Mir in spokojnost nomadov v puščavi Gobi – slikoviti festival Naadam – skrivnosti Bajkalskega jezera

Cena pri najmanj 20 udeležencih: 3.640 €
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 3.740 € 
Cena pri najmanj 10 udeležencih:  3.840 €


1. dan: Maribor-Ljubljana-Ulan Bator
Prevoz do odhodnega letališča in polet z vmesnim postankom poletimo proti Mongoliji. Nočni let.

2. dan: Ulan Bator
Zjutraj pristanemo v mongolski prestolnici. Danes bomo spoznali glavne znamenitosti mesta. Prav gotovo je glavna atrakcija največji in najpomembnejši budistični tempelj v deželi, kjer bomo naleteli na 25-metrski pozlačen kip. Izjemno zanimiv je naravoslovni muzej z različnimi skeleti dinozavrov. Med sprehodom po živahnih ulicah bomo začutili utrip moderne Mongolije, ki pa ga bomo kmalu za teden dni čisto pozabili. Večerjali bomo ob folklorni predstavi ter mongolskih plesih in glasbi. Nočitev.

3. dan: Ulan Bator-puščava Gobi (narodni park Treh lepotic, kanjon Yol)
Že zjutraj poletimo v Gobi, eno najbolj fascinantnih pokrajin na svetu. Namestimo se v bližnjem kampu, vzamemo s seboj »lunch box« in se odpravimo na raziskovanje narodnega parka treh lepotic. Nato vstopimo v edinstveno naravno znamenitost, dolino Yol, kjer bomo sredi puščave naleteli na metre ledu, ki se tu obdrži vse leto. Uživali bomo v lepem sprehodu, v muzeju pa spoznali tudi dinozavrova jajca. Na poti proti kampu bomo obiskali družino, ki se ukvarja s »kamelorejo« in videli njihov način življenja. Večerja in nočitev v jurtah.

4. dan: južni Gobi-Bayazang-sipine Hongoryn Els
Z našimi terenskimi vozili nadaljujemo pot proti Bayazangu in naletimo na zanimive klife, ki so postali svetovno znani po raziskavah ameriškega paleontologa Chapmana v začetku 20. stoletja. Ta je tu odkrival ostanke dinozavrov, ki zdaj krasijo marsikateri muzej po svetu. Kosilo. Popoldan končno prispemo do izjemnih »pojočih sipin«, prelepih mogočnih belih sipin sredi puščavskega sveta. Verjetno bomo srečali tudi veliko zanimivih puščavskih živali, imeli pa bomo tudi možnost jahanja kamel. Ob »petju« sipin bo noč v jurtah še posebno zanimiva in romantična, v bližini kampa pa živijo tudi pravi mongolski nomadi. Večerja in nočitev.

5. dan: Hongoryn Els-Ongii Khid
Dopoldan bomo imeli prosto, tako da bomo lahko po svoje uživali v lepih prizorih, ki naj jih ponuja ta divja neokrnjena narava. Po kosilu nadaljevanje poti. Utaborili se bomo v hribovitem svetu ob reki Ongii, kjer je obilo možnosti za sprehode in raziskovanje ruševin tamkajšnjih samostanov. Večerja in nočitev.

6. dan: Ongii Khid-Karakorum-Erdene Zulu
Nekaj časa bomo še preživeli v okolici reke in samostanov Ongii, nato pa nadaljujemo pot proti Karakorumu. Kosilo. Mesto je kot prestolnico svojega kraljestva v začetku 13. stoletja ustanovil veliki Džingis Kan, vendar je Kublaj Kan glavno mesto imperija kmalu prenesel v Peking. S tem se je začel propad Karakoruma in marsikateri kamen so uporabili pri gradnji velikega samostana Erdene Zulu, ki je bil prvi budistični samostan v Mongoliji. Kljub temu da je bi v 30. letih tudi samostan precej uničen, je še vedno ostalo veliko odličnih primerkov mongolske budistične umetnosti, kipov, slik, mask, po padcu komunizma pa je samostan spet tudi oživljen. Večerja in nočitev.

7. dan: Karakorum-jezero Ogii
Odpeljemo se proti jezeru Ogii, kamor prispemo za čas kosila. Popoldan imamo nekaj prostega časa, ki ga lahko preživimo v lepi naravi ali se odpravimo na ježo ob jezerskem obrežju. Jezero je poznano tudi po dobrem ribolovu. Skupaj nato obiščemo eno od nomadskih družin, kjer bomo lahko poskusili doma narejene mlečne izdelke. Večerja in nočitev v kampu.

8. dan: jezero Ogii-Ulan Bator
Počasi zapustimo naše »nomadsko« življenje in se odpravimo nazaj v mesto. V Ulan Batorju bomo imeli še nekaj časa za sprehod po centru, nakup spominkov, usnjenih izdelkov, kašmira. Večerja in nočitev.

9. dan: Ulan Bator (festival Naadam)-večerni vlak v Ulan Ude
Dan bo namenjen največjemu, najpomembnejšemu in najbolj barvitemu praznovanju v deželi. Festival Naadam izvira še iz časov Džingiskana, na njem pa se predvsem moški merijo v lokostrelstvu, rokoborbi in konjskih dirkah, treh tradicionalnih mongolskih športnih veščinah. Na festivalu bomo začutili utrip prave Mongolije in nekdanjega mogočnega džingiskanovega kraljestva. Po večerji se preselimo na vlak in odpotujemo proti mongolsko-ruski meji. Nočitev na vlaku (hrano si kupimo pred odhodom).

10. dan: transibirska železnica do Ulan Udeja
Večino dneva bomo preživeli na vlaku, ki nas bo popeljal v mogočno in skrivnostno Sibirijo, neskončno področje 7.000 kilometrov od vzhoda do zahoda in 3.500 kilometrov od severa do juga. Sibirija je res nekaj posebnega, od vedno pa je bila povezana tudi s pridihom odmaknjenosti, nekakšne izoliranosti od sveta, kazenskimi taborišči... Vsekakor bomo delček ruske birokracije tudi sami občutili pri prestopanju meje. Zvečer prispemo v Ulan Ude in se odpeljemo do hotela. Večerja in nočitev.

11. dan: Ulan Ude in staroverci
Po zajtrku obiščemo samostan Ivolginsk. Med ogledom s tamkajšnjim menihom bomo spoznali glavni tempelj, knjižnico in druge zanimivosti. Nato bomo natančneje spoznali mesto, ki je nekoč igralo pomembno vlogo na trgovskih poteh od Kitajske proti Evropi. Obiskali bomo Leninov spomenik, ortodoksno cerkev, tržnico in se sprehodili po starem mestu z lepimi lesenimi hišami. Po želji (doplačilo) izlet do »starovercev«, ki, kot že beseda pove, izpovedujejo vero na star način, kot so to počeli njihovi predniki stoletja pred reformami patriarha Nikona v 17. stoletju. Ko so jih začeli preganjati, so staroverci, ki se niso hoteli prilagoditi, zapustili Evropo in se umaknili na vzhod, v sibirske gozdove, kjer so brez stikov s civilizacijo živeli skoraj do danes. Tako nam bodo predstavili svojo kulinariko, pesmi, plese, oblačila in navade ter nas prestavili za skoraj 300 let v preteklost. Večerja in nočitev.

12. dan: Ulan Ude-Tankhoy-Bajkal
Zjutraj se z vlakom odpravimo na pot ob južnem delu Bajkalskega jezera. Med vožnjo opazujemo lepote pokrajine ob obalah jezera. Vožnja traja približno 4 ure. Po prihodu si pogledamo naravni rezervat bajkalske biosfere. Spoznavanje edinstvene narave, zvečer pa večerja ob dobrotah bajkalske kuhinje. Nočitev.

13. dan: Listvyanka, slavni parnik ob Bajkalu (Circum Baikal)
Odpeljemo se v Listvyanko in se za nekaj ur usedemo na enega od najbolj slavnih vlakov v Rusiji, parnik, ki nas bo popeljal čez mnoge slikovite mostove in tunele. Ob poslušanju ruske zgodovine bomo izvedeli, kako je ta vlak oboževal tudi car Nikolaj II. Popoldne nekaj prostega časa. Bajkalsko jezero velja za najgloblje jezero na svetu (do 1.673 metrov) z največjimi zalogami sladke vode in mu pravijo Biser Sibirije. Iz njega odteka samo ena reka, priteka pa jih preko tristo, ki bi potrebovale štiristo let, da bi ga napolnile. Jezero je tudi del Unescove svetovne kulturne dediščine. Sledi še vožnja z ladjico po jezeru. Večerja in nočitev.

14. dan: Listvyanka-Irkutsk
Ogledamo si tudi odličen muzej lesene arhitekture, ki prikazuje ruske lesene hiše in arhitekturo iz različnih obdobij. Odhod v Irkutsk in ogled mesta, ki je bilo ustanovljeno sredi 17. stoletja in je kmalu postalo glavno administrativno in trgovsko središče regije. Pravi razcvet je Irkutsk doživel ob koncu 19. stoletja z odkritjem zlata, kar je pripeljalo nove bogataše in blago z zahoda, tako da je dobil vzdevek sibirski Pariz. Obiščemo zgodovinski del mesta z znamenito katedralo Znamenskayo in drugimi zanimivimi spomeniki, vstopimo v muzej, ki nam bo lepo predstavil zgodovino in življenje v Sibiriji. Večerja in nočitev.

15. dan: Irkutsk-Moskva-Ljubljana-Maribor
Odpeljemo se na letališče in poletimo proti Moskvi ter naprej v Ljubljano ali eno od bližnjih letališč, od koder sledi še avtobusni prevoz do krajev odhoda.

CENA VKLJUČUJE: mednarodni letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, notranji polet Ulan Bator-Gobi, prenočevanje v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*** oziroma v jurtah v mongolski puščavi, polne penzione v puščavi Gobi in polpenzione v Sibirji in Ulan Batorju (hrano za na vlak si kupimo sami), vse vstopnine in prevoze (avtobus, terenska vozila po puščavi, na vlaku spalnik za 4 osebe, ladjica po Bajkalskem jezeru), slovenskega vodiča in lokalne spremljevalce, zdravstveno in nezgodno zavarovanje.
DOPLAČILA: Doplačilo po želji: enoposteljna soba v hotelih 290 evrov, glede na razpoložljivost v kampih je možno doplačati za enoposteljno jurto 160 evrov, dvoposteljni spalnik 190 evrov, priporočljive napitnine 60 USD (plačate vodniku).

Vizum:
Ob prijavi potrebujemo fotokopijo potnega lista, tri tedne pred odhodom pa še original in tri fotografije za osebni dokument (doplačilo 120 evrov);

Razno:
med potovanjem po puščavi Gobi bomo spali v kampih oziroma jurtah. Jurte so tradicionalna bivališča mongolskih nomadov, seveda pa so v kampih nekoliko prilagojene obiskovalcem. Jurte imajo osnovno opremo: peč, mizo, omaro, dve postelji. Vsi kampi imajo elektriko, osrednjo jurto z restavracijo in hišo s toaletami ter tuši.

POGOJI:

Akontacija: 30 % od osnovne cene. 
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 18 € na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb. 

Izračun upošteva udeležbo najmanj 20 , 15 oz. 10 oseb. Splošni pogoji so sestavni del tega programa.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

Mongolija in Sibirija

od
3.640,00 €

Potniki

1
2
 

Mongolija in Sibirija


  • od 3.640,00 €Morda vas zanima tudi...

KRIŽARJENJE  PO VOLGI - OD ASTRAHANA DO MOSKVE Rusija

KRIŽARJENJE PO VOLGI - OD ASTRAHANA DO MOSKVE

0/5

od 2.450,00 € Brez DDV: 2.450,00 €

S TRANSSIBIRSKO ŽELEZNICO V MONGOLIJO IN NA KITAJSKO Rusija

S TRANSSIBIRSKO ŽELEZNICO V MONGOLIJO IN NA KITAJSKO

0/5

od 3.980,00 € Brez DDV: 3.980,00 €

STARODAVNA RUSKA MESTA OB REKI OKI

STARODAVNA RUSKA MESTA OB REKI OKI

0/5

od 1.358,00 € Brez DDV: 1.358,00 €

KRIŽARJENJE PO REKI LENI - SIBIRIJA

KRIŽARJENJE PO REKI LENI - SIBIRIJA

0/5

od 4.990,00 € Brez DDV: 4.990,00 €

STARA RUSKA MESTA OB SREBRNEM PRSTANU

STARA RUSKA MESTA OB SREBRNEM PRSTANU

0/5

od 1.490,00 € Brez DDV: 1.490,00 €

Tags: Mongolija in Sibirija