Libanon je majhna država na Bližnjem vzhodu, na severu in vzhodu jo obdaja Sirija, na jugu Izrael, na zahodu pa Sredozemsko morje. Ponaša se s čudovitimi plažami, kakor tudi z visokimi gorami, najvišji vrh Qurnat as Sawda meri kar 3.088 m. Uživamo lahko ob morju ali na čudovitih smučiščih - od tod tudi drugo ime za Libanon “Švica vzhoda”. Dežela Libanon je tudi domovina Feničanov, ki so jim tekom zgodovine različni narodi “strigli” peruti.
Uživali bomo v kulturno-zgodovinskih spomenikih, mnogi od njih so na Unescovem seznamu, med njimi tudi slavne libanonske cedre, v mogočnosti katerih se bomo sprostili tudi mi. Poskusili bomo odlične libanonske kulinarične specialitete, vrhunsko lokalno vino in tako spoznali novo deželo nadvse prijaznih domačinov.


TERMIN: 28. 3. - 3. 4. 2023

Cena pri najmanj 20 udeležencih: 1.290 EUR
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 1.390 EUR
Cena pri najmanj 10 udeležencih: 1.490 EUR


1. dan: polet v Libanon
Zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika v večernih urah. Polet z vmesnim postankom v Libanon.

2. dan: Biblos – jama Jeita – bazilika Naše Gospe Libanonske na gori Harissa
Po pristanku v Bejrutu v zgodnjih jutranjih urah se bomo namestili v hotelu in se na kratko odpočili. Zajtrk. Vožnja v Biblos, eno najstarejših neprekinjeno naseljenih mest na svetu in temu primerno imenitno zgodovino, ki je vpisano na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Všeč nam bo srednjeveško mesto s pristaniščem, cerkvijo sv. Janeza Krstnika in obnovljeno tržnico, kakor tudi arheološko področje s križarskim gradom iz 12. stol., templji … Nadaljevanje poti do vznožja gore Harissa. Od tod se bomo z žičnico odpeljali do romarskega središča na gori, kjer si bomo ogledali velikansko baziliko Naše Gospe Libanonske. Osupljiva moderna arhitektura spominja na feničansko ladjo. Pred cerkvijo stoji mogočen Marijin kip, od tod so prekrasni razgledi na severno libanonsko obalo in Bejrut. Nato bomo nekaj kilometrov severno od Bejruta obiskali jamo Jeita, ki s svojimi 9 km dolžine slovi kot najdaljša jama Bližnjega vzhoda. Navdušile nas bodo čudovite formacije stalagmitov in stalaktitov. Vrnitev v hotel večerja in nočitev.

3. dan: Deir al-Qamar – palača Beiteddine – Bejrut
Po zajtrku vožnja v Deir al-Qamar, nadvse slikovito vasico, lahko bi napisali kar muzejsko vas. Arhitektura iz 17. in 18. stol. je ena najlepših v deželi. Sprehod po ozkih ulicah, kamnitih stopnicah, mimo starih hiš in palač …
Vožnja v bližnji Beiteddine, mestece z mogočno istoimensko palačo, ki jo je za svojo družino dal zgraditi emir Bashir. S svojo velikostjo in lepoto predstavlja emirjevo bogastvo in moč. To je odličen primer libanonske arhitekture 19. stol., hkrati pa ima pomembno zgodovinsko vrednost. Popoldne vrnitev v Bejrut, kjer si bomo v Narodnem muzeju ogledali bogato arheološko zbirko libanonske zgodovine, še posebno so čudoviti feničanski artefakti. Muzej je med libanonsko državljansko vojno utrpel veliko škode, a večino zbirk so uspeli mojstrsko zaščititi, številne sarkofage in skulpture so tako zavarovali z betonskimi bloki. Danes lahko vidimo zbirko v vsej svoji mogočnosti! Nato pa nas že čaka ogled prestolnice, enega najstarejših mest na svetu. Bejrut je upravno, gospodarsko in kulturno središče Libanona s slikovito lego ob Sredozemskem morju z goratim ozadjem. Pred zadnjimi vojnami, ki so mestu prizadejale veliko hudega, je Bejrut veljal za »Pariz Bližnjega vzhoda«. Zdaj se z veliko naglico spet približuje svojemu kozmopolitanskemu idealu. Ogledi v središču mesta: velika mošeja Al-Omari, libanonski parlament, Trg Nijmeh, ki predstavlja srce mesta, pravoslavna katedrala sv. Jurija, Modra mošeja (Mohammad Al-Amin), vladna palača Grand Serail, čudovit primer starejše libanonske arhitekture … Nato se bomo ustavili na obali ter se zazrli v Golobji skali, ki se dvigata iz morja ter že stoletja kljubujeta času. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: Dolina Bekaa – Baalbek – Anjar – vinska klet Ksara
Zajtrk. Danes bomo odkrivali Dolino Bekaa. Pravzaprav je to planota nadmorske višine okoli 1.000 m, ki jo na zahodu obdaja gorovje Libanon, na vzhodu pa Antilibanon. Je zelo rodovitna dolina, saj jo napajata dve reki: Litani in Orontes. Tu uspeva različna zelenjava, vinska trta in žito, od tod tudi ime »žitnica Libanona«. V zgodovini je imela dolina velik pomen, saj so tu vodile strateške poti med Sirijo in Fenicijo. Na vse to spominjajo različna arheološka najdišča. V Baalbeku, nekoč feničanskem mestu, ki se je v helenističnem obdobju imenovalo Heliopolis (Mesto sonca), se srečamo z najimenitnejšimi rimskimi zakladi (Unesco), ki jih lahko prištevamo med čudesa antičnega sveta. Prav gotovo s svojo lepoto izstopata Jupitrov tempelj s 54 izjemno visokimi obkrožujočimi stebri ter bogato okrašen Bakhov tempelj, ki je odlično ohranjen. Nato bo na vrsti Anjar s prostranim arheološkim najdiščem omajadskega trgovskega mesta iz začetka 8. stol. Videli bomo ostanek obzidja, javnega kopališča, palač, trgovin … Dolina je že od nekdaj slovela po vinogradih, zato je prav, da obiščemo najstarejšo libanonsko vinsko klet Ksara, ki so jo ustanovili že leta 1857. Njihova vina slovijo po vsem svetu. Ogledi in pokušnja. Vrnitev v Bejrut. Večerja in nočitev.

5. dan: Dolina Qadisha z gozdovi ceder – Bcharre – samostan Kozhaya
Zajtrk. Vožnja v sveto dolino Qadisha, enega najlepših predelov Libanona. To je dolga in globoka soteska, ki se počasi dviga proti najvišjim vrhovom dežele. Neokrnjena divja narava je od 5. stol. dalje privabljala maronite, da so tukaj živeli puščavniško življenje daleč stran od civilizacije. Tako so nastali številni v skale izklesani samostani in cerkvice. Tudi to področje je zaradi naravnih lepot in edinstvene zgodovine pristalo na Unescovem seznamu. Naša pot se bo vse bolj dvigala, razgledi bodo vse bolj dramatični. Prispeli bomo v Bcharre, glavno mesto doline in rojstni kraj Khalila Gibrana (1883-1931), največjega libanonskega pesnika, pisatelja, slikarja in kiparja. Področje slovi po čudovitih cedrah, ki jih bomo v njihovi veličastnosti imeli možnost opazovati in se nadihati čistega zraka.  Za konec dneva bomo obiskali še mogočni samostan Kozhaya, ki pripada maronitom, krščanski ločini z Bližnjega vzhoda. Velja za enega izmed najstarejših samostanov doline Qadisha, začetki segajo v 4. stol. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

6. dan: Sidon – Tir
Zajtrk. Vožnja na jug v Sidon s šest tisočletno zgodovino, nekoč bogato feničansko mesto. Prijetno pristaniško mesto se nahaja sredi nasadov citrusov in bananovcev. Krasi ga obmorski križarski grad. Sprehod po srednjeveškem delu mimo mošej, pokritih bazarjev in obnovljenega karavan seraja Khan al-Franj. Videli bomo tudi razkošno palačo Debbane, zgrajeno v začetku 18. stol. v arabsko otomanskem stilu in muzej mila, po katerem Sidon tudi slovi. Vožnja še južneje v Tir. Začetki poselitve segajo v 3. tisočletje pr. n. št. Tir je veljal za najpomembnejše feničansko trgovsko mesto, ki se lahko  pohvali z zelo pestro zgodovino (13-letno obleganje Nebukadnezarja II., osvojitev Aleksandra Velikega). Tir je bil eno prvih mest v Libanonu, ki je sprejelo krščanstvo. Odlični zgodovinski spomeniki so ga postavili na Unescov seznam. Ogledali si bomo dve rimsko-bizantinski arheološki področji (nekropola, akvedukt, največji in najbolje ohranjeni rimski hipodrom na svetu, rimska cesta, terme …). Vožnja na letališče. Polet iz Bejruta v poznih urah preko enega izmed letališč v Ljubljano, kamor bomo prispeli v jutranjih urah prihodnjega dne. 

7. dan: Slovenija

Prihod v zgodnjuh jutranjih urah (3. april).

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz Ljubljana-Istanbul-Bejrut-Istanbul-Ljubljana, vse letališke in varnostne pristojbine, 1 kos oddane prtljage do 30 kg, 1 kos ročne prtljage v največjih dimenzijah 55x40x23 cm do 8 kg, 4 polpenzioni in 1 nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelu s 4 zvezdicami, tradicionalna večerja, avtobusni prevozi po Libanonu, ogled vinske kleti, vse vstopnine po programu, osnovno nezgodno zavarovanje, obvezno lokalno vodstvo, slovensko vodstvo in organizacija.

DOPLAČILA: enoposteljna soba 220 EUR.

VIZUM: Slovenski državljani za vstop v Libanon potrebujejo vizum. Vizum je po podatkih Veleposlaništva Libanona na Dunaju možno pridobiti ob vstopu v državo na letališču v Bejrutu in je trenutno za državljane EU brezplačen.
Potni list mora biti veljaven najmanj šest (6) mesecev na dan izstopa iz Libanona. Vstop v državo ni dovoljen z izraelskim žigom v vašem potnem listu.

CEPLJENJA: za potovanje po Libanonu ni obveznih nobenih cepljenje. Za dodatne informacije in priporočila preverite na
https://zdravinapot.si/libanon/.

POGOJI:
Akontacija: 30 %od osnovne cene.
Prijavnina: 20 EUR na prijavnico/voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko:
Premije: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf

Izračun upošteva udeležbo najmanj 20, 15 oz. 10 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih decembra 2022. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.


Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
    Slabo           Dobro

Povpraševanje

LIBANON - 7 DNI

od
1.290,00 €

Potniki

1
2
 

Rezervacija

LIBANON - 7 DNI

od
1.290,00 €
Potniki
1
Odpovedni riziko
Način plačila
 

LIBANON - 7 DNI


  • od 1.290,00 €


Termin:Morda vas zanima tudi...

ZDA IN TORONTO - 8 DNI

ZDA IN TORONTO - 8 DNI

0/5

od 2.250,00 € Brez DDV: 2.250,00 €

Tags: Libanon