Redke države v Afriki znotraj svojih meja premorejo vse, kar kontinent ponuja - od vulkanskih pobočij, do tropskih deževnih gozdov, prostranih savan in peščenih obal - to je Kamerun. Gostoljubje domačinov in raznolikost plemen, ki še živijo v luči starih običajev, vam bosta pričarala barvito izkušnjo pristne ekvatorialne Afrike. Pobliže spoznajte gorile in šimpanze, obiščite pigmejsko vas globoko v gozdu in zakopljite noge v pesek na obalah Atlantika. Kamerun - Afrika v malem.

TERMINI: 24. 5. - 4. 6., 21. 10. - 1. 11. 2024

Cena pri najmanj 20 udeležencih: 2.449 EUR
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 2.569 EUR
Cena pri najmanj 10 udeležencih: 2.679 EUR

1. dan: Ljubljana/bližnje letališče - Evropa - Douala
Zbrali se bomo na ljubljanskem ali katerem od bližnjih letališč (v primeru odhoda iz Benetk prevoz iz Ljubljane za doplačilo). Let proti Douali s prestopanjem.

2. dan: Douala
Pristanek v Douali v zgodnjih jutranjih urah. Po opravljenih carinskih postopkih in potrditvi vizumov se bomo zapeljali do hotela, kjer si bomo lahko odpočili od poti in se zjutraj okrepčali z zajtrkom. Sledi ogled ekonomske prestolnice Kameruna, ki s 3 milijoni prebivalcev velja za največje mesto v centralni Afriki. Obiskali bomo reko Wouri in si ogledali tradicionalni način pridobivanja peska, po katerem slovi. Tega še vedno pridobivajo na tradicionalen način - s potapljanjem na dah mladi domačini pesek ročno zajemajo z dna struge s pletenimi košarami in ga odlagajo na lesenih čolnih. Obmorsko mesto Douala slovi tudi po odlični morski hrani, ki si jo bomo v lokalni restavraciji privoščili za večerjo. Nočitev v hotelu v Douali.

3. dan: Douala - Ekom Nkam - Melong
Po zajtrku bomo zapustili prestolnico in začeli vožnjo proti severu države, skozi plantaže palm in popra. Pri eni od slednjih se bomo tudi ustavili in si ogledali, kako pridobivajo to nepogrešljivo začimbo. Pot bomo nadaljevali proti neverjetnim slapovom Ekom Nkam, ki preko skalnega previsa sredi džungle padajo kar 80m globoko. Na tej divji lokaciji sredi afriške džungle so med drugim snemali tudi film o Tarzanu. Po ogledu slapov nas čaka nadaljevanje vožnje v bližino Melonga, kjer se bomo namestili v tradicionalnem podeželskem hotelu. Večerja in nočitev.

4. dan: Melong - Dschang
Po zajtrku bomo zapustili prijetno zavetje podeželja pod ugaslim ognjenikom Manengouba in pot nadaljevali proti mestu Dschang. Dan bo pisan na kožo ljubiteljem toplih napitkov - kave in čaja. Na poti se bomo ustavili v gozdnem rezervatu Santchou, kjer se lokalne oblasti trudijo ohranjati zdravo razmerje med trajnostnim ohranjanjem gozdov in plantažnim gospodarstvom. Obiskali bomo plantaže kave, ki je bila v kolonialnih časih ena izmed največjih izvoznih dobrin. Nadaljevali bomo v višavja Kameruna, kjer bomo obiskali plantaže čaja – najboljši čaj raste ravno na višinah okoli 2.000 m nadmorske višine. Po ogledu plantaže in pokušini čaja se bomo zapeljali do namestitve v tradicionalnih podeželskih bungalovih, kjer se bomo okrepčali z večerjo. Nočitev.

5. dan: Dschang - Bandjoun - Baham - Bafoussam
Po zajtrku bomo zapustili idilično okolico Dschanga in se zapeljali naprej proti severu v osrčje dežele ljudstva Bamileke, največje etnične skupine v Kamerunu. Ljudstvo Bamileke je razdeljeno v številne plemenske kraljevine, ki jim poveljujejo foni - poglavarji. Obiskali bomo veličastno hišo lokalnega fona in spoznali njihove običaje - od rokodelskih veščin do glasbe, plesa in celo čaščenja mrtvih. V Bahamu si bomo ogledali tudi kraj s številnimi vulkanskimi monoliti, ki je namenjen čaščenju prednikov in darovanju žrtev, saj lokalni prebivalci verjamejo v mistične moči teh velikih kamnitih blokov. Obiskali bomo tudi slapove Metche in jezero Baleng, ki imajo pomembno vlogo v lokalni folklori. Prevoz do hotela, večerja in nočitev v Bafoussamu.

6. dan: Bafoussam - Foumban - Bafoussam
Čaka nas dnevni izlet v Foumban, kamor se bomo odpravili takoj po zajtrku. Zapeljali se bomo proti severu v deželo ljudstva Bamoun, ki imajo enake korenine kot ljudstvo Bamileke, s to razliko, da so kot religijo sprejeli Islam. Namesto plemenske kraljevine bomo tukaj obiskali lokalni sultanat, katerega korenine segajo že v 15. stoletje. Verjetno ena najedinstvenejših stavb v Kamerunu vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Mesto slovi tudi po svojih rokodelcih, ki so eni najboljših v državi na področju rezbarstva in torevtike – sprehodili se bomo med njihovimi stojnicami, dovolj časa pa bo tudi za nakupe teh tradicionalnih izdelkov. Sledi povratek v Bafoussam, večerja in nočitev.

7. dan: Bafoussam - Batoufam - Yaounde
Zjutraj po zajtrku se bomo odpravili na jug proti prestolnici Kameruna – mestu Yaounde. Na poti bomo obiskali še hišo lokalnega fona v Batoufamu, ki velja za eno najlepših v Kamerunu. V popoldanskem času si bomo ogledali znamenitosti Yaoundeja, začenši s spomenikom reunifikacije, nadlajevali pa bomo na goro Febe, kjer na mestu nekdanjega Benediktinskega samostana danes urejen muzej, posvečen različnim etničnim skupinam Kameruna. Z vrha gore se nam bo odprl prečudovit razgled na zeleno prestolnico. Sledi prevoz do hotela, večerja in nočitev.

8. dan: Yaounde - Mefou - Edea
Po zajtrku nas čaka obisk zavetišča za ogrožene gorile, šimpanze in opice. Na vodenem ogledu nam bodo pokazali, kako skrbijo za osirotele živali in jih v varnem zavetju gozda, daleč stran od krivolovcev, pripravljajo na ponovno vračanje v divjino. Šimpanzi in gorile so namreč zaradi ilegalne trgovine z mesom divjih živali in preprodaje mladičev skoraj na robu izumrtja – s svojim obiskom bomo prispevali k ohranjanju teh čudovitih prebivalcev afriških gozdov. S krajšimi postanki na poti se bomo odpravili proti Edei, ki je središče jeklarske industrije in nahajališč boksita, prav tako pa je pomembno prometno središče na tem delu države. Tu se stikajo tako železniške, cestne kot tudi rečne povezave po reki Sanaga. Znamenitost mesta je most Japoma, ki so ga postavili nemški inženirji in je imel pomembno vlogo med 1. svetovno vojno. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

9. dan: Edea - Pongo Songo - Lodji - Kribi
Zjutraj po zajtrku se bomo podali na lokalno tržnico, kjer bomo nakupili nekaj sadja – čaka nas namreč eden izmed vrhuncev potovanja – obisk zavetišča za šimpanze Pongo Songo. Podali se bomo v središče naravnega rezervata Douala-Edea, kjer poskušajo z ohranjanjem ekosistema ohraniti ogrožene živalske vrste kot sta naprimer gozdni slon in šimpanz. Slednji so zavetje našli na enem izmed otokov na reki Sanaga, kamor se bomo podali s čolnom, kot prvi raziskovalci Afrike. Naše najbližje sorodnike bomo od blizu spoznali na rečnih bregovih, jih nahranili in pobliže spoznali njihove medsebojne odnose. Po obisku bomo pot nadaljevali proti obali Atlantika. Če bo čas dovoljeval, se bomo ustavili v ribiški vasici Lodji. Sledi prevoz do hotela na obali v Kribiju, večerja in nočitev.

10. dan: Kribi - Lobe - Kribi
Zbudili se bomo v ležerno jutro na Kamerunski obali. Po zajtrku se bomo s čolni zapeljali pod bližnje slapove Lobe, ki padajo neposredno v Atlantski ocean. Popoldne čas za počitek na plaži ali ob hotelskem bazenu. Večerja in nočitev.

11. dan: Kribi - Warka village - Douala
Po zajtrku bomo zapustili Kribi in se odpravili na obisk pigmejske vasi. Pigmejcem iz plemena Badgeli je vas zasnoval priznani italijanski arhitekt Arturo Vittori – poudarek je bil predvsem na pridobivanju čiste pitne vode in uspešnem odvajanju odpadnih voda. Poleg velikih zbiralnikov deževnice in naravnih filtracijskih sistemov je arhitekt načrtoval tudi bivališča.  Celotna vas je zgrajena v tradicionalnih tehnikah in z uporabo naravnih materialov. V čudovitem okolju v osrčju gozda se bomo spoznali s pigmejci - edinstvenimi prebivalci afriških tropskih gozdov. Po obisku se bomo zapeljali proti Douali, kjer nas čaka večerja in krajši počitek pred odhodom na letališče za nočni let proti Evropi.

12. dan: Douala - Evropa - Ljubljana/bližnje letališče
Nadaljevanje leta s prestopanjem proti Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ali enemu izmed bližnjih evropskih letališč (v tem primeru za doplačilo organiziran prevoz do Ljubljane).

K

CENA VKLJUČUJE: Povratni mednarodni letalski prevoz v ekonomskem razredu, nastanitev v hotelih 3* in 4*, 2 nočitvi v bungalovih brez lokalne kategorizacije, prehrano po programu, prevoze s klimatiziranim vozilom po Kamerunu, slovensko in lokalno vodenje, vstopnine, pristojbine in različne davke, organizacija potovanja.

V CENO NI VKLJUČENO: Potovalno zavarovanje, stroški osebne porabe, pijače pri obrokih, dodatne storitve po osebnih naročilih, napitnine za lokalne voznike in vodnike.

OBVEZNA DOPLAČILA (ob prijavi): Doplačilo za manjšo skupino 10 - 14 oseb 230 EUR/osebo 15 - 19 oseb 120 EUR/osebo.

MOŽNA DOPLAČILA (ob prijavi): Enoposteljna soba 350 EUR, vizum in posredovanje 165 EUR na osebo, transfer do in od letališča 70 EUR na osebo.

DOPLAČILA (na poti): Obisk plantaže kakava, izlet s kanujem, jahanje konj od 5 do 20 EUR na osebo, napitnine za lokalne vodnike in voznike 50 EUR na osebo.

CEPLJENJE IN ZDRAVJE: Priporočeno je cepljenje proti rumeni mrzlici. Glede jemanja antimalarikov se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom oz. v ambulanti za potnike (malarija je prisotna na vseh območjih Kameruna pod 2.500 m nadmorske višine).

VIZUM: Ob prijavi obvezno dostavite fotokopijo potnega lista; za vstop v Kamerun je potreben elektronski vizum (https://www.evisacam.cm/). To elektronsko vizo vam lahko pridobimo mi. Cena se lahko spremeni in je dokončna ob registraciji. Trenutna cena (doplačilo) je 165 EUR. To registracijo si na navedeni spletni strani lahko uredite tudi sami. V tem primeru potrebujete še kopijo letalske vozovnice in naslov v Kamerunu, kar pa dobite pri nas. 

OPOMBA: Opazovanje živali v Afriki se lahko precej razlikuje glede na številne dejavnike kot so premiki živali, vedenje živali, vremenski pogoji, poseganje človeka v naravo, raznolikost vrst, gostota živali na različnih lokacijah. Izvajalec se vsakič potrudi maksimalno, da zagotovi izjemno dogodivščino v afriški divjini, vendar pa se zaradi prej naštetih razlogov ne more zagotoviti količine, gostote in raznolikosti živalstva na kateri koli dan, na kateri koli lokaciji, ob katerem koli času.
Zaradi prilagajanja letalskim prevozom in v primeru nepredvidenih okoliščin, si pridržujemo pravico do zamenjave krajev nastanitev in ogledov med samim potovanjem oz. do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa.

POGOJI:

Akontacija: 30 % od osnovne cene.

Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.

Odpovedni riziko:

Izračun upošteva udeležbo najmanj 20, 15 oz. 10 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.

*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih januarja 2024. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

KAMERUN - 12 DNI

od
2.449,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

KAMERUN - 12 DNI

od
2.449,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

KAMERUN - 12 DNI


  • od 2.449,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

LONDON - 5 DNI Velika Britanija

LONDON - 5 DNI

0/5

od 798,00 € Brez DDV: 798,00 €

BELGIJA - 5 DNI

BELGIJA - 5 DNI

0/5

od 389,00 € Brez DDV: 389,00 €

KUBA IN POČITNICE V VARADERU - 11 DNI

KUBA IN POČITNICE V VARADERU - 11 DNI

0/5

od 2.259,00 € Brez DDV: 2.259,00 €

NEW YORK - 5 DNI

NEW YORK - 5 DNI

0/5

od 1.599,00 € Brez DDV: 1.599,00 €

CELINSKA GRČIJA IN SKIATOS - 8 DNI

CELINSKA GRČIJA IN SKIATOS - 8 DNI

0/5

od 899,00 € Brez DDV: 899,00 €

EDINBURGH - VIKEND V MESTU - 4 DNI

EDINBURGH - VIKEND V MESTU - 4 DNI

0/5

od 768,00 € Brez DDV: 768,00 €

Tags: Afrika, Kamerun, Douala, Melong, Baham