Daleč na severu vabi otočje Aland, ki se po lepotah lahko kosa z jadranskimi otoki. Finski otoški arhipelag Aland se razteza v Baltskem morju med Švedsko in Finsko. Otočje, ki ga sestavlja kakih 6500 večinoma nenaseljenih otokov je najbolj sončna regija v severni Evropi. To pravljično otočje je skriti dragulj Finske, pravzaprav prava finska skrivnost, ki je marsikateremu Evropejcu in celo Fincu nepoznana.

Otoki se postavljajo z bujnimi travniki in pašniki, na katerih kraljujejo srne in jeleni, nad njimi pa belorepi orli. Neokrnjeni otoški gozdovi so pravi gobarski raj in polni gozdnih sadežev. Otoki imajo tudi romantične peščene in granitne plaže. Vmes so redko posejane rdeče hiške v katerih živi vsega 30.000 prijaznih lokalnih prebivalcev. Imajo svojo zastavo, lastno zakonodajo, registrske tablice in svoje poštne znamke ter govorijo Švedsko. Zemlje tujcem ne prodajo. Prebivalci so izjemno ponosni na svojo lokalno, na otokih pridelano hrano in lastno izjemno pivo, ki ga varijo na otoku, vse več pozornosti pa vzbuja njihovo jabolčno vino in jabolčna vodka Alvados.

Na otokih nas obdaja nenavaden občutek kot da smo v drugem svetu – svetu severne tajge, rdečih granitnih pečin in prostranega smaragdnega morja. Otoki so pravo kraljestvo za uživanje v naravi in v aktivnostih kot so kolesarjenje, pohodništvo, vožnje s kajaki ter sprostitev na plaži ali v tradicionalni finski savni.

Te čudovite mini aktivne kolesarske počitnice na otočju Aland smo vam pripravili v kombinaciji z odkrivanjem skritih in manj poznanih znamenitosti prelepe švedske prestolnice Stockholm. Tudi če ste Stockholm že obiskali, ga boste na tem potovanju doživeli na drugačen in nepozaben način.

TERMINI: 22. 6. - 29. 6., 6. 7. - 13. 7., 17. 8. - 24. 8. 2023

Cena pri najmanj 19 udeležencih: 1.390 EUR
Cena pri najmanj 10 udeležencih: 1.470 EUR


1. dan: LJUBLJANA – STOCKHOLM

Zbor potnikov v jutranjih urah na mednarodnem letališču Reka (Krk) (organiziran transfer iz Ljubljane proti doplačilu). Sledi direkten let proti Stockholmu. Po pristanku se bomo z avtobusom podali na ogled švedske prestolnice. Stockholm je nevesta severa, ki »lebdi na vodi«, saj leži na 14 otokih.  V mestni četrti Ostermalm bomo obiskali najbolj slovito mestno tržnico. Pravijo da lokalna hrana odseva deželo in njeno kulturo. Obisk najbolj legendarne Stockholmske  tržnice s hrano ne le da nam bo približal življenje Švedov, ampak si bomo lahko privoščili tudi okusen in svež obrok. Salushallen nudi verjetno najboljšega lososa v mesu, poleg tega pa še pri Švedih popularno divjačinsko meso severnih jelenov, divjih svinj in ostalo svežo lokalno hrano. Proglašena je bila za sedmo najboljšo tržnico s hrano na svetu. Po večletni obnovi so to čudovito tržnico iz leta 1888, nedavno ponovno odprli. Ko se bomo okrepčali z lokalnimi jedmi, se bomo podali na panoramski avtobusni ogled mestnih znamenitosti: polotoka Djurgarden s slovitimi muzeji kot so Abba, Vasa, muzej na prostem Skansen…, otoka Skepsholmen, parlamenta Riksdag. Postanek bomo naredili pri  Stockholmski mestni hiši,  kjer vsako leto v decembru organizirajo Nobelov banket. Stolp mestne hiše s tremi kronami na vrhu je simbol Stockholma. Nanj se bomo povzpeli po skoraj 400 stopnicah in uživali v čudovitem razgledu (vstopnina vključena v ceno potovanja). Nato se bomo zapeljali skozi stari del mesta Gamla Stan v bohemsko četrt Stockholma – Sodermalm, kjer je bila rojena Greta Garbo. Sprehod po panoramski potki Monteliusvagen, ki je speljana po robu grebena nad mestom in slovi kot eno najbolj romantičnih lokacij v mestu s prelepim razgledom na mesto spodaj. Avtobusni prevoz do hotela. Namestitev in večerja v hotelu (doplačilo).

2. dan: STOCKHOLM
Zajtrk v hotelu. Z javnim prevozom se bomo podali do ene največjih znamenitosti Stockholma - Ericsson Globe Arene (Avicii Arene) , ki je največja sferična stavba na svetu. Z nenavadno stekleno gondolo Skyview, ki je speljana po njenem zunanjem plašču se bomo dvignili 130 m nad mesto in uživali v enkratnem razgledu (cena gondole vključena v ceno programa). Sledi ogled starega mestnega jedro Gamla Stan. Gamla Stan sega nazaj v 13. stoletje. Ulice so ozke. Hiše visoke. Sprehodili se bomo po tej in oni srednjeveški ulici, ki so polne trgovin s spominki in elegantnih butikov, restavracije pa so našle svoje prostore v bivših srednjeveških kleteh.  Obiskali bomo Stortorget - glavni trg, kjer v nekdanji borzni hiši iz 18 stoletja danes Nobelov muzej. »Pretlačili« se bomo skozi Marten Troztigis Grand, ki je s svojimi 90 cm najožja ulica v mestu. V Gamla Stanu se nahaja tudi kraljeva palača, ki sodi s svojimi več kot 600 sobami med največje naseljene zgradbe na svetu. Mogoče nam uspe ujeti slikovito menjavo kraljeve straže. Nekaj prostega časa za tradicionalno švedsko fiko ali pozno kosilo. Sledi obisk enega najbolj nenavadnih Stockholmskih muzejev – srednjeveškega muzeja, ki se nahaja v podzemnih prostorih v bližini švedskega parlamenta. Izjemne srednjeveške najdbe so odkrili ko so kopali temelje za nov parlament. Rekonstruirane srednjeveške hiše, ulice in originalno pokopališče ter vojna ladja pričajo o moči švedske prestolnice v preteklih stoletjih (vstopnina vključena v ceno potovanja). Dan bomo zaključili z izjemno popularno dvourno vožnjo z ladjico pod mostovi Stockholma (doplačilo). Vrnitev v hotel z javnim prevozom. Večerja v hotelu (doplačilo). Prenočevanje.

3. dan: STOCKHOLM – ALANDSKI OTOKI (MARIEHAMM)
Po zgodnjem zajtrku avtobusni transfer do pristanišča v Stockholmu. Z luksuznim trajektom bomo skozi čudoviti Stockholmski arhipelag zapluli proti Alandskemu otočju.. Ladja je pravi plavajoči hotel z restavracijami in trgovinicami in nepozabnimi razgledi nad okoliškimi otoki. Popoldanski prihod v Mariehamm in namestitev v hotelu. Sledi peš ogled mesta. Mariehamm je glavno mesto Alandskih otokov, nahaja se na največjem otoku Fasta in ima vsega 12.000 prebivalcev. V mestu vlada prav posebno otoško vzdušje, Mestece sestavlja le nekaj ulic, obdanih z nizkimi lesenimi hišami. Povzpeli se bomo na hrib Badhusberget od koder se razprostira lep pogled nad mestecem, se sprehodili po Esplanaden promenadi in Sodragatan uličici z lesenimi hiškami, v peš coni Torggatan,v centru kjer so restavracije, trgovinice in kavarne si bomo privoščili dobro lokalno pivo ali jabolčno vino ter se sprehodili še mimo parlamenta Alandskih otokov do kipa ruske carice Marie Alexandrovne, po kateri je mesto dobilo ime ter  obiskali četrt pomorščakov Sjokvarteret z lesenimi čolnarnami in lesenimi starimi čolni. Vrnitev v hotel. Nekaj prostega časa za osvežitev in počitek. Večerja z izbranimi tradicionalnimi jedmi v priznani restavraciji v Maiehammu (doplačilo).

4. dan: KOLESARSKA TURA NA OTOK JARSO
Po zajtrku se bomo iz Mariehamma na ogled podali s kolesi. Pot nas bo vodila deloma ob obali skozi lepo otoško pokrajino, čez številne majhne otočke vse do slikovitega otoka Jarso. Vmes se bomo ustavili na otočku Nato in se sprehodili skozi Nato naravni rezervat (prijetna in nenaporna krožna pot, dolžine cca 3 km). Nato otoček slovi po bujnem rastju, cvetočih travnikih z divjimi orhidejami in pašniki. Vse naokrog nas bodo obdajale leske s slastnimi lešniki. Na otoku gnezdijo tudi številne redke ptice. Pot bomo nadaljevali do otočka Jarso in si privoščili postanek v pravljični kavarnici Stickstugan. Po otočku je speljana peš potka, ki vodi  vse do obale, od koder bomo lahko občudovali trajekte na poti med Stockholmom in Helsinki. Vračamo se po isti poti. Kolesarska tura je nezahtevna. V celoti bomo prekolesarili cca 20 km. Teren je ravninski. Po prihodu nazaj v Mariehamm prosto za kosilo, obisk savne in/ali počitek ter skok v Baltik na prijetni bližnji mestni plaži Lilla Holmen. Zvečer romantična vožnja z ladjico in večerja na ladji s poudarkom na svežih morskih jedeh (doplačilo).

5. dan: KOLESARSKA TURA DO GRADU KASTELHOM
Po zajtrku bomo nadaljevali s kolesarskim potepanjem po Alandskem otočju. Podali se bomo do edinega gradu na otočju - Kastelholm. Grad je bil zgrajen v 14. stoletju, kasneje pa ga je švedski kralj Gustav Vasa uporabljaj kot kraljevo lovsko kočo. V neposredni bližini gradu si bomo ogledali muzej na prostem, kamor so prenesli številne tradicionalne stare kmečke hiške  in mline na veter  iz Alandskega otočja in je lep prikaz lokalnega načina življenja v preteklih stoletjih. Ogledali si bomo se stari otoški zapor in nato obiskali najslavnejšo restavracijo in destilarno na otoku - Smakbyn. Njen lastnik Michael “Micke” Bjorklund je eden najboljših skandinavskih kuharskih mojstrov. Degustacija lokalnih likerjev (doplačilo) in po želji kosilo. V poznih popoldanskih urah povratek v Mariehamm s kolesom. Večerja v priznani restavraciji v Mariehammu. Prenočevanje. Kolesarska razdalja celotnega izleta znaša cca 55 km. Teren je ravninski.

6. dan: PROST DAN ZA INDIVIDUALNE KOLESARSKE IZLETE
Po zajtrku prosto za samostojne kolesarske ture po otoku, ki si jih boste zastavili s pomočjo nasvetov našega vodnika glede na vašo kondicijsko sposobnost. Po želji seveda skupinski kolesarski izlet po dogovoru z vodnikom.
Ta dan ni organizirane skupinske večerje, kar vam omogoča da ob dolgem poletnem dnevu podaljšate vaše potepanje po otoku v večerne ure. V mestecu Mariehamm se nahajajo številne restavracije, kjer si lahko privoščite večerjo po vašem okusu in željah.

7. dan: MARIEHAMM – STOCKHOLM
Po zajtrku nekaj prostega časa za zadnje nakupe v mestu, nato pa se bomo odpravili na ogled  ter ogled muzejske ladje Pommern. Skoraj sto metrov dolga tovorna jadrnica Pommern je zasidrana v pristanišču glavnega mesta in daje videz, kot da bo vsak trenutek izplula.  Toda žal le spominja na čase, ko so se otočani postavljali z enim najmogočnejših trgovskih ladjevij v Evropi. Po svetovnih morjih je začela pluti leta 1903 in je vse do konca druge svetovne vojne jadrala med Avstralijo in Veliko Britanijo, potem pa so jo kot muzejski primerek prepeljali na Aland. Leseno jadrnico so obnovili do zadnjih podrobnosti. V njenih kajutah je mogoče občudovati tudi številne fotografije, ki so nastale med prečenjem oceanov. Ladja je res plula pod srečno zvezdo, saj je srečno preživela obe svetovni vojni, ter v vseh letih ni izgubila niti enega člana posadke. Z njo je upravljalo 26 mornarjev, za pot med Avstralijo in Evropo pa so potrebovali dobrih sto dni. Štiri jambornica je eden najbolj zanimivih muzejev Alandskih otokov in je bila pred leti razglašena za najboljši muzej na Finskem (vstopnina vključena v ceno potovanja).  
V popoldanskih urah vkrcanje na trajekt in plovba proti Stockholmu s prihodom v večernih urah. Pozno kosilo oz. večerja na ladji (doplačilo). Večerje na skandinavskih trajektih so pravo gurmansko razvajanje. Po pristanku v Stockholmu sledi avtobusni transfer do hotela in prenočevanje.

8. dan: STOCKHOLM - LJUBLJANA
V hotelu bomo prevzeli zajtrk za na pot. V zgodnjih jutranjih urah sledi transfer do letališča in polet proti domu. Po pristanku na Reki (Krk) sledi organiziran avtobusni transfer do Ljubljane (doplačilo).

CENA VKLJUČUJE: povratni letalski prevoz z bližnjega letališča v ekonomskem razredu z vključenimi taksami, letališkimi in varnostnimi pristojbinami in dodatkom za gorivo; 20 kg osebne prtljage in manjša torba za na letalo, max dimenzij 40 x 20 x 25 cm, 7 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah, povratna vožnja z ladjo Stockholm – Mariehamm – Stockholm, avtobusne prevoze po programu, vse vstopnine po programu (Stolp mestne hiše Stockholm, Skyview gondola, Srednjeveški muzej Stockholm, muzejska ladja Pommern, etno vas na Alandskih otokih), spremstvo slovenskega vodnika/spremljevalca in organizacijo potovanja.

Možna doplačila (ob prijavi): enoposteljna soba 330 EUR/osebo, tri dnevni najem koles in čelade na Alanskem otočju 68 EUR/ osebo, izlet z ladjico pod mostovi Stockholma 32 EUR, ogled destilarne in degustacija likerjev na Alandskih otokih 35 EUR /osebo (alkoholne lokalne pijače) oz. 15 EUR /osebo (brezalkoholne lokalne pijače), kulinarični paket šest  večerij (2 x večerja v hotelu Stockholm, 2 x večerja v priznani restavraciji v Mariehammu, 1 x večerni izlet z ladjico z večerjo na ladji v Mariehammu, 1 x večerja oz pozno kosilo na ladji Mariehamm – Stockholm  330 EUR na osebo, doplačilo za manjšo skupino od 10 do 14 potnikov 80 EUR/osebo, prevoz Ljubljana – letališče – Ljubljana: 60 EUR na oseb.

Doplačila na licu mesta: cena celodnevne karte javnega prevoza v Stockholmu drugi dan potovanja (približno 15 EUR). 

Popsuti za otroke na dodatnih ležiščih: program je prvenstveno namenjen parom, samskim, prijateljem in prijateljicam,  zato v programu popusti za otroke niso opredeljeni in dodatna ležišča niso predvidena. So pa otroci tudi dobrodošli, vendar so dodatna ležišča na vprašanje.

Opomba: zaradi prilagajanja letalskim prevozom in v primeru nepredvidenih okoliščin si pridržujemo pravico do spremenjenega programa.

PREDVIDENE ČASOVNICE LETOV:


  • 10:00 REKA (KRK)  –  12:30 STOCKHOLM ARLANDA (direktni let 2 uri in 30 minut)
  • 06:55 STOCKHOLM ARLANDA – 09:35 REKA (KRK)    (direktni let 2 uri in 40 minut)

POGOJI:
Akontacija: 30 % od osnovne cene.
Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko:
Premije: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Izračun upošteva udeležbo najmanj 19 oz. 10 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih aprila 2023. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

BEALANDSKI BISERI - KOLESARJENJE PO ALANDSKEM OTOČJU IN STOCKHOLM DRUGAČE – 8 DNI

od
1.390,00 €

Potniki

1
2
 

BEALANDSKI BISERI - KOLESARJENJE PO ALANDSKEM OTOČJU IN STOCKHOLM DRUGAČE – 8 DNI


  • od 1.390,00 €Morda vas zanima tudi...

PO SKANDINAVSKIH PRESTOLNICAH - 7 DNISkandinavija

PO SKANDINAVSKIH PRESTOLNICAH - 7 DNI

0/5

od 1.149,00 € Brez DDV: 1.149,00 €

SKANDINAVIJA IN NORDKAPP - 14 DNI

SKANDINAVIJA IN NORDKAPP - 14 DNI

0/5

od 1.390,00 € Brez DDV: 1.390,00 €

LAPONSKA - Božiček in arktična doživetja 3 DNI Finska

LAPONSKA - Božiček in arktična doživetja - 3 DNI

0/5

od 1.069,00 € Brez DDV: 1.069,00 €

SKANDINAVSKI IN BALTSKI DVOJČEK - 11 DNI

SKANDINAVSKI IN BALTSKI DVOJČEK - 11 DNI

0/5

od 1.190,00 € Brez DDV: 1.190,00 €

Tags: Švedska, Skandinavija