Nenavadno, kako nas Maroko že od nekdaj privlači. Dežela je najstarejše kraljestvo v muslimanskem svetu. Kljub bližini Evrope, ki je pri Gibraltarju od obale Maroka oddaljena le 14 km, se nam kraljevina zdi zavita v tančico skrivnostnosti, ki nas dela radovedne in nas navdihuje. V trenutku, ko stopimo na maroška tla, začutimo, da smo prišli v nenavadno deželo. Ni povsem afriška, ni povsem arabska, ni povsem evropejska, ampak je kombinacija vsega. Razpeta med dve morji, dva kontinenta in tri kulture, vedno dramatična ter vedno nepredvidljiva. Le kje je še v eni deželi mogoče najti s snegom pokrite planine Atlasa, obalo Atlantika in Sredozemlja, puščavo Sahara, velika kraljeva mesta … Vse to vam bo dalo ravno pravo mero zdravega kulturnega šoka in pozitivne energije. 

TERMIN: 22. 9. - 29. 6. 2023

Cena pri najmanj 30 udeležencih:    999 EUR
Cena pri najmanj 20 udeležencih: 1.099 EUR

TERMIN: 27. 10.  - 3. 11. 2023

Cena pri najmanj 30 udeležencih: 1.099 EUR
Cena pri najmanj 20 udeležencih: 1.199 EUR

1. dan: LJUBLJANA – BENETKE – CASABLANCA
Zbirališče potnikov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani in avtobusni prevoz do letališča Benetke. Polet letala v Casablanco. Po pristanku in opravljenih obmejnih obveznostih si bomo ogledali zunanjost druge največje mošeje v arabskem svetu, ki sprejme do 25.000 oseb, dve tretjini zgradbe sta zgrajeni tik nad morjem. Veličastna marmorna mošeja Hasana II. z ornamenti in vodnjaki ustvarja prav posebno vzdušje. Sledil bo postanek ob obali za pozno kosilo (doplačilo) in krožni ogled središča mesta. Prevoz v hotel, večerja in nočitev.

2. dan: CASABLANCA – RABAT – MEKNES – VOLUBILIS – FES

Po zajtrku se bomo odpravili do glavnega mesta Maroka, Rabata. Ogled upravnega središča kraljevine, ki ga imenujejo tudi “belo kraljevsko mesto”. Zunanji ogled kraljeve palače, Hassanovega stolpa in mavzoleja Mohameda V., prav tistega kralja, ki je zaslužen za neodvisnost Maroka. Nadaljevanje vožnje do Meknesa, mesta, ki je močno povezano z življenjem enega najmogočnejših maroških kraljev, Moulaya Ismaila. Iz časov njegovega vladanja, konec 17. st., ko je Meknes postal glavno mesto dežele, so še danes vidni številni veličastni spomeniki. Obiskali bomo kraljeve konjušnice, žitne kašče ter mavzolej, kjer je pokopan kralj. Pomudili se bomo še pri najznamenitejših mestnih vratih, Bab El Mansour, ki slovijo tudi kot najlepša mestna vrata Severne Afrike. Vožnja do ostankov rimskega mesta Volubilis, ki so ga nekoč obdajali nasadi oljk. Najverjetneje je bila pridelava oljčnega olja glavna ekonomska panoga, ki je prinesla blagostanje, še danes vidno v ostankih javnih in zasebnih zgradb. Nekatere so krašene z bogatimi mozaiki, od katerih vsak pripoveduje svojo zgodbo. Pot do Feza, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: FES

Po zajtrku si bomo ogledali mesto, ki je nedvomno eno najzanimivejših in najslikovitejših mest Maroka. Je najstarejše kraljevo mesto, ustanovljeno v 9. st., za časa vladanja Moulay Idrisa II. Fes se ponaša tudi z drugo najstarejšo univerzo na svetu in si zaradi tega upravičeno zasluži status kulturnega, verskega in intelektualnega središča države. Mesto je znano po številnih palačah in mošejah z bogato arhitekturo, majhnih trgih, tradicionalnih nošah in koranskih šolah, iz katerih odmeva otroško petje. Najprej si bomo ogledali kraljevo palačo, židovsko četrt in delavnico, kjer izdelujejo znamenito feško keramiko. Nato najstarejši mestni predel, medino, imenovano Fes–el–Bali. Sprehod po ozkih ulicah, polnih trgovcev, ki vabijo v trgovine z raznovrstnim orientalskim blagom. Doživetje se nam bo zdelo kot preskok v svet pravljic iz Tisoč in ene noči. Videli bomo četrt usnjarjev in barvarjev, kjer v majhnih bazenih barvajo usnje, univerzo Karaouine, zunanjost mavzoleja Moulay Idrisa II. in številne druge spomenike. Proti večeru nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

4. dan: FES – MIDELT – ERFOUD
Po zajtrku se bomo podali na vožnjo čez pogorje Srednjega Atlasa. Na poti bodo mimo nas brzele male berberske vasice, kjer se ljudje ukvarjajo po večini s poljedelstvom, ter gozdovi cedre. Pot nas bo peljala skozi letoviški kraj Ifrane, ki zaradi svoje lege in arhitekture bolj spominja na Švico. Pokrajina se bo ves čas spreminjala in menjala barve. Ustavili se bomo v mestu Midelt, z zanimivo lego na planoti med Srednjim in Visokim Atlasom. Nekje ob poti si bomo privoščili kosilo (doplačilo). Pozno popoldan bomo skozi zelene oaze z nasadi datljevih palm prispeli do najjužnejše točke potovanja, v mestece Erfoud. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

5. dan: ERFOUD – TINERHIR – OUARZAZATE
Kdor bo želel, se bo že zgodaj zjutraj lahko odpravil v puščavo proti Erg Chebbi in občudoval sončni vzhod. Vožnja s terenskimi vozili in sprehod po sipinah. Možnost ježe na kameljih hrbtih (doplačilo). Po zajtrku vožnja po slikoviti pokrajini, bogati z zelenimi oazami, polnimi sadnega drevja in datljevih palm. Obisk soseske Todra, obdane z več sto metrov visokimi granitnimi skalami. Postanek in nekaj prostega časa za sprehod ali kosilo. Vožnja po dolini reke Dades proti Ouarzazatu, ki slovi tudi kot središče filmske industrije. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan: OUARZAZATE – AIT BENHADDOU – MARAKEŠ

Po zajtrku si bomo ogledali eno najlepše ohranjenih kasb na maroškem jugu, nato pa se bomo odpravili do bližnje vasi Ait Benhaddou, ki je na seznamu svetovne dediščine UNESCO. Tam se nahaja še ena izmed lepših kasb, ki stoji na vzpetini in dominira nad dolino pod njo. S svojo rdečkasto barvo se skoraj staplja z okoljem. Utrdba je bila scensko prizorišče mnogih filmov. Čas za kosilo in vožnja čez Visoki Atlas, čez prelaz Tizi–n–Ticha, do Marakeša. Marakeš je kraljevo mesto in najbolj barvito mesto Maroka, imenujejo ga tudi “rdeči biser juga”. Nastanitev v hotelu in večerja. Sledil bo še večerni sprehod po znamenitem trgu Jaam–el–Fna, priljubljenem zbirališču prebivalcev Marakeša, kjer bomo lahko prisluhnili pripovedovalcem pravljic, opazovali krotilce kač in akrobate. Na malih stojnicah bomo lahko okušali lokalno hrano ali pa si privoščili kozarec pomarančnega soka. Nočitev.

7. dan: MARAKEŠ – CASABLANCA

Po zajtrku nas čaka celodnevni potep po mestu, čigar opečnato barvo zgradb skladno umirja zelenje številnih parkov in vrtov. Ogledali si bomo mošejo Koutoubia z znamenitim minaretom s konca 12. st., vrtove in palačo Bahia, pa vrtove Majorelle, ki jih je osnoval istoimenski francoski slikar, kasneje pa odkupil in preoblikoval Yves Saint Laurent. V medini, starem delu mesta, bomo obiskali eno od lekarn, kjer bomo imeli možnost kupiti razna zelišča, začimbe in čaje, ki preženejo prav vse tegobe. Popoldan malo prostega časa za odkrivanje suka in preizkušanje vaših sposobnosti barantanja s tamkajšnjimi odličnimi trgovci, proti večeru pa prevoz v Casablanco. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

8. dan: CASABLANCA – BENETKE- LJUBLJANA

Zgodaj zjutraj prevoz na letališče in po opravljenih obmejnih obveznostih polet v Benetke. Po pristanku bo sledil avtobusni prevoz v Ljubljano.

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz v ekonomskem razredu, letališke in varnostne pristojbine, 1 kos ročne (do 10 kg) in 1 kos oddane prtljage (do 23 kg), avtobusni prevozi po programu, 7 nočitev s polpenzionom v dvoposteljni sobi v hotelu 4* (lokalne kategorije), vsi prevozi in ogledi ter vstopnine po program (razen vstopnina v mošejo Hasana II. ni vključena v ceno), slovensko in lokalno vodenje in organizacija potovanja.

MOŽNA DOPLAČILA (ob prijavi):  povratni transfer do letališča 70 EUR/osebo, enoposteljna soba 179 EUR/osebo.

MOŽNA DOPLAČILA (na poti): vstopnina za mošejo Hasana II. pribl.18 EUR/osebo, izlet v puščavo 68 EUR/osebo; Napitnine 45 EUR/osebo – v Maroku so običajne in jih pričakujejo lokalni vodniki, nosači prtljage, vozniki, receptorji in drugo osebje (napitnine poravna vodnik za celo skupino).

POPUST: otrok do 12. leta na tretjem ležišču z dvema odraslima 100 EUR.

OPOZORILO: Ob prijavi je potrebno navesti TOČNO IME IN PRIIMEK tako kot sta napisana v veljavnem potnem listu. Posamezni prevozniki zahtevajo tudi številko, veljavnost potnega lista, s katerim boste potovali ter vaše rojstne podatke. Kakršna koli naknadna sprememba navedenih podatkov, potrebnih za potovanje, ima za posledico dodatne stroške ali celo nakup nove vozovnice. Hrana in pijača na letalu nista všteta v ceno, sedežni red na letalu praviloma ni vnaprej določen.

ODKRITA BESEDA: poleti so z nizkocenovnim letalskim prevoznikom, zato na letalu ni obroka. Zaradi spremenljivega poletnega in zimskega voznega reda je možno, da bodo ogledi prvega in zadnjega dne zamenjani.

OPOMBA:

  • če ne bo možnosti realizacije leta iz Benetk, bo let s katerega izmed drugih okoliških letališč. V tem primeru bo morda potrebno doplačilo za prevoz z drugega letališča. Pridržujemo si pravico do spremembe časa in kraja odhoda in povratka, če nam letalski prevoznik ne potrdi zahtevanega voznega reda. Program bo prilagojen letalskemu prevozu. 
  • Objavljeni programi so primerni za odhode vse leto. Upoštevati je treba, da se skozi različne letne čase spreminja narava, dolžina dneva in temperature. Ponekod se bodo ogledi nadaljevali po sončnem zahodu.

POGOJI:

Akontacija: 30 % od osnovne cene.
Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko:
Premije: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Izračun upošteva udeležbo najmanj 30 oz. 20 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih januarja 2023. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

ČAROBNI MAROKO - 8 DNI

od
999,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

ČAROBNI MAROKO - 8 DNI

od
999,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

ČAROBNI MAROKO - 8 DNI


  • od 999,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

TANZANIJSKI SAFARI IN POČITNICE NA ZANZIBARJU - 11 DNI Afrika

TANZANIJSKI SAFARI IN POČITNICE NA ZANZIBARJU - 11 DNI

0/5

od 2.749,00 € Brez DDV: 2.749,00 €

KRIŽARJENJE PO NILU, KAIRO IN GIZA – 8 DNI Egipt

KRIŽARJENJE PO NILU, KAIRO IN GIZA – 8 DNI

0/5

od 1.299,00 € Brez DDV: 1.299,00 €

SVETA DEŽELA - IZRAEL IN PALESTINA - 8 DNI Izrael

SVETA DEŽELA - IZRAEL IN PALESTINA - 8 DNI

0/5

od 1.190,00 € Brez DDV: 1.190,00 €

Tags: Maroko, Marakeš,