Litva, Latvija in Estonija, tri baltske dežele so ob koncu 80 let 20. stoletja opozorile nase s svojo močno željo po osamosvojitvi in so to tudi leta 1991 dosegle. Navkljub skupni tradiciji in dolgoletnemu življenju v Sovjetski zvezi vsaka od njih razvija svojo kulturo, jezik in način življenja. Vilnius, Riga in Tallinn so postale pomembne evropske prestolnice.

Cena pri najmanj 40 udeležencih: 798 €
Cena pri najmanj 30 udeležencih: 894 €
Cena pri najmanj 20 udeležencih: 1.098 €


1. in 2. dan: Ljubljana -  Poljska - Varšava
Odhod avtobusa v večernih urah iz Ljubljane. Vožnja mimo Celja, Maribora v Avstrijo ter dalje nočna vožnja preko Češke na Poljsko. V zgodnjih popoldanskih urah prihod v prestolnico Poljske, Varšavo in ogled starega dela mesta, ki je bil med II. sv. vojno popolnoma uničen. Po letu 1945, pa so ga obnovili po srednjeveškem vzoru in danes sodi po Unescovo kulturno dediščino. Očaral nas bo staromestni trg, z umetniško okrašenimi pročelji, v oživljenih ulicah in zgradbah starega mesta so nastale zapeljive galerije, restavracije in obrtniške delavnice. Vožnja proti litvanski meji. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev. 

3. dan:  Trakai - Vilnius
Po zajtrku vožnja v Litvo, v srednjeveško litvansko prestolnico Trakai, ki s svojim šarmom in lepoto očara skoraj vsakega obiskovalca. Staro mesto leži na ozkem pasu kopnega med jezeroma. Ogledali si bomo trdnjavo iz 15. stol. Sledi vožnja do prestolnice Litve, Vilniusa. Mesto je tudi kulturno in univerzitetno središče države na obeh bregovih reke Neris. Med II. svetovno vojno je bilo mesto razdejano in nato obnovljeno. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru, ki je del svetovne dediščine UNESC-a, si ogledali klasicistično katedralo, cerkev sv. Ane, ki je primer izredne gotske arhitekture, baročno cerkev sv. Petra in Pavla, parlament, najstarejšo univerzo v pribaltskih deželah iz 16. stol., mestni trg, predsedniško palačo, grad nad mestom z Gediminasovim stolpom iz 14. stol. Mnogi imenujejo Vilnius tudi »baltski Jeruzalem«, kajti tu je živelo največ Judov v tem delu Evrope. O tem priča tudi njihov geto s sinagogo in spominskim centrom. Namestitev v hotelu in prenočevanje.

4.dan: Vilnius-Kaunas-Klaipeda/Palanga
Po zajtrku vožnja v Kaunas, drugo največje mesto Litve in staro hanzeatsko mesto, ki je središče litvanske katoliške cerkve. Ogled starega mestnega središča na ozkem polotoku med rekama, gradu, prelepe mestne hiše imenovane tudi »beli labod«, največje gotske katedrale v Litvi zgrajene v 16. stoletju. Možnost obiska katerega od zanimivih muzejev. Vožnja proti vzhodu Litve, do obalnega mesta Klaipede oz. turističnega središča Palange. Nastanitev v hotelu in prenočevanja.

5.dan: Klaipeda/Palanga-Kurska kosa-Juodkrante-Nida-Klaipeda/Palanga
Po zajtrku se bomo s trajektom odpeljali na znamenito Kursko koso, več kot 100 km dolg zemeljski nasip v obliki kose. Narodni park, kjer posamezne sipine segajo do 60 m visoko, je pod zaščito UNESCO-ve naravne dediščine. Med vožnjo po slikovitem narodnem parku se bomo ustavili v mestu Juodkrante in Nida, kjer si bomo ogledali galerijo jantarja in hišo, v kateri je prebival nemški pisatelj Thomas Mann. Vrnitev s trajektom proti Klaipedi/Palangi in prenočevanje.

6.dan: Klaipeda/Palanga-Šiauliai-Gora križev-Rundale-Riga
Po zajtrku vožnja do Gore križev, nizke vzpetine blizu mesta Šiauliai. Gora je pokrita s tisoči križev, ki so jih sorodniki postavili v spomin na umrle ali za tiste, ki so umrli med deportacijami v sovjetskem obdobju. Danes je Gora križev pomemben narodni simbol in romarski kraj Litvancev. Postanek za ogled čudovitega baročnega dvorca Rundale, ki je delo mojstra Rastrellija in prava baročna umetnija. Vožnja v Rigo, latvijsko prestolnico, ki velja za najlepše baltsko mesto. Namestitev v hotelu in prenočevanje.

7.dan: Riga
Zajtrk. Ogled glavnega mesta Latvije, ki je hkrati najpomembnejše gospodarsko in kulturno središče države. V preteklosti pomembno hanzeatsko mesto, je kljub razdejanju med 2. sv. vojno ohranilo velik del starega mestnega jedra z ozkimi ulicami in s številnimi stavbami. Obisk največje baltske katedrale iz 13. stol. z največjimi orglami v Evropi,  cerkve sv. Jakoba, kjer je sedež katoliške nadškofije, gotske cerkve sv. Petra iz 15. stol., z 72 m visokim zvonikom, gradu nemškega viteškega reda, ki je danes rezidenca latvijskega predsednika,  parlamenta, švedskih oz. mestnih vrat, zgradb v starem mestnem jedru v stilu »Art Nouve«. Popoldan po želji prosto za samostojne oglede ali obisk muzeja, razstave. Prenočevanje.

8.dan: Riga - narodni park Gauja- Sigulda-Talin
Po zajtrku vožnja skozi nacionalni park Gauja, ob reki Gauja, ki  teče skozi slikovito pokrajino iz rdečih peščenjakov, s številnimi jezeri in barji ter obsežnimi gozdovi. Pokrajino tudi radi imenujejo » latvijska Švica«. V mestu Sigulda, ki leži sredi parka Gauja, si bomo ogledali romantičen srednjeveški grad nemškega viteškega reda Turaida, zgrajen v 15. stol. Vožnja v Talin, katerega značilnost in posebnost so lesene hiške, ki pa žal počasi izginjajo iz mestne arhitekture. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

9.dan: Talin - narodni park Lahemaa - Talin
Zajtrk. Ogled glavnega mesta in kulturnega središča Estonije, ki leži ob Finskem zalivu. Ogled starega hanzeatskega mesta s slikovitimi starimi ulicami in hišami bogatih trgovcev v Spodnjem mestu. Ogled katedrale sv. Nikolaja iz 15. stol., gotske mestne hiše, delno obnovljenega mestnega obzidja, gradu Toompea v Zgornjem mestu, kjer je danes sedež estonskega parlamenta in vlade, pravoslavne katedrale Aleksandra Nevskega iz 19. stol., najstarejše delujoče lekarne iz 15. stol. Izlet v Lahemaa narodni park, ustanovljen leta 1971 ob obali Finskega zaliva vzhodno od Talina, ki slovi po čudoviti kraški pokrajini, s številnimi apnenčastimi platoji z jezeri, slapovi in slikovito skalnato obalo. Povratek v Talin in prenočevanje.

10.dan:  Talin - Helsinki - Talin
Po zajtrku prost dan v Talinu za samostojne oglede, lahko pa se odločite za celodnevni izlet v finsko prestolnico, Helsinke. V Talinu se bomo vkrcali na trajekt ali katamaran, ki nas bo popeljal do Helsinkov. Ogled mestnega središča: senatni trg s stolnico, stara univerza, Sibeliusov spomenik, v skalo vklesana cerkev. Sprehodili se bomo po mestnih trgih in se pozno popoldan vrnili v Talin. Večerja in prenočevanje.

11.dan: Talin - Pärnu - Vilnius
Zajtrk v hotelu. Vožnja v estonsko poletno prestolnico letoviško mesto Pärnu in ogled mesta; koncertna dvorana, cerkev sv. Katarine, ruska cerkev. Vožnja v Vilnius ali  okolico in nočitev.

12.dan:  Vilnius – Wroclav
Zajtrk. Vožnja z vmesnimi postanki na Poljsko v Wroclav, eno najlepših in najstarejših mest na Poljskem, krasen primer zlitja zgodovinske arhitekture z moderno. Pozno popoldan si bomo ogledali središče mesta s starimi, obnovljenimi zgradbami in se prepustili utripu mesta mostov petih rek. Med sprehodom bomo srečali mestni simbol - palčke, ki so skriti po vsem mestu. Če bo čas dopuščal si bomo ogledali še multimedijsko fontano, ki se nahaja poleg znamenite dvorane Ludowa (Dvorana Narodov). Namestitev v hotelu in nočitev.

13.dan:  Wroclav - Brno - Ljubljana
Po zajtrku nadaljevanje ogleda mestnih znamenitost, nato pa vožnja mimo Brna naprej v Slovenijo, kamor je predviden prihod v nočnih urah. 

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz na navedeni relaciji, 11 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah (TWC), vse oglede (zunanjščine) in prevoze po programu, obisk Gore križev in NP Lahemaa, povratni prevoz s trajektom na Kursko koso, slovenskega spremljevalca, osnovno nezgodno zavarovanje ter organizacijo izleta.
DOPLAČILA: enoposteljna soba: 275 €, 11 x večerja 210 €, vstopnine po programu pribl. 45 €.  Doplačilo za enodnevni izlet v Helsinke: pribl. 85 €.
POPUSTI: otrok do 12. leta z dvema odraslima v sobi ima 10 % popusta.


POGOJI:Akontacija: 30% od osnovne cene.
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 18,00 € na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.Izračun upošteva udeležbo najmanj 40, 30 oz. 20 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
 

 

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

LITVA, LATVIJA, ESTONIJA IN HELSINKI

od
798,00 €

Potniki

1
2
 

LITVA, LATVIJA, ESTONIJA IN HELSINKI


  • od 798,00 €Morda vas zanima tudi...

BALTSKE PRESTOLNICE IN HELSINKI Skandinavija

BALTSKE PRESTOLNICE IN HELSINKI

0/5

od 899,00 € Brez DDV: 899,00 €

POLETJE NA JADRANU IN OB OHRIDU Makedonija

POLETJE NA JADRANU IN OB OHRIDU

0/5

od 439,00 € Brez DDV: 439,00 €

SONČNA KALABRIJA - POČITNICE italija

SONČNA KALABRIJA

0/5

od 539,00 € Brez DDV: 539,00 €

POČITNICE NA LASTOVEM

POČITNICE NA LASTOVEM

0/5

od 459,00 € Brez DDV: 459,00 €

POČITNICE NA MAKARSKI RIVIERI

POČITNICE NA MAKARSKI RIVIERI

0/5

od 499,00 € Brez DDV: 499,00 €

POČITNICE NA KORČULI

POČITNICE NA KORČULI

0/5

od 549,00 € Brez DDV: 549,00 €

POČITNICE V ŠVICARSKIH GORAH

POČITNICE V ŠVICARSKIH GORAH

0/5

od 539,00 € Brez DDV: 539,00 €

POČITNICE NA VISU

POČITNICE NA VISU

0/5

od 439,00 € Brez DDV: 439,00 €

POČITNICE V PRIMOŠTENU

POČITNICE V PRIMOŠTENU

0/5

od 499,00 € Brez DDV: 499,00 €

Tags: LITVA, LATVIJA, ESTONIJA IN HELSINKI