Starodavni Iran je dežela s 5000-letno zgodovino in s svojo mogočno kulturo in neverjetnimi arhitekturnimi dosežki sodi v sam vrh svetovne kulturne dediščine. Razvaline stare prestolnice Perzepolisa še danes pričajo o moči in sijaju starega veka, prelepe mošeje in medrese v Isfahanu in Teheranu pa so dokaz o izjemnem bogastvu in pomembnosti verskega življenja, ki je tesno povezano z vsakdanjim življenjem. Deželi, ki je bila do l. 1935 znana kot Perzija, so vtisnile sledove mnoge civilizacije  in številni imperiji ter ji s svojimi veličastnimi spomeniki zagotovile nesmrtno slavo. .  

Cena pri najmanj 35 udeležencih: 1.545 €
Cena pri najmanj 25 udeležencih: 1.695 €
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 1.845 €

 

1. dan: Ljubljana-Teheran
Zbrali se bomo na ljubljanskem letališču in preko enega od evropskih letališč poleteli v Teheran. Po pristanku prevoz do hotela in nočitev.


2. dan: Teheran
Dan bomo namenili spoznavanju več kot deset milijonske prestolnice pod gorovjem Alborz. Velemesto je seveda prava betonska džungla in se precej razlikuje od prelepih mest, ki jih bomo obiskali kasneje, seveda pa je to upravno in politično središče dežele. Osredotočili se bomo na nekatere pomembne muzejske zbirke. Muzej draguljev hrani neverjetno zbirko dragih kamnov (obisk, če bo odprt), obiskali bomo arheološki muzej s pomembnimi zbirkami predislamske umetnosti. Zanimivi so muzeji preprog in keramike. Spoznali bomo tudi poletno rezidenco zadnjega perzijskega šaha Reze Pahlavija, če bo čas dopuščal pa se sprehodili še po živahnem bazarju. Večerni let v Kerman. Večerja in nočitev.

3. dan: Kerman-Bam-Mahan-Kerman
Zjutraj se odpeljemo v starodavno mesto Bam, ki je pod zaščito Unesca. Kljub močnemu potresu leta 2003, je obisk Bama še vedno zanimivo doživetje. Nato se odpravimo do prijetnega mesteca Mahan, ki privablja obiskovalce z vrtovi, čudovito palačo in mavzolejem znanega sufijskega derviša. Mavzolej slovi predvsem po kupoli in keramičnih ploščicah. Zagotovo je ta del Irana pravo nasprotje hrupnega in včasih kaotičnega Teherana. Po ogledih se vrnemo v Kerman, ki je manjša mešanica kultur, saj tu živijo tudi ljudje indijskega porekla, pripadniki zaratustrovega nauka... Ogledali si bomo mošejo, stopili na bazar... Večerja in nočitev.

4. dan: Kerman-Yazd
Preko zanimive in raznolike pokrajine, kjer gojijo odlične pistacije, se bomo napotili v Yazd, mesto na robu puščave s pomembno strateško lego, tako da so bili trgovci tu vedno doma. Tudi Marko Polo se je zaustavil v Yazdu. Trgovalo se je z marsičim, posebno mesto je imela svila, saj je bil to tudi del Svilnate poti. Mesto je enkratno ohranjeno, poseben čar mu daje mešanica kultur in verstev. Stari del mesta je eden najstarejših na svetu. Tu je večina hiš zgrajenih iz zidakov iz posušenega blata, iz streh pa gledajo hladilni jaški, ki so jih uporabljali že nekoč in še danes izkoriščajo vsako sapico v zraku. Yazd je izredno pomembno središče zaratustrstva, ki ga predstavlja Tempelj večnega ognja, katerem plamen neprekinjeno gori že od leta 470. Izjemna arhitekturna mojstrovina je tudi petkova mošeja z dvema čudovitima minaretoma. Večerja in nočitev.

5. dan: Yazd-Pasargad-Perzepolis-Širaz
Odpravimo se proti Širazu in spotoma obiščemo Pasargad z znamenito grobnico kralja Kira Velikega. Nato nas čaka še izjemen obisk Perzepolisa, nekdanje mogočne in bleščeče prestolnice Darija I. Ostanki bodo sami zase pričali o slavi, bogastvu in moči kraljestva. Dvorana stoterih stebrov, stopnišča, reliefi, grobnice, palače... Kar so gradili 150 let, pa je mimogrede porušil Aleksander Veliki, ostanki pa so vendarle še vedno mogočni. V Nagš-I-Rostamu nato vidimo grobnice perzijskih vladarjev, v Nagš-I-Radžabu pa še reliefe sasanidskih kraljev. Zvečer prispemo v Širaz. Večerja in nočitev.

6. dan: Širaz
Dan preživimo v Širazu, iranski kulturni prestolnici, ki ga imenujejo Mesto vrtnic in slavčkov, postal pa je tudi pojem za poezijo, rože in vino. Posebno doživetje je že sprehod po ulicah in opazovanje vsakdanjega življenja, neprestanega trgovanja, na drugi strani pa vidimo vdanost veri in zbrano molitev v mošeji. Spoznamo koranska vrata, obiščemo pokriti bazar Vakil in Alijev mavzolej. Sredi čudovitih vrtov obiščemo mavzoleja znamenitih perzijskih pesnikov Hafez in Sadi. Večerja in nočitev.

7. dan: Širaz - Isfahan
Zjutraj se odpeljemo proti Isfahanu. Po prihodu začnemo spoznavati dušo tega prekrasnega mesta, ki je bil perzijska kulturna in verska prestolnica. Najprej bomo obiskali mogočen Imamov trg, ki je sploh eden največjih na svetu. Okrog njega stojijo čudovite stavbe, odlični primerki islamske arhitekture. Spoznali bomo Imamovo in Luftollahovo mošejo, sedemnadstropno palačo Ali Qapu. Poseben čar dajejo mestu tudi trije znameniti mostovi preko reke Zayandeh. Sprehodili se bomo preko njih in si nato vzeli nekaj časa za počitek, morda v čajnici ob skodelici čaja ali celo vodni pipi. Večerja in nočitev.

8. dan: Isfahan
Cel dan bomo posvetili Isfahanu. Mošeja Jameh je izjemen primer islamske umetnosti, kjer lahko spremljamo njen razvoj. Še en biser je palača Chenel Sotun, poslikana z mnogimi zanimivimi prizori, ki nas bodo po svoje presenetili. Lep je tudi park, ki obdaja palačo. Obiskali bomo armensko četrt, ki ima poseben pomen in pripoveduje o usodi tega naroda. Središče tega dela mesta je katedrala Vank. Vsekakor pa se nam bo prileglo tudi nekaj prostega časa, ko lahko preprosto opazujemo vrvež na trgih in ulicah, barantamo za zadnje spominke ali se prepustimo užitkom in umirjenosti starih čajnic. Večerja in nočitev.

9. dan: Isfahan-Abyaneh-Kashan-Teheran
Ostane nam še pot nazaj proti Teheranu. Ustavimo se v izredno slikoviti vasici Abyaneh, kjer se resnično srečamo z iranskim podeželjem. Še en biser na poti bo Kashan z mnogimi lepimi tradicionalnimi stavbami, vrtovi in sijajno islamsko arhitekturo. Po prihodu v Teheran imamo še poslovilno večerjo od prijazne dežele. Nočitev.

10. dan: Teheran- Evropa - Ljubljana 
Po zajtrku prevoz na letališče in polet prek evropskega letališča v Ljubljano.


CENA VKLJUČUJE: polete po programu, polpenzione v hotelih 4*, prevoze po programu, oglede in vstopnine po programu, lokalne spremljevalce, zdravstveno zavarovanje Coris, slovensko spremstvo ter organizacijo potovanja.
DOPLAČILA: enoposteljna soba 290 €, vizum 50 €, priporočljive napitnine 50 € (vodiču na poti). Cena za novoletni odhod naknadno.

POGOJI:

Akontacija: 30 % od osnovne cene.
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 18,00 € na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.


Vizum: Vizum potniki pridobijo na letališču v Teheranu ob vstopu v državo - doplačilo.


Napitnine na poti so priporočene in pričakovane.Izračun upošteva udeležbo najmanj 35, 25 oz 15 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.


 

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

IRAN IN ZAPUŠČINA STARODAVNE PERZIJE

od
1.545,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

IRAN IN ZAPUŠČINA STARODAVNE PERZIJE

od
1.545,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

IRAN IN ZAPUŠČINA STARODAVNE PERZIJE


  • od 1.545,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

ZLATI INDIJSKI TRIKOTNIK Azija

ZLATI INDIJSKI TRIKOTNIK

0/5

od 1.360,00 € Brez DDV: 1.360,00 €

ARMENIJA, GRUZIJA in SVANETI TER AZERBAJDŽAN Azija

ARMENIJA, GRUZIJA in SVANETI TER AZERBAJDŽAN

0/5

od 2.390,00 € Brez DDV: 2.390,00 €

TANZANIJA IN ZANZIBAR Afrika

TANZANIJA IN ZANZIBAR

0/5

od 2.860,00 € Brez DDV: 2.860,00 €

SUMATRA IN SIBERUT Azija

SUMATRA IN SIBERUT

0/5

od 2.150,00 € Brez DDV: 2.150,00 €

UZBEKISTAN

UZBEKISTAN

0/5

od 1.590,00 € Brez DDV: 1.590,00 €

GRUZIJA IN ARMENIJA

GRUZIJA IN ARMENIJA

0/5

od 1.399,00 € Brez DDV: 1.399,00 €

Tags: IRAN, ZAPUŠČINA, STARODAVNE, PERZIJE, Azija