ISTANBUL

Kako so se menjavala imena od Bizanca, Konstantinopolisa do Istanbula? Zakaj Carigrad? Kdaj in kako so Turki dobili priimke? Zakaj se Bospor imenuje »prehod krav«? Kje je najboljši kebab? Ste vedeli, da je Turčija dežela čaja? Obiščite »Mesto vseh mest« in poiščite odgovore na številna vprašanja. Sprehodite se skozi zgodovino, uživajte v kulinariki in spoznajte mesto iz 1001 noči!
Istanbul je mesto, ki nikoli ne spi, kozmopolitska metropola, kjer vsak najde nekaj, kar ga bo navdušilo, pa naj bo to romantika osvetljenih mostov, bogata zgodovina, ki preži na vsakem koraku, gurmanske dobrote na tržnici ali v odličnih restavracijah, opojne dišave, živahno nočno življenje, umetnost barantanja na živopisnih tržnicah…To je mesto, kjer se moderno prepleta s tradicionalnim in mesto, ki ima v svoji duši Orient in zahod.

3 DNI I 2 NOČI >>>>> Cena: 279 EUR /oseba

4 DNI I 3 NOČI >>>>> Cena: 309 EUR /oseba


Samo za rezervacije od 17.1. do 27.1.2022 oz. do zapolnitve mest !

Datum potovanja: med 24. januarjem 2022 in 7. junijem 2022


ODHODI MOŽNI PO VOZNEM REDU!

Predlog za 3 – dnevni obisk Istanbula:

1. dan: LJUBLJANA -  ISTANBUL
Prihod na ljubljansko letališče dve uri pred poletom. Polet v Istanbul. Namestitev v hotelu. Sprehod po osvetljenem mestu.

2. in 3. dan:  ISTANBUL, ZNAMENITE TRŽNICE, KRIŽARJENJE PO BOSPORJU, OPOJNE VONJAVE ORIENTA
Pred vami bosta dneva namenjena raziskovanju enega od najbolj zanimivih mest na svetu. Predlagamo vam, da obiščete glavne mestne znamenitosti kot so Modra mošeja, cerkev Sv. Modrosti (Hagia Sofia - dolgo časa največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes muzej), palača Topkapi (palača osmanskih sultanov, danes muzej z zbirkami porcelana, draguljev, orožja in drugih dragocenosti), nekdanji Hipodrom, podzemna cisterno Yerebatan Saray…
Lahko si boste ogledali veličastno mošejo Sulejmana Veličastnega, obiskali moderni del mesta Taxim, se spustili po ozkih ulicah starega mesta na obalo Zlatega roga do egiptovske tržnice začimb, kjer vas bodo prevzele vonjave Orienta – dišave, začimbe in vrvež trgovskega središča mesta.
Lahko se odločite za križarjenje po Bosporju, morski ožini med Evropo in Azijo in seveda ne pozabite obiskati znamenito pokrito tržnico Kapali čaršija, največjo na svetu, kjer se boste poskusili z orientalskim barantanjem, spili čaj ali kavo in se sprehajali med več kot 5000 trgovinicami, zlatarskimi delavnicami in prodajalnami spominkov, keramike, usnja, tekstila. Seveda je Istanbul tudi mesto, ki vas z lahkoto premami z nakupi. Predlagamo, da obiščete tudi Areno Sinan Erdem Sport, kjer se je odvijala nedavna slovenska košarkarska pravljica. Zvečer se sprehodite po starem delu mesta do Sultanahmeta, kjer boste lahko opazovali osvetljene minarete in palače nekdanje prestolnice treh imperijev. Polet letala  proti Ljubljani.

Predlog za 4 – dnevni obisk Istanbula:

1. dan: LJUBLJANA -  ISTANBUL
Prihod  na  ljubljansko  letališče dve uri pred poletom. Polet v Istanbul.  Namestitev  v  hotelu. Večerni sprehod po osvetljenem mestu.  

2.  in  3.  dan:   ISTANBUL,  ZNAMENITE  TRŽNICE,  KRIŽARJENJE  PO  BOSPORJU,  OPOJNE  VONJAVE ORIENTA
Pred vami bosta dneva namenjena raziskovanju enega od najbolj zanimivih mest na svetu. Predlagamo vam, da obiščete glavne mestne znamenitosti kot so Modra mošeja, cerkev Sv. Modrosti  (Hagia  Sofia  -  dolgo časa največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes muzej),  palača Topkapi  (palača osmanskih  sultanov,  danes  muzej  z  zbirkami  porcelana, raguljev,  orožja  in  drugih  dragocenosti),  nekdanji Hipodrom,  podzemna  cisterno  Yerebatan  Saray...  Lahko  si  boste  ogledali veličastno  mošejo  Sulejmana Veličastnega, obiskali moderni del mesta Taxim,  se spustili po ozkih ulicah starega mesta  na obalo Zlatega roga  do  egiptovske  tržnice  začimb,  kjer  vas  bodo  prevzele  vonjave  Orienta  –  dišave,  začimbe  in  vrvež trgovskega središča mesta. Lahko se odločite za križarjenje po  Bosporju, morski ožini med Evropo in Azijo in seveda  ne  pozabite  obiskati  znamenito pokrito tržnico Kapali čaršija, največjo na svetu, kjer boste lahko poskusili z orientalskim barantanjem, spili čaj ali kavo in se sprehajali med več kot 5000 trgovinicami, zlatarskimi delavnicami in prodajalnami spominkov, keramike, usnja, tekstila. Zvečer predlagamo sprehod po starem delu mesta do Sultanahmeta, kjer boste opazovali osvetljene minarete in palače nekdanje prestolnice treh imperijev. Seveda  je  Istanbul  tudi  mesto,  ki  vas  z  lahkoto  premami  z  nakupi.  Predlagamo, da obiščete tudi  Areno  Sinan Erdem Sport  kjer se je odvijala nedavna slovenska košarkarska pravljica.  
 
4. dan: ISTANBUL - LJUBLJANA
Zajtrk. Polet letala proti Ljubljani.

**************************************************************************************

POGOJI ZA VSTOP V TURČIJO

Vstop v Turčijo se brez napotitve v karanteno in brez predložitve negativnega izvida PCR testa omogoči:

-     osebam, ki predložijo potrdilo o cepljenju zoper COVID-19 v angleškem ali turškem jeziku, in je od prejema drugega oz. zadnjega odmerka cepiva Comirnaty Biontech/Pfizer, Moderna, Astra Zeneca ali Johnson+Johnson/Jansses, minilo najmanj 14 dni in mora vsebovati sledeče podatke: ime in priimek potnika, rojstni datum, identifikacijo oz. podatke in kontakt uradnega laboratorija oz. zdravstvene organizacije/organa, ki je izvedel cepljenje, naziv vrste cepiva ter navedeni datum prejema obeh/dveh odmerkov cepiva.

-    osebam, ki so v obdobju 6 mesecev pred prihodom v Turčijo preboleli COVID-19. Osebe predložijo potrdilo zdravnika v angleškem, ali turškem jeziku, da so preboleli COVID-19 ali potrdilo o pozitivnem PCR testu in od začetka simptomov ali pozitivnega testa ni minilo več kot 6 mesecev. Potrdilo mora vsebovati sledeče podatke: ime in priimek potnika, rojstni datum, datum pozitivnega testa, identifikacijo oz. podatke in kontakt zdravstvene organizacije/organa, ki potrjuje prebolelost v primeru zdravniškega potrdila oz. pozitivni izvid PCR testa v angleškem ali turškem jeziku (ki mora vsebovati: ime in priimek potnika, datum in uro testa, identifikacijo oz. podatke in kontakt uradnega laboratorija oz. zdravstvene organizacije/organa, ki je izvedel test, uporabljeno tehniko za izvedbo testa ter pozitivni rezultat testa).

Slovenski potniki, ki nimajo potrdila o cepljenju ali prebolelosti (kot zavedeno v prejšnjih točkah) morajo ob prihodu v Turčijo obvezno predložiti negativen HAG (hitri antigenski test), ki ni starejši od 48 ur ali PCR test, ki ni starejši od 72 ur pred prihodom/pristankom v Turčiji (otroci do 6. leta v spremstvu s starši testa ne potrebujejo). Potrdilo mora biti v pisni ali elektronski obliki in izdano v angleškem ali turškem jeziku ter mora vsebovati sledeče podatke: ime in priimek potnika, datum in uro testa, identifikacijo oz. podatke in kontakt uradnega laboratorija oz. zdravstvene organizacije/organa, ki je izvedel test, uporabljeno tehniko za izvedbo testa ter negativni rezultat testa. Samoplačniški test z obveznim naročanjem lahko opravite v pristojnih zavodih, zdravstvenih domovih in bolnicah – potrjen negativni HAG test ne sme biti starejši od 48 ur oz. potrjen negativni PCR test ne sme biti starejši od 72 ur od pristanka na letališči v Turčiji.
    
Dodatno potrebuje VSAK POTNIK (tudi za otroke do 6. leta) V OBDOBJU ZNOTRAJ 72 UR PRED VSTOPOM V TURČIJO izpolniti ZDRAVSTVENI obrazec (zaradi samih postopkov pridobivanja QR kode), ki ga najdete na povezavi https://register.health.gov.tr/.  Vsak potnik, mora izpolniti formular. Obrazec je v angleškem jeziku in ga izpolni vsaka oseba posamezno (odrasle osebe in otroci). Pomembno je, da v obrazec navedete tisti potovalni dokument s katerim boste potovali oz. se zglasili na letališču. V koraku kjer navajate naslov oz. City/District v primeru potovanja na področje Turške rivijere pod City izberete Antalya in nato District oz. območje, kjer se nahaja vaša nastanitev/hotel ter ročno vnesete telefonski kontakt in naslov nastanitve/hotela. Po izpolnitvi obrazca boste v zadnjem koraku prejeli potrdilo o uspešno izpolnjenem obrazcu ter QR kodo (prosimo, da le-to shranite ali natisnite), katero morate obvezno predložiti letališkemu osebju (tiskana ali mobilna verzija) ob pristanku v Turčiji (brez omenjene kode v državo ne morete vstopiti). Izpolnitev spletne najave za vstop v Turčijo je zavezujoča za vse potnike.

POGOJI ZA VSTOP V SLOVENIJO

Vstop v Republiko Slovenijo se omogoči:

-    osebi, ki predloži potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Comirnaty Biontech/Pfizer preteklo najmanj 7 dni, Moderna najmanj 14 dni, Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V najmanj 14 dni, CoronaVac Sinovac Biotech najmanj 14 dni, COVID-19 Vaccine Sinopharm najmanj 14 dni in od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca Vaxzevria AstraZeneca in Covisshield Serum Institute of India/Astra Zeneca najmanj 21 dni in od odmerka cepiva Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni;

-    osebi, ki predloži potrdilo o pozitivnem PCR izvidu testa na SARS-CoV-2, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;

-    osebi, ki se je najkasneje v 8 mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepila vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Ta cepiva so: Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna, Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag, Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech in COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm. Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju. Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu šteje kombinacija: dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelosti.

Predložite lahko tudi EU COVID digitalno potrdilo, ki mora izpolnjevati pogoje glede na zgornje 3 alineje oz. vstopne pogoje.
Potniki, ki nimajo ob prihodu iz Turčije potrdila o cepljenju ali prebolelosti (kot zavedeno v prejšnjih točkah) in ob prehodu meje predložijo negativen HAG (hitri antigenski test) opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali PCR COVID-19 test, opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo in je opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ne bodo napoteni v karanteno. HAG test lahko opravite pred povratkom v Turčiji v certificiranih zdravstvenih zavodih ali ob povratku na letališču JP Brnik.

Ob povratku na letališče Jože Pučnik Brnik je mogoče HAG test opraviti na letališču JP Brnik po pristanku letala v Sloveniji po ceniku upravljalca letališča JP Brnik Fraport Slovenija (12,00€) – plačilo izključno s plačilno kartico. Več informacij najdete na spletni strani: https://www.lju-airport.si/sl/letalisce/storitve/testiranje-na-covid-19/. Testiranje je samoplačniško, obvezno potrebujete kartico zdravstvenega zavarovanja. Čas potreben za rezultat testa je okrog 30 min. Na rezultate testiranja počakate v brezcarinskem prostoru potniškega terminala (pred prehodom meje). Testiranje oz. negativni COVID-19 test je obvezen za otroke od dopolnjenega 15. leta naprej.
Potnike, ki prihajajo v Slovenijo iz Turčije in ob prehodu meje ne predložijo dokazil iz zgornjih točk (cepljenje, prebolelost, negativni HAG ali PCR test) zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset (10) dni. Če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene testira s PCR testom na prisotnost SARS-CoV-2 in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti šele peti dan po napotitvi v karanteno na domu.
Dodatno priporočamo izpolnitev PLF (Passenger Locator Form) obrazca za vstop v Slovenijo, ki ga izpolni VSAK POTNIK posebej, in ga najdete na povezavi https://app.euplf.eu/#/.
Vsak potnik, se mora najprej registrirati oz. urediti profil, ter prejeti potrditveno elektronsko sporočilo za uporabo aplikacije in nato izpolniti formular. Obrazec je v slovenskem ali angleškem jeziku in ga izpolni vsaka oseba posamično (tako odrasle osebe, kot otroci). Po izpolnitvi obrazca boste prejeli potrditveno s QR kodo, katero predložite letališkemu osebju (mobilna verzija) ob prijavi na povratni let v Ljubljano. Izpolnitev spletne najave za vstop v Slovenijo je priporočljiva za vse potnike.

POMEMBNO: navedene informacije so trenutne in se lahko še spremenijo. Pred odhodom oz. povratkom bomo vsem prijavljenim posredovali zadnje veljavne ukrepe glede potovanja v Turčijo in povratka v Slovenijo.

DODATNA NAVODILA GLEDE NA SPREJETE UKREPE TURŠKE VLADE
V hotelskih nastanitvah v skladu z navodili pristojnih inštitucij in ob upoštevanju standardov za dodatne varnostne in sanitarne ukrepe, lahko pride do prilagoditve ali omejitve koriščenja določenih storitev (npr. strežba obrokov s strani hotelskega osebja tudi v hotelih vse vključeno, omejeni obsegi delovanja wellness storitev, omejeno delovanja otroških klubov, čiščenje sob in menjava brisač na zahtevo gosta, poseben protokol v hotelskih bazenih, posebna ureditev plaž, posebno delovanje fitnes centrov ipd.). Vsi okrepi se izvajajo izključno za dodatno zaščito in varnost gostov.
Uporaba mask na destinaciji: Uporaba maske ali druge vrste zaščite ustno-nosnega predela je obvezna za odrasle in otroke, starejše od 6 let, v hotelih ter v javnih zaprtih prostorih, prav tako na avtobusih/transferjih (hrana in pijača je na avtobusih prepovedana).
Ustrezna varnostna razdalja: Na prostem in v vseh zaprtih prostorih – je treba ohranjati ustrezno varnostno razdaljo 1,5m.
Zbiranje ljudi: dovoljeno zbiranje ljudi do maksimalno 4 oseb
Ukrepi v primeru okužbe z Covid – 19 med bivanjem na destinaciji: V primeru morebitne okužbe z Covid -19, se oseba napoti v obvezno karanteno in ustrezno zdravljenje pod nadzorom zdravstvenega osebja. Turška vlada stroškov bivanja v času karantene in zdravstvenega zdravljenja v primeru Covid – 19 ne pokriva. Vsem potnikom svetujemo sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini, ki vključuje tudi Covid -19 zdravljenje. Priporočamo sklenitev zavarovanja Coris. Podrobne informacije dobite pri vašem prodajnem svetovalcu.

CENA VKLJUČUJE: polet po programu in 2/3x nočitev z zajtrkom v hotelu 4*.

CENA NE VKLJUČUJE: transferja letališče/hotel in vstopin.

Možna doplačila: riziko odpovedi in zavarobanje za tujino.

Prijavnina (obvezno): 15 EUR na osebo. 

OPOMBA: potni list mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev.

Akontacija: 100% plačilo ob rezervaciji

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

ISTANBUL - 3 ALI 4 DNI

od
279,00 €

Potniki

1
2
 

ISTANBUL - 3 ALI 4 DNI


  • od 279,00 €Morda vas zanima tudi...

KAPADOKIJA - 8 DNI Turčija

KAPADOKIJA - Konya, Göreme, Antalya - 8 DNI

TURČIJA
0/5

od 209,00 € Brez DDV: 209,00 €

Tags: ISTANBUL - 3 ALI 4 DNI