Lena je ena izmed deset največjih rek na našem planetu. Od svojega izvira v gorah pri Bajkalskem jezeru teče 4.400 kilometrov proti severu in se na približno 73° severne zemljepisne širine izliva v Laptevsko morje. Reka je široka več kot 15 kilometrov v njenem srednjem toku, medtem ko v spodnjem toku teče v do 25 in več kilometrov široki strugi. Delta reke Lene meri nekaj čez 400 kilometrov, kar jo glede na velikost uvršča v Guinnessovo knjigo rekordov. 

Cena: 4.990  EUR pri najmanj 6 udeležencih


1. dan: Ljubljana-Moskva-Jakutsk
Zgodaj zjutraj se iz Ljubljane odpeljemo do enega od bližnjih letališč in preko Moskve poletimo v daljno Sibirijo.

2. dan: Jakutsk
Jutranji prihod v Jakutsk. Sledi prevoz do pristanišča, kjer se bomo vkrcali na ladjo. Imeli bomo dovolj časa za namestitev v kabine, menjavo denarja in privajanje na ladjo. Po kosilu se bomo odpravili na voden ogled mesta z vključenim obiskom Deželnega muzeja. Prosti čas v mestu pred večernim izplutjem. Večerja na ladji.

3. dan: Lenski stebri
Geološke oblike, znane kot Lenski stebri, privabljajo obiskovalce Jakutije že vse od 17. stoletja. Ti rdečkasto rjavi stebri se nahajajo približno 140 km po reki navzgor od Jakutska in so ostanki trše kamnine, bolj odporne na vplive erozije kot okoliška, mehkejša kamnina. Skozi tisočletja je erozija oblikovala mogočne stolpe, ki segajo do 150 metrov visoko in se raztezajo ob obali reke Lene v dolžini približno 80 km. Ob prihodu v naravni park bomo dobili potrebna navodila in informacije o vzponu na vrh enega od stebrov. Po naporih se bo prilegel kapitanov koktejl ob zabavi v glasbenem salonu.

4. dan: ustje reke Buotame
Danes bomo pristali ob ustju 400 km dolge reke Buotame. Pred 40.000 leti so na tem področju živeli prazgodovinski lovci na mamute in bizone. Kot del svetovnega projekta naselitve izumrlih živali v njihova naravna področja so leta 2006 iz Kanade uvozili prvih devetnajst bizonov. Danes za ogrado na površini sto hektarjev živi devetdeset divjih bizonov v edinem takšnem parku v Rusiji. En kilometer od ladje se nahaja najbližji ograjen del parka. Tukajšnji veterinarji in čuvaji se bodo potrudili in poskusili zvabiti bizone čimbliže, da jih bomo lahko videli.

5. dan: križarjenje po Leni
Pluli bomo po osrednjem jakutskem nižavju, na vseh straneh obdanem z obsežnimi močvirji in ravninami. Razvejena, vijugasta, stalno se spreminjajoča reka je globoka med 16 in 20 metri. Pluli bomo mimo sotočij z rekama Aldan in Viljuj, ki spadata med največje pritoke Lene. Poleg tega nam bo reka ponudila dih jemajoče poglede na Verhojansko gorovje in na neskončne kilometre neobljudenih rečnih bregov.

6. dan: Žigansk
S slovesnostjo bomo prepluli arktični krog, nato pa pristali v Žigansku. Žiganska trdnjava je bila, tako kot mesto Jakutsk, ustanovljena leta 1632. Ime izvira iz lokalnega jezika Evenkov in pomeni prebivalec spodnjega toka reke. Na obalo nas bo pripeljal mali trajekt. Za dobrodošlico bomo uživali na mladinski folklorni predstavi, nato pa se bomo sprehodili po mestecu in si med drugim ogledali Etnološki muzej in pravoslavno cerkev.

7. dan: Kjusjur
Kjusjur so ustanovili Evenki in Jakuti, ko so se odločili prekiniti z nomadskim življenjem in se trajno naselili na tem območju. Možje se ukvarjajo z rejo jelenov, lovom in ribarjenjem, ženske pa predstavljajo stebre družbe. Težki, pravzaprav ekstremni vremenski pogoji vplivajo na gradnjo stavb in na samo oblikovanje mesta. Tragični dogodki so se odvijali tukaj v Stalinovem času. Na tisoče ljudi iz okupiranih baltskih držav ter iz osrednje Jakutije je bilo deportiranih v Kjusjur in okolico, da bi z delom v ribiški industriji prispevali svoj delež k zmagi Rdeče armade na največjih bojiščih druge svetovne vojne. Mnogi niso preživeli zaradi mraza, garanja ali slabih bivanjskih razmer. Naš pristanek pomeni domačinom glavni dogodek v letu. Otroci se dolgo pripravljajo na ganljivo predstavitev ljudskih pesmi in plesov.

8. dan: Tiksi
Ponoči bomo pluli mimo otoka Stolb (Stolp), ki se nahaja 72,5° severno od ekvatorja. Otok leži na vstopu v delto Lene, hkrati pa je najsevernejša točka našega popotovanja. Če bo vreme dovoljevalo (zaradi bližine oceana lahko tudi reka valovi z nekajmetrskimi valovi), bomo zapluli do Tiksija, morskega pristanišča, ki predstavlja vrata v Republiko Jakutijo. Ime mesta izhaja iz jakutščine in pomeni sidrišče ali mesto za privez. Mesto se pojavi na zemljevidih v tridesettih letih 20. stoletja, ko so sovjetske ladje redno plule na to območje. Pristanišče je zaradi vremenskih razmer in geografske lege odprto za plovbo le dva in pol meseca na leto. Pozimi med 19. novembrom in 21. januarjem sonce sploh ne vzide, medtem, ko poleti med 11. majem in 31. julijem nikoli ne zaide. Tiksi je bilo eno lepših mest sovjetske Jakutije, v zadnjih desetletjih pa se je prebivalstvo zmanjšalo na 5.000. V mestecu bomo med drugim obiskali muzej, v katerem so predstavljene slike lokalnih umetnikov in zgodovina zgodnjih raziskovanj tega območja.

9. dan: delta Lene in Lenska pipa
V delti se reka razširi tudi do 30 km in počasi vijuga med otočki. Preden se izlije v Laptevsko morje, ki je obrobno morje Severnega ledenega morja ali Arktičnega oceana, se razdeli na številne kanale. Skoraj tri četrtine lenske vode se izlije v morje po Trofimovem kanalu, ki mu po velikosti sledita Bikov kanal in Olenek. 106 km dolgi Bikov kanal povezuje reko Leno z morskim pristaniščem Tiksijem. Delta je obdana z arktično tundro. Ko bomo zapustili delto, bomo pluli po Lenski pipi, kjer se reka zoži na manj kot dva kilometra. Tu strme in grozljive pečine skoraj lebdijo nad temnimi vodami. Ob kavi v ladijskem salonu lahko uživamo v dih jemajočih pogledih na dramatično pokrajino.

10. dan: Siktjah
Siktjah je mala vas z okrog 300 prebivalci na slikovitem visokem bregu reke Lene. Domačini trdijo, da so jo ustanovili odposlanci ruske carice Katarine Velike, ki so pobirali jasak, davek, ki so ga staroselci plačali v krznu. Kot ostanek tistih časov stoji zapuščena pravoslavna cerkev. Ime vasi v jakutščini pomeni moker ali vlažen.

11. dan: polarni krog
Ob spremljavi klasične glasbe in posebne pokušine ruske, ukrajinske ter jakutske kuhinje bomo uživali v pogledih na prostranstva arktične tundre in tajge. Ko bomo spet prestopili arktični krog, nas bo na levem bregu reke pozdravil spomenik Polarni krog, ki so ga dali postaviti prebivalci mesta Žigansk. Prestop polarnega kroga bomo proslavili na ruski način, torej z vodko, in če bo vreme dopuščalo, tudi s pristankom in slikanjem na plaži pri spomeniku.

12. dan: po Leni do Jakutska
Zapustili bomo vodna prostranstva Lene ob polarnem krogu in zapluli v deželo rek, rečnih rokavov in otokov. Dežela štiridesetih otočkov predstavlja naravno mejo med območjem Žiganska in reko Viljuj.

13. dan: Zeleni pristan
Tišina in mir tega mesta popotniku nudita priložnost za globoko razmišljanje. Pretekla arheološka izkopavanja so razkrila prisotnost starih evrazijskih ljudstev. Izjemnega pomena tako v arheološkem kot geološkem pogledu so najdena kamnita orodja, izdelana iz silikatnih kamnin. Poleg Afrike je to edino najdišče na svetu, kjer so do sedaj odkrili takšno orodje. Ta večer si bomo ob pesmih v različnih jezikih roke greli ob simboličnem ognju prijateljstva in na tak način proslavili konec naše uspešne plovbe.

14. dan: Sotinci
Danes nas čaka še zadnja priložnost za spoznavanje lokalne kulture. Obiskali bomo muzej na prostem Družba (Prijateljstvo), ki se nahaja v s koli utrjenem mestu, ki so ga ustanovili ruski kozaki. Muzej, ki se nahaja v čudovitem okolju, je izreden primer stare lesene arhitekture v ruskem in jakutskem slogu. Videli bomo lesene hišne pripomočke in orodja, jakutske narodne noše ter spomenike ruske pravoslavne cerkve.

15. dan: Jakutsk-Moskva-Ljubljana
Zjutraj pristanemo v Jakutsku, s čimer se naše križarjenje konča. Z enim postankom poletimo proti enemu od okoliških letališč. Sledi še avtobusni prevoz do Ljubljane.

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz po programu, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje v dvoposteljni kabini, polne penzione na ladji, vse izlete, ekskurzije in druge aktivnosti med križarjenjem, slovenskega spremljevalca, ruski vizum, zdravstveno zavarovanje.
DOPLAČILA: enoposteljna kabina 400 €, napitnine na ladji 70 €.  POPUSTI: 1/3 kabina 700 €, 1/4 kabina 900 €.


POGOJI:
Akontacija: 30 % od osnovne cene. 
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili. 
Prijavnina: 15 € na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb. 

Vizum: za ruski vizum je potreben vsaj 6 mesecev veljaven potni list, fotografija in izpolnjen obrazec, ki ga dobite v naši agenciji. 
Napitnine na poti so priporočene in pričakovane.

Izračun upošteva udeležbo najmanj 6 oseb. Splošni pogoji so sestavni del tega programa.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

KRIŽARJENJE PO REKI LENI - SIBIRIJA

od
4.990,00 €

Potniki

1
2
 

KRIŽARJENJE PO REKI LENI - SIBIRIJA


  • od 4.990,00 €


Termini:Morda vas zanima tudi...

MOSKVA Rusija

MOSKVA

0/5

od 729,00 € Brez DDV: 729,00 €

MOSKVA IN ST. PETERBURG Rusija

MOSKVA IN ST. PETERBURG

0/5

od 1.029,00 € Brez DDV: 1.029,00 €

S TRANSSIBIRSKO ŽELEZNICO OD MOSKVE DO BAJKALSKEGA JEZERA Rusija

S TRANSSIBIRSKO ŽELEZNICO OD MOSKVE DO BAJKALSKEGA JEZERA

0/5

od 2.260,00 € Brez DDV: 2.260,00 €

KAMČATKA IN SIBIRIJA

KAMČATKA IN SIBIRIJA

0/5

od 3.380,00 € Brez DDV: 3.380,00 €

S TRANSSIBIRSKO ŽELEZNICO V MONGOLIJO IN NA KITAJSKO Rusija

S TRANSSIBIRSKO ŽELEZNICO V MONGOLIJO IN NA KITAJSKO

0/5

od 3.980,00 € Brez DDV: 3.980,00 €

Mongolija in Sibirija

Mongolija in Sibirija

0/5

od 3.640,00 € Brez DDV: 3.640,00 €

MOSKVA IN ST. PETERBURG - JULIJ 2020

MOSKVA IN ST. PETERBURG - 8 dni

0/5

od 1.059,00 € Brez DDV: 1.059,00 €

Tags: KRIŽARJENJE PO REKI LENI - SIBIRIJA