TERMIN: 17. 5. -31. 5. 2023

Cena pri najmanj 20 udeležencih: 2.490 EUR
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 2.590 EUR
Cena pri najmanj 10 udeležencih: 2.690 EUR

1. dan: Ljubljana - Erevan
Dopoldan se odpeljemo do enega od bližnjih letališč in z enim postankom poletimo proti Armeniji.

2. dan: Erevan, Garni, Geghard
Po zgodnjem pristanku najprej prevoz do hotela in nekaj počitka. Armenski prestolnici je od nekdaj pomen dajala lega na križišču pomembnih trgovskih poti. Ogledali si bomo muzej, ki prikazuje strašen genocid nad armenskim prebivalstvom s strani Turkov v 20. stoletju. Sprehodili se bomo po Trgu republike z mnogimi zanimivimi in pomembnimi stavbami okrog njega... Popoldan bo namenjen spoznavanju izredne armenske kulturne dediščine, ki spada
tudi pod Unesco. Ogledamo si tempelj Garni, kjer bomo občudovali izkopane ostanke palače in slavni helenistični tempelj, ki je lep primer antične arhitekture. Nato še ogled enega najlepših spomenikov na Kavkazu, samostana Geghard, vklesanega v skalo. Večerja in nočitev.


3. dan: Erevan - Echmiadzin - Erevan
Zjutraj se odpeljemo do Echmiadzina, nekdanje prestolnice, ki velja za religiozni in duhovni center armenskega krščanstva, nekakšen armenski Vatikan. Tu je sedež vodje armenske pravoslavne cerkve, Armenija pa je bila prva država, ki je razglasila krščanstvo za državno vero. Kosilo. Popoldan si bomo ogledali muzej z edinstveno kolekcijo starih rokopisov, od filozofije do medicine in geografije, zanimiva pa je tudi moderna galerija Matenadaram. Nočitev.

4. dan: Erevan - Khor Virap - Areni - Noravank - Selim - Noraduz - Sevan
Najprej nas čaka še eden od odličnih armenskih samostanov, Khor Virap. Tu bomo lahko kot na dlani videli mitsko goro Ararat. Nato nas na tržnici čaka pokušina domačega armenskega vina v Areniju in že bomo pri kompleksu Noravank, od koder se nam ponuja pogled na rdeče klife na drugi strani doline pod nami. Kosilo. Nato prečkamo prelaz Selim in na poti obiščemo zelo dobro ohranjen karavanseraj iz 14. stoletja. Naša pot po Armeniji se nadaljuje do kraja Noraduz, ki je najbolj znan po pokopališču z značilnimi križi. Po ogledih nadaljujemo vožnjo do jezera Sevan. Nočitev.

5. dan: Sevan - Haghpat - Sanahin - Tbilisi
Danes se odpravimo v Gruzijo. Po ogledu jezera Sevan, ki leži na okoli dva tisočih metrih nad morjem in nas očara s svojo temno modro barvo, nas pot vodi v pokrajino Lori, deželo bogatih gozdov, gora in globokih sotesk ter deročih rek. Tudi tu naletimo na odlične primerke armenske srednjeveške arhitekture, prav tako Unescove dediščine. Samostana Sanahin in Haghpat se ponašata z izredno lego, obisk je čudovito doživetje. Okrog njiju so kapelice in cerkvice, zvoniki, galerije, vidimo značilni armenski križ. Po prečkanju meje vožnja v Tbilisi. Večerja in nočitev.

6. dan: Tbilisi - Mtshketa - Uplisitkhe - Kutaisi
Pot nas odpelje do nekdanje gruzijske prestolnice Mtshketa. Arheologi pravijo, da je bilo mesto ustanovljeno v drugem tisočletju pred Kristusom. Tu je Gruzija v 4. stoletju sprejela krščansko vero. Mtshketa je vključena na Unescov seznam. Obiščemo samostan Jvari in katedralo Svetiškoveli, največjo v Gruziji. Nato obiščemo še prastaro jamsko mesto Uplistsikhe iz 7. stoletja pred Kr. Videli bomo dvorano za poganske rituale, tu so tudi podzemne vinske kleti, teater, cerkev, bivalni prostori... Sledi pot v Kutaisi, drugo največje gruzijsko mesto. Večerja in nočitev.

7. dan: Kutaisi - Gelati - Zugdidi - Mestia
Po jutranjem raziskovanju Kutaisija nas pot danes vodi proti zahodu do samostana Gelati, ki je pod zaščito Unesca in velja za enega izmed najbolj pomembnih samostanov v deželi. Naslednji postanek je v mestecu Zugdidi, ki slovi po odlični kulinariki, tako da si bomo tu privoščili kosilo. Čaka nas pot v prvobitnost Visokega Kavkaza. Na poti zanimivi panoramski postanki preden zvečer prispemo v Mestio. Nočitev.

8. dan: Svaneti, Ushguli
Pokrajina Svaneti nas bo razvajala z nepozabnimi prizori in pogledi. Naš glavni cilj bo Ushguli. Poleg nepozabne pokrajine so za te kraje značilni tudi posebni stolpi, ki dajejo krajem še poseben mistični videz. Ushguli se ponaša z lego na preko 2.000 metrih nad morjem, zato je tu klima in nasploh vzdušje čudovito. Slikovit sprehod, klepet z domačini in užitki pod najvišjimi kavkaškimi vrhovi. Ob jasnem vremenu bomo videli dvorogo goro Usbo, nekoliko naprej pa leži masiv najvišje gruzijske gore Shkare (5.068 metrov). Tudi na poti nazaj nas čakajo zanimive reči in kakšen krajši sprehod. Večerja in nočitev.

9. dan: Mestia - Gori - Tbilisi
Počasi se začnemo spuščati nazaj v dolino. Na poti postanki in lepi razgledi. Preden se zvečer dokončno vrnemo v Tbilisi še postanek v mestecu Gori, ki je znan kot Stalinov rojstni kraj. Kosilo. Prihod v Tbilisi. Nočitev.

10. dan: Tbilisi

Tbilisi bo pravi biser naše poti. Že od svojih začetkov v 4. stoletju je bil vedno pomembno mesto, glavno središče Kavkaza, pomembna postojanka na slavni Svileni poti. Predstavljal je stičišče vzhoda in zahoda, Evrope in Azije.
Čudovita mešanica kultur, narodov, religij se še danes kaže v starem mestu, tu stojijo pravoslavna in katoliška cerkev, mošeja in sinagoga. Tudi na živahnih ulicah in trgih je zaznati to harmonično mešanico ljudstev, posebno na kakšni tržnici. Očara nas mešanica arhitekture, vabile nas bodo lesene hiše z odprtimi lesenimi balkoni. Mesto si ogledamo tudi s svete gore Mtatsminda, od koder imamo lep pogled na stari in novi del. Vidimo trdnjavo Narikala, stare
žveplene kopeli, ki so videle mnogo pesnikov, glasbenikov, umetnikov, kraljev. Obiščemo katedralo Sioni in cerkev Metehi v starem delu. Vstopimo v Nacionalni muzej, kjer si bomo ogledali eno izmed najlepših zbirk izdelkov antičnih zlatarskihi mojstrov. Dan lahko sklenemo s potepom po glavnem bulevarju Rustaveli ali zavijemo med trgovinice s spominki, preprogami... Večerja in nočitev.


11. dan: Tbilisi - Davit Gareja - Telavi
Pot nas danes vodi proti širnim stepam. Če bodo dopuščale razmere (trenutno je samostan v obnavljanju), bomo obiskali samostanski kompleks Davit Gareja, ki je eden najvznemirljivejših arheoloških spomenikov v Gruziji in leži v polpuščavski pokrajini vzhodne Gruzije. Začetek delovanja sega v 6. stoletje, ko je David, eden od sirijskih očetov, tu začel z gradnjo samostana Lavra. Gradnjo je omogočala mehka apnenčasta kamenina. Kraj je postal izrednega
duhovnega pomena za celotno območje. Tu so prevajali in kopirali stare rokopise, delovala je pomembna slikarska šola. Najlepše freske danes najdemo v samostanu Udabno, do katerega se je potrebno povzpeti v hrib. Od tu je tudi obsežen in lep pogled na Azerbajdžan, saj je Davit Gareja prav na meji med državama. Kosilo. Zvečer prispemo v Telavi, gruzijsko žitno zakladnico in središče pridelave vina. Nočitev.

12. dan: Telavi - Gremi - Kvareli - Azerbajdžan - Šeki
Sprehodili se bomo skozi živahni stari del mesta in obiskali njegovo tržnico. Nato pot do  utrdbe Gremi in naprej do kraja Kvareli, kjer poskusimo vse bolj cenjeno gruzijsko vino. Kosilo v vinski kleti. Čudovita pot ob Velikem Kavkazu nas bo končno pripeljala v Azerbajdžan. Prispemo v Šeki, kjer se sprehodimo po lokalnem bazarju. Nočitev.

13. dan: Šeki - Šemaki - Baku
Dopoldanksi ogled Šekija. Obiščemo palačo kanov, o pomembni preteklosti pa govorita tudi karavanseraj in minaret Gilaili. Odpravimo se proti prestolnici Baku. Na poti proti Šamakiju vidimo še zadnje kavkaške vrhove.
Mesto je bilo včasih pomembno trgovsko središče Svilene poti in dom mnogih azerbajdžanskih  pesnikov. Ogledali si bomo Petkovo mošejo, mavzolej... Kosilo. Skozi slikovito pokrajino bomo nadaljevali pot v Baku. Nočitev.


14. dan: Baku
Dopoldan pričnemo z raziskovanjem azerbajdžanske prestolnice, ki se terasasto dviga nad Kaspijskim morjem. Mesto je razpeto med bogato zgodovino in sedanjostjo ter prihodnostjo, ki je zaradi bogatih zalog nafte videti svetlo.
Baku doživlja drugo pomlad. Mesto se ponaša s parki, fontanami, promenadami in elegantnimi restavracijami in tako postaja pravi biser Kavkaza. Na drugi strani pa utrip starega Bakuja s karavanseraji, palačo Širvanšah, deviškim stolpom in bazarji, ki nas ponesejo v svet iz 1001 noči. Seveda obiščemo tudi polotok Apšeron z zoroastrskim svetiščem. Med ogledi kosilo. Nočitev.


15. dan: Baku - Ljubljana
Zgodaj zjutraj zapustimo Baku in Azerbajdžan. V popoldanskih urah prispemo na eno od okoliških letališč, nato sledi prevoz v Ljubljano.

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, namestitev v hotelih 3***,  polpenzione po programu, vse lokalne prevoze, vstopnine in oglede s slovenskim vodnikom ter lokalnimi spremljevalci, nezgodno zavarovanje.
DOPLAČILA (po želji): enoposteljna soba 395 EUR, priporočene napitnine 50 USD.
Obvezna doplačila: slovenski državljani potrebujejo azerbajdžanski vizum (doplačilo 50 EUR).

POGOJI:
Akontacija: 30 % od osnovne cene.
Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko:
Premije: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Izračun upošteva udeležbo najmanj 20, 15 oz. 10 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih januarja 2023. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.

Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

ARMENIJA, GRUZIJA IN SVANETI TER AZERBAJDŽAN - 15 DNI

od
2.490,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

ARMENIJA, GRUZIJA IN SVANETI TER AZERBAJDŽAN - 15 DNI

od
2.490,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

ARMENIJA, GRUZIJA IN SVANETI TER AZERBAJDŽAN - 15 DNI


  • od 2.490,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

DUBAJ IN ABU DHABI - 6 DNI Emirati

DUBAJ IN ABU DHABI - 6 DNI

0/5

od 1.059,00 € Brez DDV: 1.059,00 €

VIKEND V NEW YORKU - 5 DNI

VIKEND V NEW YORKU - 5 DNI

0/5

od 1.139,00 € Brez DDV: 1.139,00 €

Tags: Armenija, Gruzija, Svaneti, Azerbajdžan