Nekdaj izredno pomembna francoska vodna pot na Loari, ki je od izvira do izliva v Atlantik dolga kar 1020 km, je zaradi razvoja železnic v 19. stoletju in zaradi vse večjih ladij z globljimi grezili sicer izgubila na pomenu kot prometna arterija Francije,
vendar pa je postala vse bolj pogosta v njeni turistični ponudbi, saj v svojem razvejanem porečju s kanali in številnimi pritoki skriva neslutene lepote renesančnih gradov, rezidenc francoskih kraljev. Če k temu prištejemo še slovite vinske kleti ob Tourenski vinski cesti, izjemno lepoto parkov in vrtov, katedrale, bazilike in lepo ohranjena stara mestna jedra, nas bo obisk vse te lepote zagotovo navdušil.

Cena pri najmanj 45 udeležencih: 498 Eur
Cena pri najmanj 35 udeležencih: 568 Eur
Cena pri najmanj 25 udeležencih: 598 Eur

 

1. DAN: LJUBLJANA - MACON
Odhod avtobusa s parkirišča na Dolgem mostu ob 6. uri zjutraj. Vožnja mimo Verone, Milana v Francijo. Nadaljevanje poti skozi Burgundijo do mesteca Macon, rojstnega kraja francoskega pesnika Lamartina. Mestece slovi po izjemni ureditvi parkov in nasadov. Namestitev v hotelu in nočitev.

2. DAN: MACON - VEZELAY - CHAMBORD - ORLEANS
Zajtrk. Nadaljevanje potovanja mimo Chalona v Vezelay, ki je znan po romarski baziliki sv. Marije Magdalene. Ogledali si bomo cerkev, ki v kripti iz 9. stol. hrani relikvije Marije Magdalene in je že stoletja cilj številnih romarjev. Po prelepi pokrajini se bomo prek nepreglednih polj Burgundije, peljali mimo mesteca Bourges do slikovite pokrajine Sologne, ki jo pokriva 500.000 ha gozdov in je že stoletja pravi raj za divjad. Tam si je Franc I. postavil Chambord, mogočen renesančni grad, ki je bil s svojimi 440 sobami predhodnik Versaillesa in je kot simbol kraljeve moči največji v tej pokrajini. Gradnjo gradu je dokončal Sončni kralj - Ludvik XIV., ki je sem vabil svoje lovske tovariše in pomembne umetnike tistega časa. Po ogledu nas bo pot vodila ob Loari do Orleansa, prijetnega univerzitetnegamesta, katerega zgodovina je tesno povezana s 100-letno vojno med Francozi in Angleži, s slovito “Devico Orleansko” - Jeanne d’ Arc ter s Hugenoti iz časov verskih vojn. Krasi ga mogočna gotska katedrala, ki si jo bomo ogledali, kakor tudi lepo renesančno staro mestno hišo. Mesto se ponaša z mnogo zelenja, parkov, cerkva in muzejev. Večerja in nočitev v hotelu v Orleansu ali okolici.

3. DAN: ORLEANS - CHEVERNY - BLOIS - CHAUMONT - AMBOISE - TOURS
Po zajtrku si bomo ogledali grad Cheverny ob rečici Conon, ki je levi pritok Loare.Grad je v prijazni gozdnati pokrajini s številnimi jezerci. Današnja oblika gradu izvira iz 17. stol. in se v mnogočem razlikuje od ostalih tovrstnih gradenj, obdaja pa ga brezhibno negovan, star park. Grad je v privatni lasti in sedanji lastnik markiz Hurault, potomec grofov Cheverny, dovoljuje obisk le v določenih grajskih predelih. Naš naslednji obisk bo namenjen mestecu Blois na desnem bregu Loare, sredi bogatega poljedelskega področja. Nad mestom se dviga mogočen grad iz začetka 16. stol. z bogato okrašeno fasado, ki je delo italijanskih gradbenih mojstrov. V gradu je živela in v njem tudi umrla Katarina Medici. Po ogledu gradu se bomo napotili še do gradu Chaumont, ki so ga zgradili v letih 1465-1510 in je bil prava utrdba ob obrežju Loare. Nekaj časa je bil v lasti Katarine Medici in sem je povabila znanega astrologa Nostradamusa. Ogled zunanjščine in prelepega parka. Sledi še obisk mesteca Amboise, ki ga slikovito krasijo ostanki gradu. Največji umetniški in tehnični genij renesanse Leonardo da Vinci je na željo kralja Franca I. leta 1517 prišel na njegov dvor in kralj mu je podaril prelepo renesančno palačo Clos Luce, ki leži nasproti gradu. Ogledali si bomo bivalne prostore, pa tudi razstavo njegovih izumov, ki se nahajajo v kletnih prostorih. Dan bomo zaključili v Toursu, kjer je bil rojen veliki Honore de Balzac. Nočitev v hotelu.

4. DAN: TOURS - LANGEAIS - VILLANDRY - USSE - SAUMUR - CHINON - TOURS
Po zajtrku nas bo pot vodila ob reki navzdol do gradu Langeais. Notranja oprema iz 15. stol. je skoraj v celoti ohranjena in nazorno predstavlja tedanje grajsko življenje. Po ogledu se bomo napotili v Villandry, kjer si bomo ogledali osupljivo lep francoski vrt v treh nivojih, edini te vrste v Franciji. Pot nas bo vodila mimo gradu Usse, ki je zrasel v 15. stol. v tišini ob reki Indre in je bil dokončan v 16. stol. v duhu renesanse, izjemno slikovit, s svojimi stolpiči je inspiriral avtorja pravljice o Trnuljčici. Grad je še danes v privatni lasti in le delno na ogled. Nadaljevanje skozi Saumur, središče vinogradništva, kjer se pod zemljo skrivajo kleti polne šampanjca. Ogled zunanjosti mogočnega gradu Saumur, od koder je lep razgled na mestece, nato pa obisk največje šampanjske kleti s pokušino (doplačilo) in možnostjo nakupa vina, izdelanega po šampanjski metodi. Pozno popoldne nas bo pot vodila mimo nekdaj mogočnega gradu Chinon, kjer je Karel VII. sprejel Ivano Orleansko, ki je nato leta 1429 osvobodila mesto Orleans dolgoletne angleške okupacije. Danes je ohranjeno le obzidje te, nekdaj 400 m dolge in 80 m široke, trdnjave in en stolp. Vrnitev v Tours, večerja in nočitev.

5. DAN: TOURS - CHENONCEAU - LYON
Zajtrk. Odhod do zadnjega in po mnenju mnogih najlepšega gradu ob Loari. Dvorec Chenonceau, ki se boči nad reko Cher, imenujejo tudi “grad šestih žensk” in velja za biser renesančne arhitekture. Obiskovalec osupne nad lahkotnostjo gradbenega stila, ki je navduševal tudi nekdanji lastnici, Diano de Poitier in Katarino Medici. Obdan je s francoskim in italijanskim vrtom ter obsežnim parkom, kjer rastejo večstoletna drevesa. Ogled dvorca, obeh vrtov in muzeja voščenih lutk, ki prikazuje življenje na gradu. Neradi se bomo odpeljali iz doline gradov, po cesti mimo Bourgesa, Vichyja in Clermont Ferranda v Lyon. Namestitev v hotelu in nočitev.

6. DAN: LYON - GRENOBLE - LJUBLJANA
Po zajtrku ogled “mesta svile”, kakor Lyon še imenujejo. Drugo največje mesto v Franciji leži na sotočju Rone in Saone in je nastalo že v galo-romanskih časih. Od 16. stol. postane center bančništva in svilarske industrije. Po ogledu največjih znamenitosti nadaljevanje poti do Grenobla, prestolnice francoskih Alp, ki leži ob reki Isere. Mesto so osnovali Rimljani in je bilo utrjeno že za časa Dioklecijana, ob koncu 3. stol. Po kratkem postanku, vožnja mimo Milana in Benetk proti domu. Prihod v Ljubljano pozno zvečer.

 

MM-NAMIG: BREZ NOČNIH VOŽENJ/BOGAT PROGRAM

CENA VKLJUČUJE:

prevoz z avtobusom, 2x polpenzion in 3x nočitev z zajtrkom, v hotelih 2* lux/3* (dvoposteljne sobe), osnovno nezgodno zavarovanje, spremstvo in organizacijo izleta.

DOPLAČILA IN POPUSTI:

Doplačila: enoposteljna soba 185 €, vstopnine pribl. 35 €.
POPUSTI: otrok do 12. leta na tretjem ležišču 60 €.


POGOJI:

Akontacija: 30% od osnovne cene.
Odstopni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 15 € na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.Izračun upošteva
udeležbo najmanj 45,35 oz. 25 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

GRADOVI, DVORCI IN PARKI LOARE

od
498,00 €

Potniki

1
2
 

GRADOVI, DVORCI IN PARKI LOARE


  • od 498,00 €Morda vas zanima tudi...

ROMANTIČNI PARIZ (4 dni) Francija

ROMANTIČNI PARIZ (4 dni)

0/5

od 499,00 € Brez DDV: 499,00 €

PARIZ Z LETALOM - 3 DNI

PARIZ Z LETALOM-3 DNI - ZIMSKE POČITNICE

0/5

od 378,00 € Brez DDV: 378,00 €

Tags: GRADOVI, DVORCI, PARKI, LOARE, Francija