in borka za pravičnost Josephine Baker (1906-1975) za množico svojih otrok. V gradu bomo spoznavali njeno življenje. Za konec dneva se bomo zapeljali v Monpazier, eno najlepših utrjenih mest v Dordonji. Leta 1284 ga je ustanovil angleški kralj Edvard I. Mesto je pravokotne oblike z mrežo pravilno razporejenih ulic. Podali se bomo na slikovit glavni trg, ki je tudi pravokoten. Videli bomo pokrito tržnico in hiše z arkadami, ki so nastajale od srednjega veka dalje. Prosto za večerjo po želji. Vrnitev v hotel in nočitev.

6. dan: SAINT-LÉON-SUR-VÉZÈRE - LA ROQUE ST-CHRISTOPHE

Zajtrk. Vožnja v Saint-Léon-sur-Vézère, še eno vas, ki se ponaša z naslovom "najlepša francoska vas". Leži v okljuku reke Vézère. Nadvse privlačna vasica s prepletenimi ulicami, kjer so vse hiše iz enakega lokalnega kamna, tudi strehe, se lahko pohvali kar z dvema gradovoma, najimenitnejša pa je nekdanja samostanska cerkev iz 12. stol., ki je ena najstarejših romanskih cerkva v regiji. Nato bo na vrsti La Roque St-Christophe, ki predstavlja eno najstarejših in najmogočnejših prazgodovinskih naselbin v dolini. Trogloditska bivališča, ki so bila poseljena od poznega paleolitika dalje, so nastala v številnih naravnih jamah v navpični steni (80 m) in v dolžini okoli 900 m nad reko Vézère. Ogledi. Slovo od prelepe Dordonje. Vožnja mimo Clermont-Ferranda in Lyona proti našemu hotelu. Nastanitev. Večerja in nočitev.

7. dan: BERGAMO
Zajtrk. Nadaljevanje poti mimo Torina in Milana v Bergamo, eno izmed pomembnejših lombardskih mest. Staro mesto se je razvilo na hribu severnega obrobja lombardske nižine, pod njim pa se razprostira moderni del. Naš cilj je seveda staro mesto - Città Alta, ki na majhnem prostoru skriva toliko znamenitosti, da se jih zlepa ne bomo nagledali: kapela Colleoni, krstilnica, Marijina bazilika, katedrala, stolp z uro, palače, obzidje ... Vrnitev v Ljubljano.

CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom, 3 polpenzioni in 3 nočitve z zajtrki (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih z 2 in 3 zvezdicami, vodstvo in organizacija.

DOPLAČILA PO ŽELJI: enoposteljna soba 240 EUR, vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi.

POGOJI:


Akontacija: 30 % od osnovne cene.

Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko: 
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf


Premija: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf

Izračun upošteva udeležbo najmanj 35 oz. 25 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program
je narejen po veljavnih cenikih decembra 2022. Pridržujemo si pravico
do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko
enak.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

ODKRIVANJE JUGOZAHODNE FRANCIJE DORDONJA - 7 DNI

od
775,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

ODKRIVANJE JUGOZAHODNE FRANCIJE DORDONJA - 7 DNI

od
775,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

ODKRIVANJE JUGOZAHODNE FRANCIJE DORDONJA - 7 DNI


  • od 775,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

ROMANTIČNI PARIZ - 4 DNIFrancija

ROMANTIČNI PARIZ - 4 DNI

0/5

od 589,00 € Brez DDV: 589,00 €

Tags: Francija, Dordonja