TERMIN: 23. 8. - 31. 8. 2023

Cena pri najmanj 35 udeležencih: 1.985 EUR
Cena pri najmanj 30 udeležencih: 2.055 EUR
Cena pri najmanj 25 udeležencih: 2.095 EUR
Cena pri najmanj 20 udeležencih: 2.205 EUR

TERMIN: 2. 8. - 10. 8. 2023

Cena pri najmanj 35 udeležencih: 2.190 EUR
Cena pri najmanj 30 udeležencih: 2.260 EUR
Cena pri najmanj 25 udeležencih: 2.300 EUR
Cena pri najmanj 20 udeležencih: 2.410 EUR

1. dan: LJUBLJANA - DUNAJ - BODO
V jutranjih urah zbirališče potnikov na Dolgem mostu in avtobusni transfer do letališča na Dunaju (cena transferja do letališča na Dunaju vključena v ceno potovanja). Sledi polet let preko Osla proti Bodoju, kjer bomo pristali v poznih popoldanskih urah. Bodo je glavno mesto norveške pokrajine Nordland in se nahaja že znotraj Arktičnega kroga. Najprej se bomo zapeljali na goro Ronvik (164m), nad Bodo-jem (zadnji del poti bomo prehodili peš), od koder se nam bo razprostrl čudovit pogled na Lofotsko otočje, otok Landegode, gorovje Brovasstindene na jugu in seveda mesto Bodo pod nami. Nato sledi krajša avtobusna vožnja do Saltenfjorda, kjer bomo priča enemu najbolj nenavadnih naravnih pojavov - najmočnejšemu vodnemu vrtincu na svetu Saltstraumen. Saltstraumen je ozka ožina med dvema fjordoma, ki se nahaja dobrih 30 km južno od Bodoja in ima enega najmočnejših plimskih tokov na svetu. Več kot 3000 kubičnih metrov morske vode se ob menjavi plime in oseke steka skozi 150 m široko ožino vsakih šest ur in ustvarja vrtince v premeru do 10 m. Postanek za ogled tega nenavadnega naravnega pojava. Vrnitev v Bodo ter namestitev v hotelu ter prenočevanje. Večerja proti doplačilu.

2. dan: BODO - LOFOTI (MOSKENES)
Po zajtrku plovba s trajektom na otočje Lofoti. Lofoti veljajo za enega najlepših otočij na svetu. Že med plovbo bomo lahko občudovali mogočno gorato kuliso Lofotskega zidu pred nami. Špičaste gore otočja Lofotov se namreč kakor zid strmo dvigajo iz morja do višine 1000 m, a ko se jim približamo, nas očarajo z razčlenjeno, raznoliko obalo, ljubkimi vasicami in neverjetno scenografijo. Sledi obisk vasice z najkrajšim imenom na svetu - A, ki se nahaja na otoku Mosekenes . Vasica ima zgolj dobrih sto prebivalcev in je najbolj ohranjena ribiška vasica na severu Norveške. Ribolov je več stoletij omogočal preživetje prebivalcem in še danes je ribiška tradicija močno prisotna. To je začutiti na vsakem koraku že zaradi vonja polenovk, ki se sušijo na soncu in ribiških hišic imenovanih Rorbur. Prav sušene polenovke, kot bogato in obstojno živilo, so bile skrivnost uspeha Vikingov. Sprehodili se bomo med tradicionalnimi starimi ribiškimi hiškami pred katerimi so zasidrani tradicionalni leseni ribiški čolni in obiskali muzej polenovk, testirali slovito ribje olje in spoznali nekdaj trdo življenje lofotskih ribičev. Namestitev in prenočevanje. Večerja proti doplačilu.

3. dan: MOSKENES - ANDENES
Zajtrk in nato vožnja čez številne mostove, po prekrasni neokrnjeni naravi, skozi pravljične ribiške vasice Lofotskega arhipelaga, ki sestoji iz sedmih glavni otočkov, ki jih ločujejo fjordi in ozke morske ožine. Zaradi naravnih lepot jim nekateri pravijo kar arktični Karibi. Otočki so povezani s slikovito cesto kralja Olava. Na poti bomo obiskali verjetno najboljši vikinški muzej na svetu - Lofotr Vikingsmuseum. Z Vikingi smo se spoznali v filmih in TV serijah, mogoče smo se o njih učili v šoli, vendar jih nikjer ne bomo tako živo doživeli kot v Lofotr vikinškemu muzeju. Lofotr je največja kulturna attrakcija Lofotov in veliko več kot navaden muzej. Je potovanje v skrivnostno preteklost severnjaškega vročekrvnega ljudstva. Obiskali bomo največje vikinško domovanje, kadarkoli odkrito, spoznali vikinško umetnost in obrt, občudovali vikinško ladjo in si lahko privoščili pijačo bogov - vikinško medico. Sledi nadaljevanje vožnje do Svolvaerja, glavnega mestu Lofotov. Postanek za kosilo. Za ljubitelje dobre hrane je to pravi kraj. Svolvaer ima ene izmed najbolših restavracij na Lofotih. Ne gre zamuditi izjemno okusne trske (sveže polenovke) , ki je lokalno ulovljena in postrežena v mestnih restavracijah. Sledi nadaljevanje vožnje proti Vesteralom. Vesterali so otočje, ki je v severni smeri podaljšek Lofotov. So domovanje kitov, rojstni kraj slovitih ladij Hurtigruten in priljubljeno zavetišče puhastih morskih papig mormonov. Morje Vesteralov je verjetno najbogatejše na svetu, privablja kite, tjulne in številne morske ptice. Potovanje po tej čudoviti zeleni pokrajini v divjem morju proti najsevernejše točke otoka - Andenes-u, ki slovi kot center opazovanja kitov glavačev. Nastanitev v hotelu oz. rorbu hiškah in prenočevanje. Večerja proti doplačilu.

4. dan: ANDENES - SAFARI NA KITE
Dopoldan bomo namenili spoznavanju življenja kitov v severnem morju. Po zajtrku obisk Centra za opazovanje kitov v Andenesu, kjer bomo skozi številne eksponate in multivizijo spoznali življenje in različne vrste kitov in ostale morske favne v tem delu Evrope. Nato se bomo vkrcali na eno izmed ladij ter odpluli na opazovanje kitov glavačev v njihovem naravnem okolju, kjer je verjetnost, da jih bomo uzrli, med 95%-99%. Andenes je najsevernejši, največji in najuspešnejši center za opazovanje kitov glavačev na svetu. Nahaja se namreč tik ob 3 km globoki morski prelomnici na robu kontinentalne plošče, ki zaradi bogastva hrane privablja številne vrste kitov. Safari na kite v Andenesu je unikatna izkušnja, ki vam ustvari spomine, ki trajajo večno. Preostanek popoldneva prosto v Andenesu. Prenočevanje. Večerja proti doplačilu.

Odkrita beseda: V primeru zelo slabih vremenskih razmer na Arktičnem morju safari na kite zaradi vaše varnosti ni izveden. V tem primeru bomo obiskali lokalni polarni muzej in znameniti svetilnik v Andenesu.

5. dan: ANDENES - OTOK SENJA - TROMSO
Po zajtrku prevoz do pristanišča in vkrcanje na trajekt proti otoku Senja. Izkrcanje v Gryllefjordu. Senja je drugi največji otok Norveške, zaradi svoje raznolikosti poznan kot "miniaturna Norveška". Otok je skriti turistični dragulj, nedotaknjen s strani masovnega turizma. Potovali bomo po slikoviti Nacionalni turistični cesti, ki je speljana vzdolž neokrnjene severne obale otoka. Cesta ponuja čudovite razgledne točke nad Bergsfjordom in okoliškimi gorami, kjer se bomo ustavili za prelepe posnetke. Severni del otoka se ponaša tudi z romantičnimi peščenimi plažami in prikupnimi majhnimi ribiškimi vasicami. V Botnhamnu se bomo vkrcali na trajekt in otok zapustili v smeri otoka Kvaloya do arktične prestolnice Norveške - slavnega Tromsa. Mesto se nahaja na skrajnem severnem delu Norveške, kar 350 km severno od Severnega tečajnika. Pozimi slovi kot nepozabna destinacija za opazovanje severnega sija, poleti pa se vse noči koplje v oranžnem soncu in je poznano kot mesto, ki nikoli ne spi. Slovi po dobri hrani, lokalnem pivu, nočnemu življenju in spektakularni naravi, ki ga obkroža. Namestitev v hotelu. Večerja proti doplačilu. Prosto za uživanje nočnega utripa ob oranžnem soncu v živahnem centru mesta.

6. dan: TROMSO - ALTA
Po zajtrku sledi ogled mesta Tromso. V 19. stoletju je dobil nadimek "Pariz severa" zaradi modne usmerjenosti, dekadentne hrane in gamuruznega kulturnega življenja. Še danes ponosno ohranja ta sloves z največjo koncentracijo dobrih restavracij na Norveškem in številnimi festivali. Ogledali si bomo moderno Arktično katedralo (vstopnina za doplačilo) in nato sprehodili po Strogata - glavni peš coni v mestu z lepo ohranjenimi starimi lesenimi hišami v Empire slogu s številnim dekorativnim okrasjem. Po želji in proti doplačilu obisk najbolj severnega akvarija na svetu Polarije, kjer se bomo spoznali z morskimi prebivalci iz Arktičnega morja. Prava atrakcija so prisrčni brkati tjulni. Že sama stavba v obliki ledenih plošč je prava arhitekturna posebnost. Prosti čas za kosilo in nakup spominkov. V zgodnjih popoldanskih urah bomo Tromso zapustili. V večernih urah prihod v Alto, mesto na robu reke Alta, ki je najbolj znana reka za lovljenje lososov na Norveškem. Nastanitev v hotelu in prenočevanje. Večerja proti doplačilu.

7. dan: ALTA - HONNINHSVAG - NORDKAPP
Po zajtrku obisk muzeja na prostem, kjer so razstavljeni več 1000 let stari, v skalo vklesani reliefi, ki pričajo o starodavnih civilizacijah, ki so živele na področju norveškega severa. Vožnja skozi pokrajino Finnmarka. Na poti se bomo zapeljali skozi tunel Fatima, ki je eden najdaljših in najglobjih podmorskih cestnih tunelov v Evropi. Prihod v Honningsvag, mestece v neposredni bližini Nordkappa in nastanitev v hotelu. Pozno kosilo (doplačilo). Prosto za počitek, nakupovanje v številnih lokalnih trgovinicah, pozno kosilo oz. obisk Artico ledenega bara (proti doplačilu). Izklesan iz naravnega ledu laponskih jezer vam bo sredi poletja pričaral pravo polarno izkušnjo. Večerni avtobusni odhod na Nordkapp. Na poti se bomo ustavili pri družini Samijev v tradicionalnih oblačilih. Sledi krajše potovanje po spektakularni pokrajini otoka Mageroy, kamor vsako leto Norveška vojska pripelje na pašo skoraj 4000 severnih jelenov. Z njimi se bomo srečevali na vsakem koraku. Postanki za fotografiranje na poti in pozno večerni prihod na Nordkapp. Ta ikonična destinacija Norveške je najbolj severni del celinske Evrope. Stali bomo na robu 307 m visoke pečine nad oceanom in občutek bomo imeli da smo na koncu sveta. Med nami in Severnim tečajem bo ležalo le otočje Svalbard. Daljši postanek in opazovanje polnočnega sonca na najsevernejši točki Evrope. Obisk Nordkapp centra (doplačilo), ki je vklesan v pečino in kjer si bomo lahko ogledali trodimenzionalen film o Nordkapp-u in pokrajini Finnmarka, razstavo o zgodovini Nordkappa, obiskali najbolj severno kapelico v Evropi, kupovali spominke in se okrepčali v restavraciji. Sledi polnočno doživetje sončnega dotika z arktičnim morjem. Po polnoči povratek v hotel v Honnigsvagu. Prenočevanje.

Odkrita beseda:  Dostop do Nordkappa je sicer brezplačen, a obisk Nordkapp centra je proti doplačilu. Ker bomo na tej lokaciji ostali dlje časa, se toplo priporoča obisk centra, saj je na prostem lahko tudi v vrhuncu poletja zelo hladno in vetrovno. Nikjer v celinski Evropi ni doživetje polnočnega sonca tako monumentalno kot na Nordkappu. Polnočno sonce je na obzorju v terminu od srede maja do konca julija. Ker iz Arktičnega morja pogosto prihaja gosta megla, izkušnja polnočnega sonca ni zagotovljena!

8. dan: HONNINGSVAG - ROVANIEMI
Po zgodnjem zajtrku vožnja proti največji in najsevernejši regiji Finske - Laponski. Postanek v Inariju, ki se nahaja ob istoimenskem jezeru, slednje pa velja za »sveto jezero Laponcev«. Vasica Inari je srce kulture avtohtonega ljudstva Samijev (Laponcev). Obiskali bomo center Samijev in se spoznali z zanimivo kulturo tega ljudstva in vpogledom v arktično naravo sredi katere imajo svoj dom (proti doplačilu). Pot bomo nadaljevali mimo neskončnih finskih gozdov in čistih jezer do prestolnice Laponske - Rovaniemija. Večerni prihod v hotel. Prenočevanje. Večerja proti doplačilu.

Odkrita beseda: Ta dan vključuje daljšo avtobusno vožnjo. Razdalja od Honnigsvaga do Rovaniemija je cca 680 km. Na poti bomo cca . 12 - 14 ur, kar vključuje 9 - 10 ur vožnje z avtobusom, daljši postankek v Inariju in krajše vmesne postanki za osvežitev.

9. dan: ROVANIEMI - DUNAJ - LJUBLJANA
Naše popotovanje po arktični pokrajini ni popolno brez slavnostnega postanka na polarnem krogu in obiska Božička. Po zajtrku se bomo zato odpeljali do bližnje Božičkove vasice, ki velja za uradno domovanje Božička, s katerim se bomo lahko tudi srečali in fotografirali. Na Božičkovi pošti bomo lahko oddali božične voščilnice, ki bodo k naslovniku prispele točno za Božič, slavnostno prestopili Severni povratnik, nakupili še zadnje spominke in si privoščili kosilo. Proti doplačilu obisk bližnje huski farme, kjer nas bodo pričakali pravi sibirski haskiji. Spoznali se bomo s temi ljubečimi, nežnimi, igrivimi in aktivnimi psi, ki so bili v preteklosti neobhodni za potovanje ljudmi po zamrznjeni in zasneżeni pokrajini, danes pa je vožnja s sanmi in haskiji pozimi ena največjih atrakcij za turiste. V opoldanskih urah prevoz na letališče v Rovaniemiju in polet preko evropskih letališč na Dunaj. Avtobusni transfer do Ljubljane (cena transferja vključena v ceno potovanja).

CENA VKLJUČUJE: povratni letalski prevozi (polet vključuje v vsako smer po dva leta) z bližnjega letališča v ekonomskem razredu z vključenimi taksami, letališkimi in varnostnimi pristojbinami in dodatkom za gorivo; povratni avtobusni transfer do letališča na Dunaju, 20 kg osebne prtljage in manjša torba za na letalo, max dimenzij 40 x 20 x 25 cm, 8 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* dvoposteljnih sobah (na Lofotih in Vesteralih glede na razpoložljivost v rorbu hiškah), vožnja s trajektom Bodo - Lofoti in ostale vožnje s trajekti na potiavtobusne prevoze po programu, spremstvo slovenskega vodnika/spremljevalca, povratni avtobusni transfer Ljubljana - Dunaj - Ljubljana, organizacijo potovanja.

DOPLAČILA (ob prijavi): enoposteljna soba: 495 EUR/osebo, 7 x večerja in 1 x pozno kosilo v Honningsvagu: 295 EUR/osebo, vstopnina za Ribiški muzej na Lofotih: 11 EUR/odrasli, 8 EUR otroci 6 - 17 let, Vstopnina za Vikinški muzej na Lofotih: 19 EUR/odrasli, 14 EUR otroci 6 - 15 let, safari na kite v Andenesu: 140 EUR/odrasli, 100 EUR/osebo otroci 5 - 13 let, 55 EUR/osebo otroci 1 - 4 let, arktična katedrala Tromso: 7 EUR/osebo odrasli, otroci pod 12 let brezplačno, vstopnina za Nordkapp kompleks: 30 EUR/odrasli, 9 EUR/osebo otroci 5 - 15 let,  vstopnina za Sami center in muzej v Inari-ju : 15 EUR/odrasli, 7 EUR/osebo otroci 7 - 17 let.

Opomba: Sever Norveške je zelo redko poseljen. Prenočevali bomo večinoma v manjših krajih z omejenimi možnosti prehranjevanja. Iz tega razloga toplo priporočamo doplačilo za večerje v organizaciji organizatorja.

POPUST: 1. otrok do 12 let na dodatnem ležišču v spremstvu dveh odraslih oseb 160 EUR; 2. otrok do 12 let na dodatnem ležišču v spremstvu dveh odraslih oseb - na vprašanje.

Opomba: zaradi prilagajanja letalskim prevozom in v primeru nepredvidenih okoliščin si pridržujemo pravico do spremenjenega programa.  Opomba: Na odhodih 2.8. in 23.8. , kljub še zmeraj zelo dolgim sončnim večerom, sonce tudi na severu Norveške zaide pred polnočjo. Na odhodu 23.8. je prihod v Bodo v poznih večernih urah, zato v tem terminu ogled pojava morskih vrtincev Saltstraumen odpade.


POGOJI:

Akontacija: 30 % od osnovne cene.
Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko:
Premije: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf


Izračun upošteva udeležbo najmanj 35, 30, 25 oz. 20 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih januarja 2023. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.
Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

ARKTIČNA NORVEŠKA PRAVLJICA Z NORDKAPOM, LOFOTI IN SAFARIJEM NA KITE – 9 DNI

od
1.985,00 €

Potniki

1
2
 

ARKTIČNA NORVEŠKA PRAVLJICA Z NORDKAPOM, LOFOTI IN SAFARIJEM NA KITE – 9 DNI


  • od 1.985,00 €Morda vas zanima tudi...

NAJLEPŠI NORVEŠKI FJORDI IN OSLO - 8 DNI

NAJLEPŠI NORVEŠKI FJORDI IN OSLO - 8 DNI

0/5

od 1.469,00 € Brez DDV: 1.469,00 €

PO SKANDINAVSKIH PRESTOLNICAH - 7 DNISkandinavija

PO SKANDINAVSKIH PRESTOLNICAH - 7 DNI

0/5

od 1.149,00 € Brez DDV: 1.149,00 €

LEGOLAND, ANDERSEN IN VIKINGI – 5 DNIDanska

LEGOLAND, ANDERSEN IN VIKINGI – 5 DNI

0/5

od 965,00 € Brez DDV: 965,00 €

SKANDINAVSKE PRESTOLNICE - SEVERNA OBZORJA - 8 DNISkandinavija

SKANDINAVSKE PRESTOLNICE - SEVERNA OBZORJA - 8 DNI

0/5

od 765,00 € Brez DDV: 765,00 €

BALTSKE DRŽAVE - 8 DNI (bus-avio)

BALTSKE DRŽAVE - 8 DNI

0/5

od 970,00 € Brez DDV: 970,00 €

SKANDINAVSKE PRESTOLNICE IN GOTEBORG - 5 DNI Skandinavija

SKANDINAVSKE PRESTOLNICE IN GOTEBORG - 5 DNI

0/5

od 1.015,00 € Brez DDV: 1.015,00 €

OSLO IN BERGEN - 5 DNInorveška

OSLO IN BERGEN - 5 DNI

0/5

od 1.395,00 € Brez DDV: 1.395,00 €

PO SKANDINAVIJI DO NORDAKAPPA IN PRESTOLNICE - 14 DNISkandinavija

PO SKANDINAVIJI DO NORDAKAPPA IN PRESTOLNICE - 14 DNI

0/5

od 1.979,00 € Brez DDV: 1.979,00 €

Tags: Fjordi, Oslo, Skandinavija, Norveška, Finska,