• LADAK IN KAŠMIR Azija
  • LADAK IN KAŠMIR Azija

Prelepa pokrajina, budistični samostani in Unescovi spomeniki v Himalaji – Šrinagar in jezero Dal – čudoviti sikhovski Zlati tempelj. Potovanje je izjemna mešanica čudovite neokrnjene narave in veličastnih spomenikov, ki spadajo v svetovno kulturno dediščino. Ladak je eden najbolj odmaknjenih predelov Indije, ki zavzema položaj med zahodno Himalajo in tibetansko planoto. Kulturni pečat tej pokrajini je dal budizem, tudi zato je Ladak poimenovan »mali Tibet«. V dolini reke Ind naletimo na številne prekrasne samostane, ki jim daje čar lega v čudoviti, včasih divji naravi. Iz Ladaka se po spektakularni cesti odpeljemo v Kašmir, ki nas preseneti s slikovitim Šrinagarjem in jezerom Dal. Za konec pa nas čaka Amritsar z izjemnim zlatim sikhovskim templjem.

 


Cena pri najmanj 20 udeležencih: 
2.590 Eur
Cena pri najmanj 15 udeležencih:  2.690 Eur
Cena pri najmanj 10 udeležencih:  2.790 Eur


1. dan: Ljubljana-New Delhi
Zbrali se bomo na ljubljanskem letališču ali se z avtobusom odpeljali do enega od bližnjih letališč (v tem primeru prevoz iz Maribora in Ljubljane) in z enim postankom poleteli proti Indiji.

2. dan: New Delhi
Dan bomo namenili ogledom kipeče indijske prestolnice. Znašli se bomo v povsem novem okolju in se prepustili drugačnemu dojemanju sveta. New Delhi je milijonsko mesto nasprotij, čudovitih spomenikov in palač, pa tudi osupljive revščine. Spoznali bomo novo in staro mesto, ki je bilo prestolnica muslimanske Indije od dvanajstega do devetnajstega stoletja. Peljali se bomo mimo Rdeče trdnjave z mogočnim obzidjem, z rikšo se bomo zapeljali med ozkimi uličicami, kjer nas bo Srebrna ulica s svojimi izdelki in vonjavami že potegnila v nakupovanje in barantanje. Morda si bomo že privoščili skodelico tradicionalnega čaja z začimbami. Obiskali bomo tudi največjo indijsko mošejo Jama Masjid. Popoldan si ogledamo še novi del indijske prestolnice. Obiščemo Raj Ghat, kjer sta bila upepeljena Gandhi in Nehru in se sprehodimo do slavoloka zmage »Indijska vrata«. Nato nas čaka ogled izjemnega spomenika pod zaščito Unesca, kompleksa Qutab Minar s prekrasno afgansko arhitekturo. Večerja in nočitev.

3. dan: New Delhi-Leh
Zjutraj nadaljujemo potovanje z notranjim letom proti Himalaji, v čudovito pokrajino Ladak oziroma njegovo središče Leh. Budizem je v Ladak oziroma Mali Tibet prišel že 250 let pred n. št., sama pokrajina je obdana z dvema najmogočnejšima gorskima verigama na svetu, Himalajo in Karakorumom. Leh leži na višini okoli 3.500 metrov, zato bo dan v glavnem namenjen prilagajanju na nove razmere. Popoldan si bomo ogledali poučen film o tej pokrajini, se sprehodili do palače, ki je kot nekakšna miniatura palače v Lhasi, odpeljali se bomo tudi do bližnjega svetišča Shankar, ki hrani nešteto zlatih kipcev Bude. Večerja in nočitev.

4. dan: samostani Thiksey, Shey, Hemis
Danes obiščemo budistične samostane, ki so najbližji mestu Leh. Vsi ladaški samostani so kot nekakšne utrdbe zgrajeni na vrhu hribov ali pečin in nudijo prekrasne poglede daleč okoli. Tiksey je eden največjih in najbolj zanimivih, ki slovi po različnih stupah in čudovitih zidnih poslikavah. Na ogled je veliko svetih predmetov od kipov, slik, mečev. Obiskali bomo samostan Shey, ki ponuja razglede daleč po dolini, nekoč pa je bila tu prestolnica Ladaka. Hemis je eden od največjih kompleksov, kjer se junija in julija dogajajo zanimivi budistični festivali. Večerja in nočitev.

5. dan: Leh-prelaz Kardung La-dolina Nubra
Danes nas čaka slikovita vožnja na najvišji prelaz na svetu, ki je prevozen z motornimi vozili. Pot nam nudi številne čudovite poglede, vse dokler ne pridemo do višine 5.300 metrov. Na drugi strani prelaza je dolina Nubra, ki je večji del leta odrezana od sveta zaradi zimskih razmer. V poletju pa je dostop seveda možen, zato se spustimo v to spektakularno dolino in uživamo v raziskovanju narave. Nastanitev v fiksnem kampu (šotori z lastnim WC-jem). Večerja in nočitev.

6. dan: Nubra-Leh
Nadaljujemo spoznavanje doline Nubra, ene najbolj slikovitih dolin v Ladaku, ki slovi tudi po ugodni klimi, plodni zemlji, nasadih sadja, zelenjave in žitaric. Slikovitost ji dajeta dve reki, značilni samostani in vasice, ki so večino leta odrezane od sveta. Sledi povratek preko prelaza Kardung La nazaj v Leh. Večerja in nočitev.

7. dan: samostani Spituk, Phyang, Stok
Ponovno bomo spoznavali palače in samostane v okolici Leha. Spituk se ponaša z veliko zbirko tank in starih mask, Phyang slovi po zidnih freskah. Tu živi okoli sto menihov, tu je tudi šola, ki poučuje budistične znanosti. Obiskali bomo še palačo Stok, kjer v muzeju naletimo na razstavo dragocenih ornamentov kraljeve družine. Večerja in nočitev.

8. dan: Leh-Likir-Alchi-Uletokpo
Danes nas pot vodi na zahodno stran Ladaka. Ogledamo si Likir, posvečen redu Gelukpa. Prvotni samostan je bil tu zgrajen že v 14. stoletju pod nadzorom menihov iz Tibeta. Danes v njem živi okoli 150 prijaznih menihov, ki gostom radi ponudijo čaj. Iz obzidij se nam ponuja spektakularen pogled na okolico. Obiščemo Alchi, ki spada v svetovno kulturno dediščino in je edini samostan na ravnini. Na enem od njegovih zidov najdemo tisoče majhnih budovih slik in pomembne budistične zapise. Namestitev v udobnem fiksnem kampu v Uletokpu. Večerja in nočitev.

9. dan: Uletokpo-Lamayuru-Kargil
Danes obiščemo samostan Lamayuru, ki je najstarejši v Ladaku, saj je bil zgrajen že v 10. stoletju. Ponaša se s spektakularno lego na pečini nad jezerom, v ozadju pa vidimo mogočne gore. Tu najdemo bogato zbirko fresk, slik in preprog. Kraj velja za svetega, zato tu ne poznajo kakršnegakoli nepoštenega dejanja ali nasilja. Lamayuru je tudi najbolj zahodni samostan v Ladaku, nato nas cesta mimo slikovitih vasic pelje proti mestecu Kargil. Večerja in nočitev.

10. dan: Kargil-Šrinagar
Danes nas zopet čaka spektakularna vožnja v pokrajino Kašmir preko nekaj prelazov, od katerih je najbolj zanimiv Džozila. Cesta nas razvaja s pogledi na doline in pogorja Karakoruma. Končni cilj pa je Šrinagar, prestolnica Kašmirja, zanimivo in slikovito mesto ob jezeru Dal, ki je tudi glavna atrakcija mesta in ki privablja mnoge popotnike. Nastanimo na eni od značilnih ladjic, ki so zasidrane ob bregovih jezera in kjer nam prijazni lastniki tudi postrežejo z večerjo. Nočitev.

11. dan: Šrinagar
To bo sproščen dan, ko bomo raziskovali mesto in okolico. Z ladjo se bomo zapeljali po jezeru in med kanali opazovali vsakodnevno življenje. Znamenitost Šrinagarja so tudi botanični vrtovi s fontanami in nasadi rož in dreves, pod katerimi si domačini pripravljajo piknike. Seveda pa obisk Kašmirja ne bi bil popoln brez obiska kakšne od trgovinic z znamenitimi kašmirskimi preprogami. Tako ugodno ne boste mogli teh vrhunskim izdelkov kupiti nikjer drugje! Še ena večerja in nočitev na ladjici.

12. dan: Šrinagar-Jammu-Amritsar
Zjutraj odhod na letališče in polet v Jammu, od koder nadaljujemo potovanje z vlakom v Amritsar, ki slovi po zlatem templju, najsvetejšem templju sikhovske vere. Celotna struktura in arhitektura tega čudovitega svetišča izžarevata mir in lepoto, čeprav so z njim povezani tudi tragični dogodki. Sicer pa so Sikhi zelo gostoljubni, prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Po večerji se udeležimo vsakodnevne nočne ceremonije prenašanja svete sikhovske knjige. Nočitev.

13. dan: Amritsar
Dopoldan si ogledamo ta čudoviti tempelj, ki ima štiri vhode, ki želijo povedati, da so dobrodošli obiskovalci z vseh strani. Tu bomo občutili bistvo sikhovske vere in spoznali, zakaj so sikhi vedno tako uspešni, kjerkoli se pojavijo. Eden njihovih najpomembnejših motivov je prispevek in delo za skupno dobro. Sprehodili se bomo skozi jedilnice, kjer vsak dan zastonj postrežejo več kot deset tisoč obrokov hrane, dobrodošli pa so popolnoma vsi, ne glede na vero, barvo, status… Videli bomo pripravo hrane, sikhi se zelo radi tudi fotografirajo. Nato nekaj prostega časa, nato pa se odpeljemo do indijsko-pakistanske meje, kjer smo priča zanimivemu ritualu menjave straže. Vrnitev v Amritsar, večerja in nočitev.

14. dan: Amritsar-New Delhi-Evropa
Zjutraj se poslovimo od Amritsarja in se z vlakom odpeljemo v New Delhi. Popoldan nekaj prostega časa za nakupovanje v New Delhiju, zvečer pa še poslovilna večerja in nato odhod proti letališču.

15. dan: Ljubljana
Z enim vmesnim postankom se popoldan vrnemo v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, sledi še prevoz z avtobusom do Ljubljane in Maribora.

CENA VKLJUČUJE:

mednarodni letalski prevoz ter notranja leta New Delhi-Leh in Šrinagar-Amritsar, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje v hotelih 3*** in 4**** (v Uletokpu in Nubri fiksni kamp; v Kargilu najboljši možni hotel), v Ladaku polni penzion, drugje polpenzion, vse lokalne prevoze, oglede in vstopnine, slovenskega vodiča in lokalne spremljevalce, urejanje vizuma, zdravstveno zavarovanje.

DOPLAČILA IN POPUSTI:


Doplačilo po želji: za enoposteljno sobo 300 evrov, priporočljive napitnine 50 USD (vodiču na poti);
Vizum: je vključen v ceno. Najkasneje dva tedna pred odhodom bomo potrebovali vaš potni list, dve fotografiji, izpolnjen obrazec in vse zahtevane dokumente;
POGOJI:


Akontacija: 30% od osnovne cene.
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.

Prijavnina:
15 € na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.Izračun upošteva udeležbo najmanj 20, 15 oz. 10 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

LADAK IN KAŠMIR

od
200,00 €

Potniki

1
2
 

LADAK IN KAŠMIR


  • od 200,00 €


Termini:Morda vas zanima tudi...

ZLATI INDIJSKI TRIKOTNIK Azija

ZLATI INDIJSKI TRIKOTNIK

0/5

od 1.360,00 € Brez DDV: 1.360,00 €

ARMENIJA, GRUZIJA in SVANETI TER AZERBAJDŽAN Azija

ARMENIJA, GRUZIJA in SVANETI TER AZERBAJDŽAN

0/5

od 2.390,00 € Brez DDV: 2.390,00 €

SUMATRA IN SIBERUT Azija

SUMATRA IN SIBERUT

0/5

od 2.150,00 € Brez DDV: 2.150,00 €

KAZAHSTAN IN UZBEKISTAN (EXPO 2017) Azija

KAZAHSTAN IN UZBEKISTAN (EXPO 2017)

0/5

od 3.090,00 € Brez DDV: 3.090,00 €

GRUZIJA IN ARMENIJA

GRUZIJA IN ARMENIJA

0/5

od 1.399,00 € Brez DDV: 1.399,00 €

Tags: LADAK, KAŠMIR, Azija