Vabimo vas na potovanje v deželo, katere najsevernejši del je oddaljen od Evrope le nekaj več kot deset kilometrov, pa vendar nam ponuja nešteto nasprotij in delček teh boste spoznali na našem potepanju. Slikovita pot nas bo vodila skozi prelepa kraljevska mesta, kjer nam bo korak zastal v srednjeveških medinah, prepletenih z neštetimi bazarji. Po napornem barantanju bomo zavili v eno izmed mnogih čajnic, kjer se bomo osvežili z metinim čajem. Ogledali si bomo nekaj najlepših severnoafriških kasb, ki so pod okriljem UNESCO-ve svetovne dediščine in naravna kulisa mnogim znanim filmom.

Cena pri najmanj 35 udeležencih: 1.059 Eur


Odhod - 24. 4.  - ZAGOTOVLJENO - podarimo jeep safari v vrednosti 45 Eur


1. DAN večerja SLOVENIJA - MARAKEŠ 
Zbirališče na letališču JP Ljubljana in polet v Marakeš.  Po pristanku ogled »rdečega bisera juga«, kjer je v  času francoskega protektorata v 20. stoletju ekscen trični marakeški paša, znan kot Gospodar Atlasa,  postal veliki ambasador mesta. Marakeš se je vpisal  na turistični zemljevid najbolj glamuroznih mest na  svetu, kjer so si mnoge francoske zvezde postavile  vile v mestu in okolici. Po pristanku prvi ogledi nekaterih znamenitosti: grobnica dinastije Saaditov, ki so  po zatonu Fesa v 16. stoletju Marakeš spet izbrali za  prestolnico, in palača Bahia, ki je dobila ime po ženi  velikega vezirja Si Mousse. Prvi utrip mesta, odličen  metin čaj, obilje barv in vonjav.

2. DAN zajtrk, večerja MARAKEŠ - CASABLANCA - RABAT 
Po zajtrku sledi vožnja proti Casablanci, gospodarskemu središču države, ki so ga kot vzorčni model  načrtovali Francozi. Ti so leta 1993 dogradili tudi  največjo mošejo v državi, ki sprejme 25.000 vernikov  in je posvečena prejšnjemu kralju Hassanu II. Ogled  mošeje Hassana II., velikega arhitekturnega čudeža,  ki ima največji minaret na svetu, visok 210 m. Zapeljemo se do obalnega predela »La Corniche« in se  ustavimo na trgu Mohameda V., ki je upravno središče  Casablance. Sledi vožnja do Rabata.

3. DAN zajtrk, večerja RABAT - MEKNES - VOLUBILIS - FES 
Po zajtrku ogled Rabata, glavnega mesta in političnega središča Maroka. Ogled zunanjosti Kraljeve  palače ter Hasanovega stolpa, minareta nedokončane mošeje Yakuba al-Mansurja in mavzoleja Mohameda V., maroškega sultana in kralja, ki je Maroko v  pogajanjih s Francozi popeljal v neodvisnost. Sledi  še postanek pri kasbi Oudayas, zgrajeni v času dinastije Almohadov, nato pa nadaljevanje v Meknes, ki je  svojo zlato dobo kot vladarska prestolnica doživel v  18. stoletju, ko ga je v »maroški Versailles« povzdignil  sultan Moulay Ismail. Nekaj let pred njegovo smrtjo  naj bi dokončali tudi Bab Mansour, znamenita maroška mestna vrata s čudovitimi mozaiki, ki se nahajajo v  neposredni bližini trga el-Hedim. Zunanji ogled umetnega zbiralnika vode Sahrij Swani, kjer so v ozadju  vidni tudi ostanki kraljevih konjušnic in žitnih kašč,  in mavzoleja Moulaya Ismaila. Nadaljevanje do Volubilisa, nekdanjega rimskega mesta z dobro ohranjenimi mozaiki, ki je vratom Bab Mansour posodil svoje  stebre. Nadaljevanje do Fesa.

4. DAN zajtrk, večerja FES 
Spoznajmo Fes! To maroško kraljevo mesto si je prislužilo naziv Meka zahoda. V verskem in kulturnem  pomenu je pred drugimi mesti, saj je njegova univerza  al-Karaouine iz 9. stoletja najstarejša neprekinjeno  delujoča medresa (islamska izobraževalna ustanova).  V veliki medini starega dela mesta Fes el Bali pod  zaščito UNESCA, ki je med najstarejšimi in največjimi  urbanimi peš conami sveta, si ogledamo zunanjost  mošeje al-Karaouine in mavzoleja Moulaya Idrissa II.  ter medreso Attarine iz zlate dobe Fesa. Spoznamo  tudi stare obrti in se ustavimo v kateri izmed prodajaln v vznemirljivi medini. V Fes el Jedidu občudujemo  zunanjost Kraljeve palače in se sprehodimo skozi staro  judovsko četrt.

5. DAN zajtrk, večerja FES - IFRANE - ERFOUD (JEEP SAFARI)
Po zajtrku se podamo na pot proti naselju Ifrane,  pomembnemu letoviškemu kraju, ki je poznan po  rdečih strehah v alpskem slogu, kjer smučajo tudi  Maročani. Nadaljevanje skozi Midelt in Errachidio  proti Erfoudu. Danes tu srečamo maroške Berbere  ter njihove vasi in črede ovac, gozdove bora, cedre in  zimzelenega hrasta ter nasade oljk, jablan in datljevih  palm. Med vožnjo po neukročeni pokrajini Atlasa nas  ob poti pozdravljajo ksarji in kasbe - nekoč obzidana  mesta in utrdbe na poti proti kraljevim mestom. Prihod v Erfoud, ki je zaradi bližine najlepših saharskih  sipin in slikovitosti pokrajine prizorišče mnogih filmov, med njimi Mumije in Princa Perzije. S terenskimi  vozili se bomo podali na pustolovščino med veličastne  sipine Erg Chebbi (doplačilo), najvišje dosežejo do  150 m višine.* Nastanitev v hotelu, večerja.

* V primeru poznega prihoda in odvisno od ure  sončnega zahoda lahko vožnjo po sipinah s terenskimi  vozili prestavimo v naslednje jutro in skupaj pričakamo sonči vzhod.

6. DAN zajtrk, večerja ERFOUD - POT TISOČERIH KASB - OUARZAZATE
Po zajtrku postanek pri starodavnem namakalnem  sistemu »khettara«, nato nadaljevanje do Visokega  Atlasa in čudovite soteske Todra, ene najspektakularnejših naravnih lepot Maroka. Reka je tukaj urezala  številne kanjone, toda zadnjih 600 m je osupljivih,  saj sonce le zjutraj osvetli dno soteske, ki je ponekod  široka le pičlih 10 m, rožnate stene pa se vzdigujejo  več kot 160 m visoko. Nadaljujemo po »poti tisočerih  kasb« in Dolini vrtnic do mesta Ouarzazate, kjer si od  zunaj ogledamo kasbo Taourirt.

7. DAN zajtrk, večerja OURZAZATE - BERBERSKA VASICA ÄIT BENHADDOU - MARAKEŠ 
Po zajtrku obisk krajevne lekarne, kjer spoznamo kraljestvo začimb, dišav, čajev in arganovega olja. Nato  sledi vožnja do utrjene berberske vasice Äit Benhaddou pod zaščito UNESCA, ki se lahko pohvali s tako  bogato filmografijo kot redki kraji sveta (Lawrence  Arabski, Sodoma in Gomora, Jezus iz Nazareta,  Gladiator in Aleksander). Nadaljevanje čez 2260 m  visoki prelaz Tizi n'Tichka do Marakeša. Že od daleč  pozdravlja minaret največje mošeje v mestu Koutoubia. Prosti čas preživimo v najživahnejšem kotu Afrike,  kot pravijo trgu Djema el-Fna, kjer domačini uživajo v  slastni maroški kuhinji, kupujejo sadje, zdravila in si  mimogrede popravijo zobe, preden prisluhnejo pripovedovalcem zgodb in krotilcem kač.

8. DAN zajtrk MARAKEŠ - LJUBLJANA 
Prosto do prevoza na letališče in vrnitev v Slovenijo.

CENA VKLJUČUJE: 

letalski prevoz na relaciji Ljubljana - Marakeš - Ljubljana, letališke in varnostne pristojbine, vse prevoze po programu, sedem polpenzionov v hotelih 4* (lokalna kategorija), zunanje oglede po programu z lokalnim vodnikom, vstopnine v grobnico dinastije Saaditov, palačo Bahia in medreso Attarine, lokalnega vodnika, spremstvo slovenskega vodnika in organizacijo potovanja. 
Na odhodu 24.4. v ceno vključujemo tudi jeep safari ! 
DOPLAČILA IN POPUSTI:

Doplačila: ob prijavi: enoposteljna soba - 139€ na poti: osnovne napitnine - 45€ (tudi otroci), jeep safari - 45 €, vstopnino v mošejo Hassana II - 13€POGOJI:


Akontacija: 30% od osnovne cene.
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 15 EUR na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.Napitnine na poti so priporočene in pričakovane.Izračun upošteva udeležbo najmanj 35 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa. 


 

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

MAROŠKA PRAVLJICA

od
1.059,00 €

Potniki

1
2
 

MAROŠKA PRAVLJICA


  • od 1.059,00 €


Termini:Morda vas zanima tudi...

MAGIČNI MAROKO Afrika

MAGIČNI MAROKO

0/5

od 879,00 € Brez DDV: 879,00 €

SEJŠELI Afrika

SEJŠELI

0/5

od 1.630,00 € Brez DDV: 1.630,00 €

Tags: MAGIČNI MAROKO, KRALJEVA, MESTA, MAROKO