Dežela ledenikov in ognjenikov, vročih vrelcev in večnega ledu Islandija, oh ta prelepa in divja dežela, kjer lepote njene narave prevzamejo vsakogar. Edinstvena otoška država, ki jo večji del leta prekrivata led in sneg, je najprimernejša za potovanje prav v poletnih mesecih. Takrat namreč lahko izkoristimo dolge dni in preverimo, če tudi ob polnoči še vedno sije sonce. Potovali bomo po slavni krožni cesti in Islandijo zares popolno doživeli. Aktivna vulkanska pokrajina, mogočni slapovi, pravljični fjordi, živahni gejziri, samosvoj živalski svet in še več. Obiskali bomo znamenite Vestmanske otoke s pristno divjo naravo. Tudi dve največji mesti, Reykjavik in Akureyri, nam ne uideta. Kaj pa Islandci? Tudi zaradi njih je še kako vredno obiskati to še ne dolgo neodvisno državo. Prijazni so in gostoljubni, zavedajo se lepot svoje domovine in skrbno pazijo nanjo. Förum oz. gremo po islandsko!


TERMINI: 13. - 21. 6., 5. - 13. 7., 12. - 20. 7., 9. 8. - 17. 8., 16. 8. - 24. 8. 2023

Cena pri najmanj 25 udeležencih: 2.090 EUR

Cena pri najmanj 20 udeležencih: 2.190 EUR

Cena pri najmanj 15 udeležencih: 2.330 EUR


1. dan: Ljubljana - Reykjavik

Prevoz na odhodno letališče in polet proti Reykjaviku. Po pristanku vožnja v hotel v bližini letališča.

2. dan: Reykjavik - narodni park Thingvellir - slap Gullfoss-veliki Gejzir - Hella

Dobro jutro Islandija! Seveda se je dan začel že sredi noči, a ta zgodnji sončni vzhod pustimo za kakšen drug dan. Danes začnemo z raziskovanjem islandskega Zlatega kroga naravnih lepot. Vozimo se mimo prestolnice Reykyavik. Najprej obiščemo narodni park Thingvellir, kjer so se nekoč zbrali voditelji 30-tih islandskih klanov in sprejeli mirovni sporazum. Tukaj je tudi največje islandsko jezero Thingvallavatn. Lahko občudujemo naravni tektonski jarek med evrazijsko in severno-ameriško tektonsko ploščo. Nedaleč stran je jezero Laugarvatn, kjer so Vikingi leta 1000 sprejeli krščanstvo. Zatem sledi postanek pri Velikem Gejziru (ki je dal ime vsem tovrstnim izvirom), najbolj znanem po svojih do 30-meterskih izbruhih vroče vode. Lepotam kar ni konca. Nadaljujemo k slapu Gullfoss, po mnenju mnogih najlepšemu na Islandiji in od tu izvira tudi zgodba o islandski narodni junakinji Sigridur. V naselju Hvolsvollur po želji obiščemo center Lava, kjer si ogledamo tudi zanimiv film o vulkanskih izbruhih na Islandiji ter lahko preizkusimo simulator tresenja zemlje, ko zares bruhajo vulkani. Proti večeru prispemo v naselje Hella, kjer prenočimo.

3. dan: Vestmanski otoki - slap Skogafoss - Vik

Zjutraj se zapeljemo v pristanišče Landeyahöfn, od koder s trajektom odplujemo na Vestmanske otoke. Raziskovali bomo otok Heimaey, ki je največji v skupini 16 otokov. Za Vestmanske otoke je značilna vedno prisotna vulkanska aktivnost in tukaj je možno videti otoke ter druge skalne, lavine formacije, ki so komaj nastale. Obiščemo muzej Eldheimar, kjer je lepo razloženo vulkansko dogajanje na otokih. Zapeljemo se še do najjužnejšega rta otoka Heimaey, kjer se odpirajo čudoviti pogledi na divjo okolico, zatem pa še do vznožja vulkana Eldfell, na katerega se po želji lahko vzpnemo. Za zaključek se sprehodimo še mimo tradicionalnih hišk naselja Skansinn. Zatem se s trajektom vrnemo nazaj na Islandijo. Popoldan obisk slapov Seljalandfoss in Skogafoss, ki je s svojimi 62 metri eden najvišjih na Islandiji. V bližini lahko obiščemo tudi antropološki muzej Skogar, kjer še lahko vidimo, kako so nekoč izgledale tradicionalne islandske hiške. Proti večeru prihod na območje Vika, kjer se namestimo in prenočimo.

4. dan: Vik - plaža z bazaltnimi klifi - Skaftafel - Svartifoss - ledeniška laguna Jokulsarlon - Hofn

Zjutraj v Viku raziskujemo čudovito plažo s črnimi bazaltnimi klifi/naravnimi skulpturami Vik I Myrdal, ki velja za močno energetsko točko. Uzremo tudi morske čeri Reynisdrangur, ki so po legend okameneli troli ter klif Dirholaey. Nadaljujemo do območja Skaftafell, ki je del narodnega parka Vatnajokull. Tam se sprehodimo do razgledne točke na slap Svartifoss (kar pomeni “črni padec”), saj voda tega prelepega slapu teče po črnih bazaltnih skalah. Po obisku slapu se vrnemo na izhodišče in nadaljujemo proti ledeniški laguni Jokulsarlon, ki je prava paša za oči. Po želji (za doplačilo) se lahko po laguni zapeljemo z ladjico (30-minutna vožnja) vse do ledenika in mimo velikih kosov ledu, kot v pravi ledeni pravljici. Po vožnji z ladjo nadaljujemo proti mestu Hofn. Hofn je slikovito pristaniško mesto, obdano z morjem na treh straneh. Smo pripravljeni, da tokrat prav zares preizkusimo polnočno sonce? Namestitev in nočitev.

5. dan: Hofn - Djupivogur - vzhodni fjordi - jezero Myvatn

Vozimo se tik ob morju po vzhodni obali Islandije. Lepi razgledi, slikoviti fjordi, spokojne vasice se nizajo eden za drugim. Ustavimo se v vasici Djupivogur, za katero se zdi, kot da je obstala v času. Sprehodimo se in opazujemo naravo, življenje, prepoznavamo ptice. Tukaj v bližini je tudi gora Bulandstindur, ki je s svojo obliko postala vikinška mitološka gora. Nadaljujemo ob obali vse do naselja Reydarfjordur, kjer zavijemo proti notranjosti in se vozimo skozi komajda poseljeno pustinjo mimo naselja Egilsstadir vse do slapu Dettifoss, ki je pravzaprav na zaključku južnega roba islandskega kanjona. Ta slap je impresiven zaradi svoje širine. Več kot 100 metrov je namreč širok, spušča pa se 45 metrov globoko in velja za najbolj pretočen slap Evrope. Po obisku slapu se zapeljemo še do namestitve v bližini jezera Myvatn. Namestitev in nočitev.

6. dan: Myvatn - lavina polja in naravni grad Dimmuborgir - Husavik - Akureyri

Zjutraj raziskujemo jezero Myvatn, ki je vulkanskega nastanka in je nastalo pred približno 3.800. Sprehodimo se po lavinih poljih in občudujemo črni grad Dimmuborgir, ki ga je ustvarila lava (oboki in stebri iz črne lave skupaj tvorijo podobo, ki spominja na grad). Vzpnemo se tudi na 800 metrov širok krater vulkana Hverfjall. Zatem se vozimo proti Husaviku. V Husaviku imamo možnost izleta z opazovanjem kitov (trajanje 2,5-3 ure, doplačilo) ali možnost kopanja v geotermalnem bazenu (doplačilo). Pozno popoldan se zapeljemo še v Akureyri. Namestitev in nočitev.

7. dan: Akureyri - kanjon Kolugljufur - Reykjavik

Vračamo se proti Reykjaviku. A še preden se zares začnemo voziti, lahko obiščemo zanimiv botanični vrt v Akureyriju. Prav gotovo nas preseneti bujno rastlinje na tem delu Islandije, a Akureyri ima milo klimo, saj leži na koncu dolgega fjorda in ga z vseh strani obdajajo visoki hribi. Po obisku botaničnega vrta se vozimo proti razgledni točki na globok kanjon Kolugljufur, ki ga je ustvarila reka Vioidalsa. Nadaljujemo z vožnjo mimo travnikov, polnih ovac, bolj tipično islandsko skoraj ne more biti! Preden prispemo v prestolnico, se ustavimo še v bližini vulkanskih kraterjev pri Grabroku. Kratek sprehod in še več čudovitih razgledov. Nadaljevanje vožnje proti Reykjaviku, kamor prispemo proti večeru. Namestitev v hotelu in nočitev.

8. dan: Reykjavik - Modra Laguna

Dopoldan je čas, da bolje spoznamo islandsko prestolnico. Ogled mestnega središča in največjih znamenitosti, med katerimi prav gotovo izstopa izjemna moderna katedrala Hallgrimskirkja. Sprehodimo se po glavni nakupovalni ulici vse do promenade s futuristično koncertno dvorano Harpa in obiščemo tudi odprti muzej Arbaer s tradicionalnimi islandskimi hiškami. Popoldan lahko izkoristimo še za eno najslavnejših otoških znamenitosti. To je geotermalno kopališče Blaa Lonid ali Modra laguna. Kopališče je tako slikovito, kot je tudi voda prijetna za telo in dušo. Čas za kopanje in uživanje ali nakupe lokalnih proizvodov, še kakšno pokušino islandskih dobrot. V stilu zaključimo naše potovanje po prelepi Islandiji, saj je Modra laguna na vseh seznamih največjih lepot otoka. Zvečer vožnja na letališče in polet proti enemu od bližnjih letališč.

9. dan: Ljubljana

Pristanek in še vožnja do Ljubljane, kjer zaključimo potovanje.

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, 10 kg prtljage na letalu, namestitev v dvoposteljnih sobah (enkrat morda sobe z etažnim WC) v hotelih/kmečkih turizmih z zajtrkom, prevoz po programu, izlet s trajektom na Vestmanske otoke, zunanje oglede s slovenskim vodnikom, nezgodno zavarovanje.

DOPLAČILA: enoposteljna soba 630 EUR, opcijski obisk Modre Lagune (cca 85 EUR), ogled kitov (cca 90 EUR), vožnja z ladjico po ledeniški laguni (cca 45 EUR), ostale vstopnine po programu (muzeji) cca 60 EUR, obroki na poti (6x) cca 200 EUR (v organizaciji vodnika), večji kovček na letalu (20 kg) 50 EUR (sporočite ob prijavi).

POPUSTI: primeru potovanja z dvema voziloma vam priznamo 350 EUR popusta, če se odločite za vožnjo drugega vozila (kombi ali avto).

POGOJI:

Akontacija: 30 % od osnovne cene.

Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko: 
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf

Premija: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Izračun upošteva udeležbo najmanj 25, 20 oz. 15 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih decembra 2022. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

ISLANDIJA IN VESTMANSKI OTOKI - 9 DNI

od
2.090,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

ISLANDIJA IN VESTMANSKI OTOKI - 9 DNI

od
2.090,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

ISLANDIJA IN VESTMANSKI OTOKI - 9 DNI


  • od 2.090,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

CINQUE TERRE IN PORTOFINO Italija

CINQUE TERRE IN PORTOFINO - 3 DNI

0/5

od 289,00 € Brez DDV: 289,00 €

BERLIN Z LETALOM - 4 DNI Nemčija

BERLIN Z LETALOM - 4 DNI

0/5

od 499,00 € Brez DDV: 499,00 €

KRIŽARJENJE PO NILU, KAIRO IN GIZA – 8 DNI Egipt

KRIŽARJENJE PO NILU, KAIRO IN GIZA – 8 DNI

0/5

od 1.299,00 € Brez DDV: 1.299,00 €

BERLIN IN DRESDEN - 5 DNI, Nemčija

BERLIN IN DRESDEN - 5 DNI

0/5

od 345,00 € Brez DDV: 345,00 €

ANDALUZIJA IN SONČNA OBALA "COSTA DEL SOL" - 11 DNI

ANDALUZIJA IN SONČNA OBALA "COSTA DEL SOL" - 11 DNI

0/5

od 1.240,00 € Brez DDV: 1.240,00 €

SKANDINAVSKE PRESTOLNICE IN GOTEBORG - 5 DNI Skandinavija

SKANDINAVSKE PRESTOLNICE IN GOTEBORG - 5 DNI

0/5

od 1.015,00 € Brez DDV: 1.015,00 €

Tags: Islandija, Vestmanski, otoki, Vestamanski otoki