• ALJASKA IN JUKON ZDA in Kanada
  • ALJASKA IN JUKON ZDA in Kanada

Vsak, ki je že šel na Aljasko, je rekel, da takega lepega potovanja še v življenju ni doživel. Prekrasne naravne lepote in prostrana neokrnjena narava te naravnost očarajo. Če pa je sreča in na kakšnem ledeniku zagledamo še kakšno divjo žival, pa je tu spomin za vse večne čase.  Doživetja na tem potovanju so nepopisna in nepozabna!

 

Cena na osebo pri minimalni udeležbi 14 oseb: 3.950 Eur
Cena na osebo pri minimalni udeležbi 8 oseb: 4.050 Eur

 

1. dan: Maribor-Ljubljana-Anchorage
Zjutraj se zberemo na ljubljanskem letališču ali se odpeljemo do enega od bližnjih letališč ter z enim vmesnim postankom poletimo proti Anchoragu. Pristanek v večernih urah, prevoz do hotela in nočitev.

2. dan: Anchorage
Največje mesto Aljaske in njen gospodarski center (politična prestolnica pa le ni, ta čast pripada mestu Juneau na jugu) ponuja številne trgovinice s spominki, restavracije, bare, galerije in muzeje. Pozimi so redni obiskovalci mesta lisičke, losi, severni jeleni in tudi medvedje (ki pridejo iskat hrano), poleti jih zamenjajo turisti. S ploščadi si bomo ogledali Cookov zaliv, v trgovini si ogledamo, kako zgleda eskimska posebnost, nož ulu, videli bomo točko, od koder štartajo pasje vprege, ki se odpravijo na najtežjo preizkušnjo, Iditarod. Morda najlepša mestna znamenitost pa je čudovit muzej, ki nam prikaže prav vse, kar je z Aljasko povezanega. Vas zanima kako je izgledal indijanski kanu ali s kakšnimi kajaki so Eskimi lovili tjulnje? Kakšno je življenje v njihovih zemljankah ali kako si postavijo šotore? Morda ste bolj tehnični in se boste dlje ustavili pri zgodbi gradnje aljaškega naftovoda? Ali ste naravoslovec in vas bo najbolj zanimalo vse o severnem siju? Praktično vse, kar je z deželo in severom povezanega, bomo našli v tem čudovitem muzeju. Mesto ima tudi največje letališče za lahke hidroplane na svetu, saj imajo mnogi prebivalci svoje letalo, s katerim se za vikend odpeljejo na ribolov v divjino. Pisano množico teh letal si bomo ogledali na jezeru Hood. Za kosilo si lahko privoščimo klobasice iz severnega jelena, za večerjo pa morda kak goveji zrezek. Ali pa karkoli drugega, saj Anchorage velja tudi za kulinarično prestolnico Aljaske. Nočitev.

3. dan: Anchorage-Valdez
Zjutraj se odpravimo proti vzhodu po cesti Glenn highway. Major Edwin Glenn je bil namreč en izmed prvih raziskovalcev in geodetov, ki so opravili meritve in pripravili zemljevide za bodočo gradnjo cest. En izmed najlepših prizorov na naši poti bo gotovo ledenik Matanuska, modra reka ledu, ki je na čelu široka več kot tri kilometre. Mestece Glennallen se nahaja v Bakreni dolini (ki je dobila ime po rudnikih bakra) in je sedaj predvsem postajališče na križišču cest. Tu se oskrbimo z gorivom in kakim prigrizkom, potem pa nadaljujemo pot proti Valdezu. Kraj imenujejo tudi mala Švica, obdan je namreč z gorami, kot bi bili kje v Alpah. Pomemben je tudi zato, ker se tu končuje glavni aljaški naftovod in tankerji tu prevzemajo tovor. Nočitev.

4. dan: Valdez-narodni park Wrangell-Tok
Na poti najprej prečkamo spektakularni prelaz Thompson in se usmerimo proti čudovitemu naravnemu parku Wrangell-St. Elias. Potujemo po čudoviti cesti, ki nas vodi po pokrajini, posejanimi z jezerci, kjer se kanadske gosi ne zmenijo za lose, ki bredejo po vodi in se hranijo z vodnim rastlinjem. Občasno mirno idilo razburka kak grizli, ki se odpravi pogasit žejo. Ta pokrajina pripada Indijancem plemena Atabaskan in morda katerega od njih tudi srečamo v kakem od centrov za obiskovalce. Ustavili se bomo tudi pri enem izmed ledenikov - neverjetne barve, odtenki modre in zelene, če tega ne vidi v živo, človek pomisli, da so vse te fotografije retuširane. Končna postaja je Tok, dokaj mlado mesto, ki slovi po vzreji in tekmovanjih s psmi. Nočitev.

5. dan: Tok-narodni park Kluane-Haines Junction
Kmalu spet prečkamo kanadsko-ameriške mejo in vstopimo v Yukon. Pot nas nato vodi ob obrežju velikega jezera Kluane. Ustavimo se v muzeju, kjer izvemo nekaj več o Dallovi ovci, nekakšnem sorodniku našega muflona. Poleg teh čudovitih živali bomo videli tudi nagačene lose, volkove, črnega in rjavega medveda, svizce, orle in podobno. Dan bo izpolnjen s prekrasno naravo na poti. Opazovali bomo gorske vršace in se vozili mimo lepih jezer. Haines Junction leži ob narodnem parku Kluane, ki je največji v Kanadi in še danes dokaj neraziskan. Ponaša se s pestrim živalskim svetom in velikimi ledeniki. Ker se poleti tu znoči zelo pozno, se boste lahko pred spanjem še malo posončili. Nočitev.

6. dan: Haines-Skagway
Zjutraj bomo za kratek čas zapustili Yukon in se peljali skozi Britansko Kolumbijo, potem pa zopet prečkali mejo in vstopili nazaj v ZDA. Haines je predvsem poznan kot največje zbirališče Velikih beloglavih ribjih orlov (»plešasti orel«, nacionalni simbol ZDA) in z malo sreče kakega od njih ugledamo tudi mi. Mesto je poznano tudi kot najboljše izhodišče za ribolov na ogromne morske liste (hallibut), najbolj cenjeno ribo Aljaske. Za kosilo si jo lahko privoščimo tudi mi, potem pa kratek skok z trajektom do kraja Skagway. Ta je bil najpomembnejše izhodišče za iskalce zlata v Yukonu. Tu še danes naletimo na mnoge sledove tistih časov. Nočitev.

7. dan: Skagway-Whitehorse
Nato pot do Whitehorsa po pokrajini, ki jo je konec 19. stoletja zajela zlata mrzlica. Sledi še vožnja po znameniti Klondike Highway. Ustavimo se v najmanjši puščavi na svetu, Carcross. Občudovali bomo lepoto Smaragdnega jezera, ki mu domačini zaradi izjemne barve pravijo tudi Mavrično jezero. Popoldan pridem v Whitehorse, imeli bomo čas za sprehod po današnji prestolnici Yukona. Izjemne naravne lepote in možnosti za pristen stik z naravo privabljajo v ta del Kanade vsako let več obiskovalcev. Mesto leži ob mogočni reki Yukon in kdor želi, se lahko z ladjico zapelje skozi kanjon Miles in obišče značilno ladjo z loputami (doplačilo). Nočitev.

8. dan: Whitehorse-Dawson City
Odpeljemo se proti severu po legendarni cesti Klondike Highway, ki je videla mnoge zgodbe in usode zlatokopov. Stari poštni uradi, vasice in hiše ob poti nas še vedno vrnejo v čas pred dobrimi sto leti, ko so prišleki prihajali s povsem drugimi nameni kot mi sami. No, pravzaprav mnogi zlatokopi tudi danes preizkušajo srečo, a s povsem drugačno tehnologijo. Občasno nas bo spremljala reka Yukon, s preko tri tisoč kilometri ena najdaljših v Ameriki. Prispemo v najpomembnejše mesto zlatokopov, Dawson City, kjer iskalci sreče in bogastva še danes iščejo zlato žilo. Obiskali bomo kočo, kjer je prebival Jack London, tudi sam najprej zlatokop, nato pa pisec povesti iz tega divjega sveta. Seveda se podamo tudi do potoka Bonanza, kjer so prvič odkrili zlato. Mnoge stavbe v mestu so še originalne iz nekdanjih časov, druge so kot pomembno kulturno dediščino obnovili. Dawson je v bistvu časovni stroj, ki obiskovalca ponese za 100 let v preteklost in med sprehodom človek kar pričakuje srečanje s kakim zlatokopom, prebrisanim trgovcem ali prijateljico nočo... Nočitev.

9. dan: Dawson City-Fairbanks
Odpravimo se naprej proti severu in najprej s trajektom prečkamo reko Yukon. Na poti nas spremlja več vasic z nenavadnimi imeni. Prečkamo mejo in vstopimo na Aljasko. Vozimo se po cesti Top of the World Highway, katere ime nam pove, da je ena najbolj severnih na svetu. Vodila nas bo nepozabni tundri s pogledi na zasnežene gorske verige. Videli bomo tudi delček dolgega aljaškega naftovoda. Po prelepi pokrajini številnih jezer in rek proti večeru prispemo v Fairbanks. Nočitev.

10. dan: Fairbanks-Denali
Mesto, ki leži samo dobrih tristo kilometrov južno od severnega pola, ima prav poseben žar in atmosfero. Predvsem je čar v njegovih prijaznih ljudeh, vedno pripravljenih na pomoč tujcem in sosedom. V dolgih zimah se je razvila med njimi posebna solidarnost, seveda pa se znajo tudi prešerno veseliti in nazdravljati v številnih restavracijah in barih. Zdi se, kot da ne bi hoteli živeti nikjer drugje in tudi mi uživamo v utripu prijaznega mesta. V lokalnem muzeju na prostem lahko vidimo primerke zemljank in brunaric, v kakršnih so živeli Indijanci in zlatokopi, sedaj spremenjenih v lokale in trgovinice. V bližini je tudi čudovit muzej mode in tehnike, kjer bodo fantje lahko občudovali oldtimerje (gre za enega najboljših tovrstnih muzejev v ZDA, nekateri primerki so unikatni in stari več kot 100 let), dekleta pa originalno modo tistega časa, saj so poleg jeklenih konjičkov na lutkah razstavljene tudi obleke in klobuki. Nočitev.

11. dan: narodni park Denali-Talkeetna
Zajtrk v lastni režiji. Še en nepozaben dan na naši poti. Ob jasnem vremenu bomo občudovali tudi mogočni Mount McKinley z 6.193 metri. Goro, ki so jo poimenovali po predsedniku Mckinleyu, pa je predsednik Obama preimenoval nazaj v Denali, kot so jo že stoletja pred tem imenovali domačini. Raznolikost živalstva, značilnega za severna področja, je prav impresivna. Vožnja skozi park proti Talkeetni. Z nekaj sreče lahko opazimo volkove, grizlije, karibuje, lose, muflone, najrazličnejše ptice... Uživamo ob pogledih na jezera, zasnežene vrhove, barvito pokrajino, tundro. Po želji se lahko odpravimo tudi na panoramski polet z lahkim letalom v neposredno bližino gore Denali (Mckinley) (doplačilo). Nočitev.

12. dan: Talkeetna-Anchorage
Namenjeni smo proti največjemu mestu Aljaske, Anchoragu, ob pacifiški obali. Na poti je mesto Talkeetna, še eno pomembno središče zlatokopov. Pot nas nato vodi po cesti George Parks Highway, medtem pa občudujemo naravo, ki pogosto menja svoj obraz. Prihod v Anchorage. Nočitev.

13. dan: Anchorage-križarjenje okoli polotoka Kenai (doplačilo)-Anchorage
Po želji se zjutraj odpeljemo proti kako uro oddaljenemu pristanišču Seward, ter se odpravimo na nepozabno križarjenje. Vidimo lahko dve vrsti kitov, modrega in glavača. Glavači včasih pridejo tako blizu, da jih lahko celo slišimo in zavohamo, ko iztisnejo zrak skozi svoje »šnorkeljčke«. Vidimo morske leve, tjulnje, morske papige puffine, igrive morske vidre. Postanek za kosilo. Vrnitev v Anchorage. Nočitev.

14. dan: Anchorage-Evropa
Slovo od krajev, ki so nam dva tedna prikazovali svojo nepozabno in na trenutke divjo podobo ter odhod na letališče, od koder nas čaka polet proti Evropi.

15. dan: Ljubljana-Maribor
Čaka nas še zadnji del poti do enega od okoliških letališč, od koder se z avtobusom vrnemo v Ljubljano in Maribor.

CENA VKLJUČUJE:  letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, namestitev v hotelih in motelih na osnovi nočitev z zajtrkom (razen dvakrat, ko si sami kupimo zajtrk, ker ga hotel ne nudi), vse prevoze (minibus, trajekt), oglede s slovenskim vodičem, zdravstveno in nezgodno zavarovanje;
DOPLAČILA: enoposteljna soba 720 evrov, izlet na polotok Kenai cca 165 USD, dovolilnici za vstop v ZDA in Kanado (50 evrov), vstopnine v muzeje (cca 30 USD).
Vizum: osebe, ki so po 1. marcu 2011 potovale v Sirijo, Irak, Iran, Jemen, Somalijo, Libijo ali Sudan oziroma imajo zraven slovenskega tudi državljanstvo katere od teh držav, morajo zaprositi za vizo na veleposlaništvu ZDA.

POGOJI:


Akontacija: 30 % od osnovne cene. 
Odpovedni riziko: 5% od osnovne cene, v primeru dokumentirane višje sile, če ste se zanj odločili.
Prijavnina: 15 € na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb. Ob prijavi potrebujemo kopijo vašega potnega lista, ki je veljaven še najmanj 6 mesecev po zaključku potovanja.Opozorilo: osebe, ki so po 1. marcu 2011 potovale v Sirijo, Irak, Iran, Jemen, Somalijo, Libijo ali Sudan oziroma imajo zraven slovenskega tudi državljanstvo katere od teh držav, morajo zaprositi za vizo na veleposlaništvu ZDA.Izračun upošteva udeležbo najmanj 14  oz. 8 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa. 


*** ESTA (Electronic System for travel Authorization)Od 20.1.2010 je za vstop v  ZDA brez vizuma v turistične namene za potnike vseh držav vključenih v Visa Waiver Program (VWP) obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA).


Informacije in povezava na obrazec POTNIK, KI SE BO ODLOČIL OBRAZEC IZPOLNITI SAM, SAM NOSI ODGOVORNOST ZA PRAVOČASNO IZPOLNITEV OBRAZCA IN ZA HRAMBO ŠTEVILKE. ZAVRNITVE POTNIKOV S STRANI IMIGRACIJSKIH OBLASTI V ZDA ZARADI NEUPOSTEVANJA ODREDBE IN ZATO, KER OBRAZEC PREDHODNO NI BIL POSLAN, SE SMATRAJO KOT ODPOVED POTOVANJA NA DAN ODHODA S 100% STORNO STROŠKI.

POMEMBNO: uvedba vstopnega vizuma za potnike, ki so po 1. marcu 2011 potovali v Iran, Irak, Sudan ali Sirijo

Zaradi spremenjene politike ZDA do Irana je v veljavo stopila uredba, ki za vse potnike, ki bi želeli vstopiti v ZDA in so po 1. marcu 2011 obiskali Iran, Irak, Sudan ali Sirijo uvaja vstopni vizum. Vstopni vizum mora na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani urediti potnik sam. Cena vizuma je 159.- USD, vizumski postopek pa poleg izpolnitve vloge in predložitve ustreznih dokazil o premoženjskem stanju predvideva tudi osebni razgovor na veleposlaništvu.


Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

Potovanje na Aljasko in Jukon

od
3.950,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

Potovanje na Aljasko in Jukon

od
3.950,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

Potovanje na Aljasko in Jukon


  • od 3.950,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

ZDA IN KANADA ZDA in Kanada

ZDA IN KANADA

0/5

od 1.799,00 € Brez DDV: 1.799,00 €

PROSTRANA KANADA ZDA in Kanada

PROSTRANA KANADA

0/5

od 3.790,00 € Brez DDV: 3.790,00 €

KALIFORNIJA IN PARKI ZDA ZDA in Kanada

KALIFORNIJA IN PARKI ZDA

0/5

od 2.650,00 € Brez DDV: 2.650,00 €

NEW YORK 6 DNI

NEW YORK - 6 DNI

0/5

od 1.299,00 € Brez DDV: 1.299,00 €

TORONTO IN ZDA - OD SVETOVLJANSKEGA VZHODA DO ŽIVAHNEGA JUGA

TORONTO IN ZDA - OD SVETOVLJANSKEGA VZHODA DO ŽIVAHNEGA JUGA

0/5

od 4.985,00 € Brez DDV: 4.985,00 €

Tags: ALJASKA, JUKON, ZDA, Kanada